В миналото Кейптаун е бил дом на номади и скотовъдци. Градът датира съвременната си история от 1652 г., когато заселници от Холандската източноиндийска компания създават станция за снабдяване с вода на плавателни съдове, пътуващи към Азия.

Днес, въпреки мрачната история на апартейда и продължаващата всекидневна битка с прекъсванията на тока, известни на местните като "разтоварване", градът-майка е в процес на въздигане на жизненото си и завладяващо минало.

Местните жители, от всякакъв произход, са приветливи и готови да разкажат за невероятните кулинарни възможности и някои от най-вълнуващите диви пейзажи на планетата, напомняйки на новодошлите как точно е възникнало това място, както и предизвикателствата, пред които е изправено точно сега.

Bo-Kaap е може би апотеоз на съвременния Кейптаун. Някогашен армейски гарнизон, това е мястото, на което освободените роби се заселват през 19 век, преди да бъдат прогонени от района по време на апартейда.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес неговите цветни къщи и фасади на магазини, както и невероятните му ресторанти и кафенета, го превръщат в мека за щастливите посетители. Карън Дъдли познава района по-добре от повечето обитатели. Тя е известен готвач, който преди пандемията от Covid-19 управлява собствен ресторант, наречен просто The Kitchen.

Карът приготвя невероятни местни ястия - от koesisters (вкусни понички с подправки, които демонстрират малайското наследство на района) до сочните масала пържоли.

Разхождайки се през Bo-Kaap обаче, няма как да не забележите расовите разделения, белязали така наречената нация на дъгата. "Това е било район на смесени раси, а през 60-те години е обявен за бял", обяснява Дъдли. В резултат на това семейството й от смесена раса е загубило дома си в него.

Това не е необичайно и е неразделна част от историята на Кейптаун, която няма как да бъде избегната. Въпреки реалния напредък, след като Южна Африка излиза от ерата на апартейда през 1994 г., проблемът все още е реален. Дъдли все още изпитва гняв към несправедливото отношение към семейството й, но и се гордее с района и града, такива, каквито са сега.

"Ние сме толкова благодарни за нашата свобода. Мога да се омъжа за човека, когото обичам, бял човек. Децата ми имат бъдеще пред себе си. Мисля, че това ни прави по-решителни хора. Ние сме тук и трябва да работим за промяна. Трябва да работим за нещо ново. Това е нашият живот," казва тя пред CNN.

Вълните на промяната

Местоположението на Кейптаун близо до нос Добра надежда, където бурните води се блъскат в скалите, отдавна го е превърнало в един от най-примамливите градове в света. Независимо дали го наблюдавате от възхитителните височини на Тейбъл Маунтин или от океана - природата е част от ежедневието тук.

Снимка: iStock by Getty Images

Това е особено вярно за Ханли Принслу. Шампион по свободно гмуркане, страстта й към океана предизвиква и дълбоката й загриженост за бъдещето му. За град, който извлича голяма част от своята идентичност от водата, Кейптаун е изправен пред сериозни екологични проблеми.

При завръщането си на сушата Принслу редовно събира десетки балони, намерили своя път към водата след партита. Въздействието на нещо толкова привидно светско  и обичайно може да бъде опустошително за морския живот, който или изяжда пластмасата, или умира, след като бъде уловен в нея. "Един ден осъзнаваш, че си там долу и имаш минути да изследваш на един дъх", казва тя. "Въпросът е да намериш тези моменти на спокойствие. За мен това е свързано с дивата природа и връзката с нея. Мисля, че наистина е необходима промяна в съзнанието, за да мислим за нашия океан като за нещо ценно и крехко, върху което, всъщност, можем да окажем отрицателно или положително въздействие, в зависимост от това как избираме да живеем."

Приключение и лозя

Снимка: iStock by Getty Images

Докато морето и градът дават добра перспектива за това, което Кейптаун може да предложи на туристите, насочването към вътрешността крие специална награда. Благословен с подобен на средиземноморския климат и невероятно плодородни почви, регионът Стеленбош произвежда вино повече от 300 години.

За тези, които не искат просто да прекарат един ден, отпивайки от най-доброто в Южна Африка, Plaisir Wine Estate предлага нещо по-различно и по-вълнуващо -  пътеки за планинско колоездене, минаващи през подножието на планините Саймънсберг и предоставящи ненадмината гледка към върховете на Западен нос. Регионът се характеризира и с най-изобилното флорално царство на земята.

А с над 1300 км пътеки през лозята, посетителите могат лесно да прекарат месеци на две колела - шанс да направят нещо извън обичайните обиколки на винарна, които определят голяма част от туристическата индустрия тук.

Град от световна класа

Въпреки че храната играе голяма роля в културата на Кейптаун, всекидневието на града не се подхранва само от отличната му кухня. Съществуват и изключителна нужда и стремеж към музиката. Операта в Кейптаун със сигурност тласка града към още по-големи висоти.

Снимка: iStock by Getty Images

За Африка Мелане тя е от съществено значение. Известен радиоводещ, той е и заместник-директор на операта в Кейптаун. Това не е нещо, което може би мнозина извън града биха сметнали за същностно южноафриканска форма на изкуство, но Мелане се стреми да подчертае значението ѝ за душата на мястото. "Това е град от световна класа", казва той. "Оперната форма на изразяване е на векове. В крайна сметка тя разказва история."

Макар че това може да се разглежда и като израз на надеждата за "нацията на дъгата" - термин, използван за първи път от архиепископ Дезмънд Туту по време на работата на Комисията за истина и помирение след апартейда, Мелане е предпазлив да гледа на нещата по този начин. "Визията на Туту беше, че всички ние ще се срещнем, ще споделим историите си, ще си простим и ще бъдем тази една прекрасна нация на дъгата. В момента тя е на парчета... Трудно е да се вярва в една визия, когато има толкова много предизвикателства: Разходите за живот, високите нива на престъпност, с които все още трябва да се борим, болестите. Затова не мисля, че в момента в Южна Африка ще намерите много щастливи хора от "нацията на дъгата"." Въпреки всичко това Мелане вярва, че нещата могат да се подобрят. "Мисля, че работата, която трябва да положим занапред, ще отнеме много повече енергия, отколкото е необходимо. Но това не е непоправимо."

Операта в Кейптаун със сигурност има за цел да помогне това да се случи. "Ние сме различен град. Корените ни са здраво вкоренени, за съжаление, в някои от ужасите в историята на човечеството. Тук има много холандско влияние и много европейско влияние. Разбира се, ние сме много, много добре запознати с британската история и затова в Кейптаун има много от Великобритания и това се изразява в начина, по който се води животът в Кейптаун. Така че в това отношение ние черпим много от западната култура и усещане".

Основната африканска култура обаче е тази, която оформя визията му. Без съмнение, градът е уникално място, което не може да се открие никъде другаде в тази страна, на този континент или в света.

Снимка: iStock by Getty Images