Древните гърци смятали, че Кипър е толкова красив, че е място за игра на техните богове и родно място на най-пленителната от тях - Афродита, богинята на любовта. Сега няма да срещнете божества, но пътешествениците ще открият най-непреходните кътчета на средиземноморския остров през планините Троодос и обширната гора Пафос в западната част на страната.

Макар че туризмът е променил периферията му, вътрешността на Кипър подсказва за времето преди круизните кораби и курортните почивки. Откривате живот от друга епоха, може би преди десетилетия, а може би дори преди векове. Пътуването ви може да започне от Лимасол, откъдето да се отправите към пътеката "Артемида" - четиричасов поход, наречен на името на богинята на дивата природа, който предлага великолепен маршрут до връх Олимп - най-високата точка на острова с височина 1 952 метра. От него се разкрива великолепна гледка към оспорвания север на Кипър.

Замъкът Кирения в Северен Кипър

Снимка: iStock by Getty Images

След години на размирици, през юли 1974 г. Турция нахлува на острова, разположен само на малко повече от 99 км западно от Сирия, в резултат на което загиват около 10 000 души. Днес Никозия, невидима през мъглата, е последната разделена столица в света. Преди конфликта, в началото на 50-те години на миналия век, големият британски писател Лорънс Дърел избира за свой дом едно село на вече отцепената територия - смело решение, което той описва в своя фундаментален роман "Горчивите лимони на Кипър".

По пътя на благочестието

Ако лимоните на Дърел не ви се нравят, можете да си купите сушени череши от фермерите край пътя. Нищо не е твърде далече, но и няма много възможности да се избере директен маршрут. Тунелите са рядкост, а пътищата са склонни да обикалят екстравагантно долините като линии на топографска карта. Шофирането е възхитително и графикът ви трябва да бъде гъвкав - не бързайте за никъде.

 

Във вътрешността на острова има десетки живописни планински селища. "Такива красоти са скрити в селцата", пише Дърел за този регион, "сгушени в джобове и долини сред подножието на хълмовете, някои богати на ябълки и лозя, други по-високо, задушени в храсталаци и борове."

През последните години малки градчета като Калопанайотис се развиват и благоустрояват с появата на бутикови хотели - нов живот е вдъхнат на стари сгради, които са се рушели в забвение. На друго място, в Какопетрия, кипърците обичат да бягат от смазващата жега на крайбрежието и прекарват вечерите на градския площад, пиейки бира Keo на пластмасови столове, преди да се приберат вкъщи. По пътя си не пропускайте ухаещото на рози село Агрос, където в местната таверна няма да ви предложат халуми, но пък за сметка на това ще ви поднесат богата салата и селски колбаси - това е автентичният вкус на Кипър.

Манастирът Киккос

Снимка: iStock by Getty Images

Множество византийски църкви и манастири са разположени във вътрешността на Кипър. Много от тях са признати като защитени обекти на ЮНЕСКО, но имат и покровителството на местните жители.

Място за поклонение още преди Ричард Лъвското сърце да завладее Кипър през 12 в., днес манастирът Киккос е може би най-хубавата и величествена религиозна институция на острова. Колкото крепост, толкова и църква, той се намира под монолитен бял кръст, който сякаш предизвиква останалата част от Кипър да оспори неговото великолепие.

Много от сегашните сгради са построени едва през 18 век след пожар, който опустошава старите сгради. Въпреки това, Киккос и днес е впечатляващо място. Монасите със сплетени вежди изглеждат така, сякаш биха могли да са тук от векове, докато не посегнат към черните си одежди, за да проверят мобилните си телефони.

Въпреки че има много туристи с фотоапарати, не липсват и поклонници. Вътре в най-старата, най-богато украсена и свещена част на комплекса, снимането е забранено, което изглежда логично, като се има предвид колко възторжени са много от духовниците.

Опазване на дивия бряг

Плажът Лара се намира в южната част на Националния парк на полуостров Акамас, може би последната неопитомена част на острова. Обявяването му за такъв се случва едва през последните пет години, но допълнителната защита, която предоставя статутът на национален парк, би трябвало да помогне за предотвратяване на значителни човешки посегателства.

Полуостров Акамас дом на 35 от 142-те ендемични кипърски растителни вида

Снимка: iStock by Getty Images

Акамас има завладяваща геология, девствени плажове, митология, история и невероятна флора. Тук има множество диви цветя, включително много различни видове диви орхидеи, а само за няколко седмици има два района, където можете да видите застрашеното кипърско лале.

Акамас е дом на 35 от 142-те ендемични кипърски растителни вида и е останал незастроен в продължение на години, отчасти благодарение на британските окупатори, които провеждат военни учения в региона.

Изолираността на плажа Лара позволява той да е един от най-големите за гнездене на застрашените зелени костенурки и костенурките от вида "ястреб" в Европа. Макар че гнездата им са ясно обозначени от доброволци и заобиколени от знаци, които са твърде големи, за да бъдат пренебрегнати, бъдещето им е достатъчно неясно. Местните природозащитни групи събират яйца от костенурки през юни и юли и ги транспортират до инкубатор, за да дадат на бебетата по-голям шанс поне да стигнат до океана.

Планините Троодос и гора Пафос

Снимка: iStock by Getty Images

Кипърските еко организации са прекарали почти 40 години в опити да защитят влечугите от лошите последици на туризма, първо чрез работа в правителствения отдел по рибарство, а сега чрез собствени проекти за опазване на костенурките.

Въпреки ужасяващото състояние на пътя и липсата дори на елементарни съоръжения, суровата, далечна красота на Лара е привлякла десетки посетители към девствените ѝ брегове. Тук можете да видите и средиземноморски тюлени монаси в прибоя. Те са силно застрашени, като се смята, че са останали само около 700 в световен мащаб. Но на север оттук, в почти недостъпни пещери, далеч от любопитни погледи, няколко успяват да оцеляват.

Пътеката "Афродита" е най-добрият маршрут, по който може да видите много от дивите цветя, и въпреки че е доста стръмна, ще бъдете възнаградени с едни от най-красивите гледки към Кипър.

Историята разказва, че Афродита е родена на южния бряг на Кипър, но е пътувала дотук, за да се къпе с нимфите в пещера, която сега е началото на пътеката, наречена в нейна чест. Издигайки се от прашния път, скалистата каменна пътека може и да е твърде гореща под парещото слънце, но не след дълго от нея се открива каскадна гледка към блестящото крайбрежие.

Скалата на Афродита

Снимка: iStock by Getty Images

Тук можете да вдишате дълбоко аромата на див риган и древна хвойна. Настанете се удобно на някоя от пейките под сянката на красиво дърво и последвайте съвета на Лорънс Дърел : "Нищо не трябва да се прави набързо, защото това би било враждебно към духа на това място."