Ако попитате италианците кога е най-доброто време да посетите Италия, ще получите различни отговори, но нито един от тях няма да е "През август".

Тези, които познават страната по-отблизо, знаят, че август е месец, в който Италия буквално спуска кепенците. Горещото време и годишните отпуски са причина много градове да заприличат на призрачни места, из които като постапокалиптични зомбита се скитат само объркани неосведомени туристи.

Италианците си имат и специална дума за почивния месец август - Ферагосто. Но кога и как се е оформила традицията август да е месец на отпуските?

Италианците дължат Ферагосто на един император

Ферагосто се празнува за пръв път по време на римския император Октавиан Август. Той решава да слее многобройните празници, които се отбелязвали по онова време през август и да ги обедини в дълъг период за почивка, наречен "feriae augusti" - празниците на Август. Това се случило през 18 г. пр.н.е. На това му се вика хилядолетни ваканционни традиции!

След приемане на християнството празниците се фокусират около 15 август - деня, в който се чества Успение на Пресвета Богородица. Този ден е официален празник в Италия и до днес и дори и да не са в отпуска, италианците си пускат отпуска преди или след него, за да имат няколко почивни дни в повече.

Августовската почивка и фашизмът

Мусолини също има пръст в безкрайните августовски почивки. През този месец били организирани детски лагери на море и планина, а билетите за влак били с драстично намалени цени, за да могат родителите да отидат да вземат децата си, без това да нарушава бюджета им. Постепенно това се превърнало в повод за семейна почивка, по време на която родителите използвали това, че се налага да вземат децата си, за да си починат няколко допълнителни дни.

Хората без деца също започнали да се възползват от ниските цени на билетите и да вземат отпуските си през август. Постепенно бизнесът започнал да затваря, а тези, които все пак оставали отворени, нямало как да вършат работата си, тъй като другите не работели. И така постепенно се оформила традиция, която съществува до днес.

Ферагосто днес

Днес най-популярното и най-скъпото време за почивка и плаж в Италия е седмицата на Ферагосто (около 15 август). Дори и да не са в отпуска точно тогава, семействата организират големи събирания с роднините или пикници сред природата. Офисите, ресторантите и магазините обикновено затварят за седмица или две през август.

За туристите това означава две неща. От една страна, голяма част от италианците ги няма и популярните туристически градове са по-спокойни (това не важи за плажовете!). От друга страна, част от заведенията и магазините са затворени. Но не се безпокойте, винаги има по нещо отворено, дори и през август.

Открийте отговорите на още десетки въпроси, свързани с туризма, ТУК>>>