Ричард Фицпатрик вероятно има една от най-вълнуващите работи в света. Той е не само морски биолог (специализиран в изследването на акули), но и оператор, носител на награда "Еми", който е работил по над 140 документални филма за естествена история със сър Дейвид Атънбъро, Netflix, Disney и National Geographic.

Любовта на Фицпатрик към океана започва, когато е едва на седем години и за първи път се гмурка с шнорхел на Големия бариерен риф. "Щом видях коралите и цветните мидички, разбрах, че това ще е страст и любов за цял живот", казва той. Оттогава насам самоопределилият се като "рибен маниак" е заснел всичко - от китови акули до бебета медузи, като използва работата си в подкрепа на морските изследвания, образованието и опазването на околната среда чрез фондация Biopixel Oceans, на която е съосновател през 2016 г.

Снимка: Shutterstock

В Световния ден на океана (Отбелязва се на 8 юни. Първото официално честване на деня е през 2009 г., макар че датата е определена още през 1992 г.) той разказва пред BBC за някои от най-вълнуващите моменти, които е преживял под водата, за това къде се намират най-добрите "скрити" места за гмуркане в света и как спешно трябва да направим всичко по силите си опазването на океаните.

Да работиш със сър Дейвид Атънбъро

През годините съм работил с него по няколко предавания. Но най-инересното и мащабното, което направих е "Големият бариерен риф", за чието заснемане прекарах почти две години в океана и през по-голямата част от тях бях сам. Месеци наред заснемах животните, а после Дейвид Атънбъро се появяваше с екипа си за две седмици, правеше две предавания и отново изчезваше! Но така обичам да прекарвам времето си - само аз и моите животни. Беше страхотно да прекарам стотици часове под водата. А когато за първи път видиш документалния филм с гласа на сър Атънбъро, това ти носи не само добро настроение, но и гордост.

Най-впечатляващото животно и рисковете

Снимка: iStock/Getty Images

Снимал съм големи бели, тигрови акули, китове и всичко останало. Но косатките са наистина впечатляващо животно. В Аржентина заснех косатки, които бяха близко брега, за да ловуват тюлени в плитчините. Беше необикновено да се наблюдава. Прекарал съм повече от 20 000 часа под водата и работата ми е да търся проблеми. Имал съм много инциденти - хапан съм от акули и морски змии, ужилван от медузи, три пъти съм страдал от кесонна болест, бил съм със счупени кости и счупени ребра, пробит бял дроб, спукан череп - наложи се да ме реанимират... Но все още обичам работата си.

Защо океанската кинематография е толкова опасна?

Трябва да сте близо до животните. Ако сте в саваната и снимате лъв, можете да го направите с 1000-милиметров обектив от половин километър. Но под водата искаме да сме на няколко сантиметра. А за да направите това, трябва да установите връзка с животното, което снимате, за да се доближите до него. Понякога прекарвам дни, за да установя връзка с дадено животно, за да мога да заснема естественото му поведение, като размножаване или хранене.

Най-изненадващата среща с морски обитатели

Снимка: iStock by Getty Images

Съществуват риби, известни като балистиди. Те са с големината на ръката ви и са известни с това, че са много агресивни, когато е време за чифтосване, и строят огромни гнезда като лунни кратери с диаметър около 3 метра. Веднъж прекарах два дни с една женска рибка, която се грижеше за хайвера си, а тя пък научи, че не съм заплаха. Бях доближил обектива точно до яйцата ѝ. Но докато я снимах, усетих как единият ми крак се повдига, премества се наляво и отново внимателно се спуска надолу. Това беше рибата в съседния кратер! Очевидно плавника ми беше на грешното място и тази риба просто леко го премести на мястото, където искаше да бъде. Интересно е, че след като бях с тях няколко дни, един приятел фотограф поиска да направи няколко снимки в близък план на рибата, с която "работех". Той заплува направо към нея, без предупреждение, всички останали го нападнаха и счупиха фотоапарата му.

Най-впечатляващите места за гмуркане

Снимка: iStock by Getty Images

Най-впечатляващото място е в далечна Западна Папуа, Индонезия, в район, наречен Раджа Ампат. Там има най-зашеметяващите корали и риби, които някога сте виждали. Докато сте под водата, можете да си представите, че чувате гласа на Дейвид Атънбъро на заден план. Бях един от първите хора, които снимаха там, преди около 25-30 години. И по онова време, докато снимах под водата, чувах експлозиите от риболова с динамит. За щастие, сега тази зона е защитена. Разнообразието от морски бозайници в Патагония е невероятно. За една година направих две пътувания до Аржентина - едното заради косатките. Няколко месеца по-късно се върнах, за да снимам южни китове. Можете да се гмуркате с шнорхел с тези китове в кристално чистата вода.

Но най-подценяванато място за гмуркане в света е пристанището на Сидни. Тук има наистина еклектична смесица от уникални австралийски морски обитатели и можете просто да се разхождате на плажа и да се оглеждате.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Къде можете да видите Големия бариерен риф в неговата най-девствена и красива форма?

Далечният север на Големия бариерен риф. Има само няколко лодки, които правят големи експедиционни пътувания, някои насочени към водолази, други - към любители на гмуркането с шнорхел. Има и изключително луксозни, като True North; но Mike Ball и Spirit of Freedom правят експедиции далеч на север през летните месеци и тогава можете да видите огромен брой костенурки.

Лятото също така означава време за размножаване на рифа и това е като някакво чудо, което се разиграва навсякъде, където погледнете: размножаване на коралите; животни, които се преследват помежду си, доминират или се опитват да се чифтосат. Това е просто прекрасно.

Голямата мечта на Фицпатрик е да посети Галапагос заради невероятния морски живот, препоръчва го и на всички, които искат да открият невероятен свят.

"Точно там, където започва умереният пояс и се намират огромен брой акули чукове. Бих искал да видя това. А и там има много ендемични видове риби, които не се срещат в западната част на Тихия океан.

Откритията

Съвсем наскоро открихме място за струпване на китови акули в далечния север на Големия бариерен риф и един малко известен кит, наречен кит на Омура. Имаше огромна черна дупка в знанията ни за китовите акули, които са критично застрашени. Сега открихме място, където те се събират заедно, където можем да ги маркираме със сателитни предаватели и да научим къде отиват.

 Съветът към пътешествениците

Изберете оператор с високи екологични стандарти. В Големия бариерен риф има различни нива на екоакредитация, както и програма Master Reef Guide. Тогава знаете, че получавате правилната информация и че операторът се грижи за управлението на отпадъците и опазването на природата.

Как можете да се включите в опазването на Големия бариерен риф?

Вероятно най-добрият начин в момента е преброяването на Големия риф (новаторско научно усилие за изследване на целия риф) Можете да бъдете един от хората, които събират изображенията, но ако живеете на другия край на планетата, можете да влезете в онлайн приложението им и да използвате част от времето си, за да им помогнете да анализират снимките за базата данни. Това означава, че дори и да не можете да пътувате, можете да направите "виртуално гмуркане" от вашия телефон. "Опитваме се да създаваме наистина невероятни снимки и истории за това, което се случва в океана - и доброто, и лошото. Трябва да правим доброто, за да имат хората надежда. Но лошото показва какво може да се случи, ако не започнем да променяме начина си на живот...Защото, буквално, всеки ден, който отлагаме, означава, че в бъдеще ще имаме по-малко живот".

Снимка: iStock by Getty Images