Остров Лансароте не се слави с легендарната красота на Канарските острови, независимо, че е част от тях. Изпълнен с вулканични конуси, мрачни, необитаеми пространства, той е по-скоро обект на научен интерес. Това описание дълго време изглежда интригуващо за геолози и археолози, но не и за туристи.

Последните биха сгрешили, ако пропуснат Лансароте, защото той предлага невероятни преживявания. Заради "лунния си пейзаж" островът е обявен от ЮНЕСКО за биосферен резерват. На територията на Лансароте се намира и Националният парк Тиманфая, който наистина напомня друга планета.

Снимка: iStock by Getty Images

Нетипично за испанска територия, но тук дори можете да яздите камили и още по-неочаквано - да наблюдавате изригването на малки гейзери. Можете да се насладите и на необичаен обяд - месо, приготвено на естествени геотермални барбекюта.

Снимка: iStock by Getty Images

Изобилието от вулканични конуси придава толкова причудливи форми на пейзажа, че в никакъв случай не можете да го определите на нещо познато. На територията на парка има 36 вулкана и поне един от тях е възможно да изригне. Лансароте е Марс на Земята. Наричат го още и "островът на стоте вулкана".

Снимка: iStock by Getty Images

Островът е създаден именно от активна вулканична дейност. През 18 и 19 век две изригвания засягат цялата територия, покривайки я в лава, която все още пуши в някои райони. Въпреки това местните са открили начин да облагородят дивата природа и са създали лозя, които прославят виното на региона, като едно от най-хубавите в Испания. Всяка лоза е заобиколена от полукръгла каменна стена, която я защитава от горещия вятър сироко, който духа от Сахара.

Столица и основен туристически курорт на Лансароте е Аресифе. Градът не блести с особена привлекателност, но пък е междинна спирка към вътрешността на острова, където се крие най-ценното му съкровище. Ако отделите време на Аресифе, обърнете внимание на Кастило де Сан Габриел и Кастило де Сан Хосе, където се намира местният музей за съвременно изкуство.

Но островът се слави със структурите проектирани от местния архитект Сезар Манрик.

Най-впечатляващото селище на Лансороте е Хария, а в близост до него се намира и голямата атракция - вулканичните пещери Хамеос дел Агуа. Изпълнени с морска вода, те са проектирани от Манрик като концертна зала, с ресторант, басейн и дискотека. Недалеч се намира и Куева де Лос Вердес, също проект на Манрик. Входът на осветените пещери е създаден от него, но тъй като мястото не е съвсем безопасно, макар и атрактивно, може да се посещава само с екскурзовод.

Снимка: iStock by Getty Images

В южната част на острова се намира друга невероятно красива забележителност - лагуната Ел Голфо.

Една от най-популярните атракции на Лансароте е Мирадор дел Рио - живописна наблюдателна площадка, която се издига на над 470 метра. И този проект е дело на Сезар Манрик, който открива хиляди неподозирани възможности да представи тази пустинна земя като неустоима дестинация. На площадката се намира малко заведение с епична гледка към няколко острова.

Впечатляващата красота на кактусовата градина на Лансароте също е проектирана от Сезар, който превръща изоставена кариера в ботаническа градина с над 4500 кактуса от цял свят.

Въпреки че изглежда недружелюбно място за обичащите плажовете, островът предлага няколко забележителни, сред тях Гуачимета, Ел Редукто и Лас Кухарас.

Снимка: iStock by Getty Images