Ако срещите с приятели в едни от най-прекрасните заведения, и прекарването на вечерите и уикендите в посещения на концерти, опери и музеи ви звучат като идеалния начин на живот, вероятно ще се съгласите с публикувания от Economist Intelligence Unit (EIU) Глобален индекс за жизнеспособност за 2022. За трети път в рамките на пет години Виена оглавява списъка на най-добрите за живеене градове в света.

Глобалният индекс оценява градовете по повече от 30 фактора в пет категории - стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Категорията "Стабилност" отчита разпространението на престъпността и заплахите от военни, терористични или граждански конфликти. В "Здравеопазване" се разглежда  качеството на частното и общественото здравеопазване. "Култура и околна среда" пък обхваща климатични условия, социални и религиозни ограничения, достъп до културни и спортни дейности. В частта "Образование" се оценява качеството на частното и общественото образование, а в частта "Инфраструктура" жилищата, телекомуникациите, пътищата и общественият транспорт.

Проучването "определя количествено предизвикателствата, които могат да бъдат представени пред начина на живот на индивида в 173 града по света и предоставя профил за всеки град". Вижте какво показва докладът.

Виена

Столицата на Австрия предлага музика, театър, оживен нощен живот и блестяща кулинарна сцена. Общият индекс на града е 99,1 от 100, като той получава отлична оценка в областта на стабилността, здравеопазването, образованието и инфраструктурата. Виена е много по-евтина за живот от Копенхаген или Цюрих, но в стандарта на живот категорично няма компромис.

 

Снимка: iStock by Getty Images

Копенхаген

Второто място заслужено заема градът, който привлича с модерна архитектура и богата история, но и с гостоприемството на своите жители, великолепни ресторанти и възможности за всеки бюджет. Копенхаген получава индекс от 98, с отлични резултати в областта на стабилността, образованието и инфраструктурата.

Снимка: iStock by Getty Images

Цюрих

Третата позиция е за този космополитен град с музеи, вълнуващ нощен живот, но и спокойствие. Цюрих привлича като магнит хора от цял свят, не само като туристи, но и такива, които биха го предпочели за живеене. Тук се живее наистина красиво и практично. Или както обичат да казват швейцарците "всичко е възможно". Не е изненадващо, че в общия индекс на Цюрих от 96,3 точки 100 са за здравеопазване, последвани от тези за културата и инфраструктурата.

Снимка: iStock by Getty Images

Калгари

Снимка: iStock by Getty Images

Най-големият град в канадската провинция Албърта, близо до Скалистите планини, предлага шанс за пълноценен живот за всички с богатата си култура, впечатляващи пейзажи и целогодишни дейности на открито. Национален парк Банф и великолепното езеро Луис, които се намират в близост, предоставят възможности за спорт и приключения, които никъде другаде по света не бихте имали. Индексът на Калгари от 96,3 включва отлични резултати в областта на здравеопазването, образованието и инфраструктурата.

Ванкувър

Снимка: iStock by Getty Images

Още един канадски град се нарежда сред най-добрите в света. Ванкувър се намира в Британска Колумбия и се отличава като модерен, със стил, природни чудеса и кулинарна сцена от световна класа. Популярна дестинация за целогодишна почивка, градът получава индекс 96,1 и отлични оценки в областта на здравеопазването, образованието, културата и околната среда.

Женева

На шеста позиция се нарежда друг швейцарски град. Женева е дом на Световната търговска организация, Световната здравна организация, Международният комитет на Червения кръст, и вторите по големина клонове на ООН и Световната банка. Не е изненадващо, че е един от най-скъпите градове в света, но това не спира почти никого да я посети и да я пожелае и за свой дом. Индексът на Женева от 95,9 точки включва 100 за здравеопазване и 96,4 точки за инфраструктура.

Франкфурт

Снимка: iStock by Getty Images

Един от финансовите центрове на Европа няма как да не присъства в класацията. Градът предлага невероятни възможности не само за живеене, но и за развитие. Високоплатени работни места, особено във финансовия сектор, модерност, но и запазени традиции. Зелените площи, опциите за туризъм и спорт повишават индекса на Франкфурт до 95,7 с отлични оценки за инфраструктура и здравеопазване, както и 96,3 за култура и околна среда.

Торонто

Торонто е най-големият канадски град в провинция Онтарио, с разнообразно население, оживена художествена и кулинарна сцена и зашеметяващ силует. Градът получава общ резултат от 95,4 точки, като в областта на образованието и здравеопазването има 100 точки. Храната, мултикултурната среда, многобройните събития в културата и спорта, традициите - всичко това се обединява в невероятна симбиоза, която привлича мнозина. Градът е прекрасен за всички онези, които искат да живеят в приветлива среда.

Амстердам

Столицата на Нидерландия заема девета позиция. Градът получава оценка от 97,2 точки за култура и околна среда и 100 точки за здравеопазване, като общият му индекс е 95,3 точки. Амстердам отдавна е и "другата България". Предпочитан от българските студенти не само заради образованието, което може да се получи в университетите на страната, но и заради многобройните възможности за развитие и богата култура.

Осака

Снимка: iStock by Getty Images

Основен финансов център, туристическа дестинация и космополитен град, известен със своите ресторанти и фестивали, Осака е перлата на Япония. Общият му индекс от 95,1 включва оценки от 100 за образование, здравеопазване и стабилност. Осака е един от най-либералните градове в Япония, а това го превръща в притегателен център за чужденците.

Мелбърн

Снимка: iStock by Getty Images

Мелбърн е разположен в югоизточната част на Австралия, покрай река Яра, и е известен с плажовете си, арт и музикалната си сцена, но и общността на аборигените. С индекс от 95,1 градът получава оценки от 100 в областта на образованието и инфраструктурата и 98,6 в областта на културата и околната среда. Градът предлага висок жизнен стандарт, но и спокойствие.