Често определяно за едно от най-мистичните места на света, Кинта де Регалейра продължава да удивлява с историята си. Готическият замък от 19 век е обгърнат от приказно красиви градини, но не по-малко енигматични заради множеството укрепления, религиозни символи, проходи и пещери.

До 1817 г. имението сменя много собственици, факт, който не е необичаен за епохата, но все още провокира въпроси сред историците. През 1840 г. става собственост на баронеса де Регалейра, дъщеря на Алфонсе Ален, богат търговец от Порто, която го преобразява и го превръща в изискана лятна резиденция с параклис. Оттогава носи и името си.

Наричат замъка още "Дворецът на милионера Монтейро", по името на несметно богатия му следващ собственик - Антонио Монтейро, за когото е известно, че е натрупал богатството си в Бразилия. Той купува не само двореца, но става собственик и на близките имоти през 1893 г. Преобразява двореца, който придобива настоящата си петоъгълна форма. Антонио Монтейро бил не просто предприемчив, но и образован мъж, който високо ценял историята и изкуството. От тях черпи вдъхновение за построяването на двореца и параклиса от структурния и декоративен еклектизъм на двореца Пеня и нео-мануалинския стил на Двореца в Бусаку, проектиран от архитекта Луиджи Манини. Монтейро ангажира Манини да проектира и построи Регалейра, като комбинация между готически, романтичен, ренесансов и масонски стил. Проектът е завършен през 1911 година.

Снимка: iStock by Getty Images

През 1988 г. дворецът Кинта да Регалейра е купен от японската компания Aoki Corporation и престава да изпълнява жилищни функции, обслужвайки потребностите на корпорацията, а освен това е затворен и за обществеността. През 1997 г. общината в Синтра купува този безценен имот и започва възстановителни дейности по замъка и парка.

Интериорът на двореца е толкова впечатляващ, колкото и екстериора. Таванът на Залата на кралете е украсен от портретите на 20 крале и 4 кралици на Португалия, както и от героите на Лисабон, Порто, Коимбра и Брага.

Снимка: iStock by Getty Images

В парка се намира параклисът, украсен със сцени от живота на Исус. Съхранява и много от символите на рицарите тамплиери и техните наследници в Португалия - рицарите на Христос. Криптата е свързана с двореца чрез тунел.

През деветте кръга на Ада

Дворецът е наистина мистично място с тунелите, пещерите и странните си съоръжения. Но онова, което провокира въображението и рисува мрачни картини, е кладенецът на посвещението. Според историците той е служил като място за тайни церемонии и никога не е бил използван по предназначение. Кладенецът всъщност изглежда като кула, но обърната.

Снимка: iStock by Getty Images

Мистериозното място представлява подземен тунел със спираловидно стълбище, поддържано от колони, които се издигат от дъното на кладенец. Съоръжението има 9 площадки, които според легендите символизират деветте кръга на ада. Съществува и по-малък кладенец, наречен "Незавършеният кладенец". Той е също толкова необясним с правите си стълбища, свързващи пръстенообразните подове един към друг. Счита се, че разстоянието между платформите, както и броят на стъпките между тях, са продиктувани от масонските принципи.

Франкмасонството е скрито езотерично познание, доктрина или техника на символно изразяване, запазена за посветените. Имението Кинта де Регалейра и неговият парк са пълни с масонски и розенкройцерски символи, скрити на най-неочаквани места.

Приключението, от което повечето посетители се страхуват, но предприемат, започва от каменната въртяща се врата и спираловидната стълба, след което се преминава през 9-те пръстена. Те символизират пречистването на човешката душа от смъртните грехове. Отделните кръгове от духовното пътуване са разделени с 15 стъпала.

Снимка: iStock by Getty Images

Спускайки се в кладенеца, човек е обгърнат от дълбок мрак и единствено компасът на дъното, над кръста на рицарите тамплиери, който винаги сочи на изток, му напомня, че стремежът е светлината.

Пещерите и всички подземни структури са били използвани за тайни обреди на посвещаването. Има препратки и към алхимията. Все още се гадае какво пази този изумителен дворец, какви са тайните му. Някои предполагат, че тук все още се извършват ритуали, за които обществеността и туристите едва ли подозират. Конспиративните теории постигат ефекта си - любопитните туристи се множат, колкото и историите.

Дворецът е включен в Списъка за световно културно наследство от ЮНЕСКО.

Снимка: iStock by Getty Images