От 1 март отново са официално разрешени организираните екскурзии в България.

Организирано или не, първият пролетен месец направо крещи "Пътувай!" и кои сме ние, че да си правим оглушки!

Попитахме 14 от българските травъл блогъри накъде ще поемат през март.

От градски разходки през планински върхове, ски курорти, водопади и села - открийте вдъхновение за следващата си съботна разходка.

 

Крушевски водопади

Крушевски водопади

Снимка: Ели Иванова, drumivdumi.com

Препоръчано от: Ели Иванова от Друми в думи

Защо там: Пролетта е време за водопади. За март съм си набелязала няколко места в България, които искам да посетя, като едно от тях са Крушевските водопади. Това са няколко водопада, които се намират между селата Крушево и Младен, недалеч от град Севлиево. Водопадите са на малки реки и през голяма част от годината не са много активни, затова дебна пролетното пълноводие, за да ги видя буйни и с богат рисунък на водните струи.

Преди две години посетих един от тези водопади - Мари скок и останах очарована от неговата красота. Той създава невероятното усещане, че си в театър, защото се излива под формата на завеса от масивна широка скала, водите му падат в малко езеро, а пространството встрани остава някак затворено. Така не ти остава нищо друго, освен да гледаш право във водопада и да се наслаждаваш на неговата красота и хладните му водни пръски.

По една или друга причина тогава не успях да посетя останалите няколко водопада в района - Гладник, Скря скок, Перошата и Бежанта, но през идните дни, ще гледам да поправя пропуска.

Връх Голям Полежан, Пирин

Връх Полежан, Пирин

Снимка: Мария Стоянова, TravellingBuzz.com

Препоръчано от: Мария Стоянова от Travelling Buzz

Защо там: Всяка планина е прекрасно място за разходка, но Пирин определено ме спечели с невероятната си красота. През март може да очакваме побелели върхове, ярко слънце и неповторими гледки. Връх Голям Полежан е достижим от хижа Безбог за около 2-4 часа и открива страхотна панорама към Вихрен, Кутело, Каменица и още други познати и непознати върхове. Не забравяйте слънчевите очила и снегоходките, а за по-неопитните - и планинския водач.

Велико Търново

Звук и светлина във Велико Търново

Снимка: Росица Димитрова, TripswithRosie.com

Препоръчано от: Росица Димитрова от Trips with Rosie

Защо там: Въпреки че през март пролетта все още не е настъпила с пълна сила, Велико Търново е страшно красив във всички сезони. И наистина, посещавам го почти всеки март през последните години - времето обикновено е доста приятно, а и има цели две безплатни шоута "Звук и светлина", които можете да видите. Първото е на 3 март. Малцина знаят, че 22 март е празникът на Велико Търново, когато е и второто светлинно шоу. По улиците ще видите много хора, забавления, захарен памук, който е също толкова пухкав, колкото от детството, и много, много усмивки. Разходете се покрай Царевец, насладете се на празничното настроение и цветната премяна на града и се потопете в атмосферата на тази стара българска столица - едно от най-хубавите места в България, което можете да посетите през март. 

Село Белчин

Поглед от високо към Белчин

Снимка: Кристина Кацарска, ournewhorizons.com

Препоръчано от: Кристина Кацарска от Our New Horizons

Защо там: Белчин е малко селце между планините Верила, Рила, Витоша и Плана, на 50 км от София. Тук най-силните шумове са разговорите на кучетата между дворовете и някое прекъсващо ги "ку-ку-ригуу". Това е място, изпълнено с древна история, чудна природа и малко вълшебство. През античността на територията на с. Белчин се е простирала римската крепост и укрепено селище Цари Мали град. Днес можете да разгледате едноименния културно-исторически комплекс, издигащ се на хълма Свети Спас над селото. Оттам се открива и приказна гледка!

А защо през март? Селцето е известно и с минералните си извори, които бързо ще ви сгреят след цял ден разглеждане на старинните църкви и обхождане на екопътеките в околността. Наблизо са също Боровец и Паничище, където да покарате ски, в случай че разполагате с повече време.

Белчин е известно и със своите щъркелови гнезда - цели 30 на брой. Така че, ако дойдете към края на март, вероятно бързо ще свалите мартеничките си. Подходяща дата ще е 20-и март, когато се пада тазгодишният Тодоровден. Така освен всичко останало ще видите и характерните за селцето надбягвания с коне и каруци по случай празника.

Перперикон и Каменните гъби

Перперикон и Каменните гъби

Снимка: Кирил Вълканов, iskamdaletya.com

Препоръчано от: Кирил Вълканов от Искам да летя

Защо там: Перперикон е място, което удивява и силно впечатлява. Хълм, на който е разкрит огромен по мащабите си древен град с 8000-годишна история, включващ вкопан в скалите триетажен дворец, тракийско светилище, улична система с изградена канализация, останки от църкви и още много, много интересни неща. Място, което има специална енергия, предлага невероятни гледки и което те оставя без дъх.

Районът около Кърджали е богат на толкова много забележителности, че съвсем спокойно, може да запълни един семеен уикенд. Каменните гъби са прекрасен и чаровен природен феномен, който се намира само на 15 км от Перперикон. Наречени са така поради причудливата форма на скалистите образувания. Живописни скали с розова основа и зеленикава, малко "рошава" горна част, които наподобяват формата на гъби.

Много подходящо време за посещение на този район е втората половина на март, за да избегнете убийствените летни жеги и за да се насладите на тези забележителности, потопени в пролетни цветя.

Язовир Душанци

Язовир Душанци

Снимка: Вера Александрова, worldofvera.com

Препоръчано от: Вера Александрова от World of Vera

Защо там: Не идвам на язовир Душанци за риболов. Посещавам го, за да ловя гледки. А тук те са в изобилие.

През март снегът си тръгва от поляните край язовира. На негово място идват пролетни минзухари и топъл вятър. Обичам да седя в компанията им и да се радвам на панорамата наоколо.

В далечината се извисяват планински върхове, а в подножието им стоят вечнозелени борове. Брегът е осеян с лодки, които чакат да бъдат "събудени" от зимния сън. Спокойните води на Душанци наподобяват огледало, а по повърхността му танцуват пухкави облаци. Природата дава най-доброто от себе си и очаква съвсем малко от нас - да дойдем тук, да ѝ се насладим и да оставим чисто след себе си.

Мелник

Мелник

Снимка: Саня, sanyasworld.com

Препоръчано от: Саня от Sanya`s world

Защо там: Мелник е толкова китен и красив, а март е подходящ период за посещение. Той е най-малкият град в България, но има доста забележителности, които трябва да бъдат посетени.

Една от основните е Кордопуловата къща. Построена е през 1754 г. и е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров. Болярската къща е идеалното място, от което можете да посрещнете залеза. Гледката към града е невероятна.

За да стигнете до манастир св. Богородица Спилеотиса, трябва да изкачите 300 стъпала. Звучат доста, но реално за 15 минути максимум ще стигнете до върха. Заслужава си катеренето, защото гледката към Мелник и пирамидите е прекрасна.

Може да си направите и около час преход до Мелнишките пирамиди и Роженския манастир. Гледките, които се откриват, са наистина вдъхновяващи. 

Мелник е българската версия на Тоскана. Може да посетите "Вила Мелник" и да направите дегустация на различните вина. Много приятно изживяване.

Змейският извор Живата вода край село Боснек

Змейският извор Живата вода край село Боснек

Снимка: Траян Иванов, backpacknerd.com

Препоръчано от: Траян Иванов от Backpack Nerd

Защо там: Тази разходка е подходяща за хора на всякаква възраст. Пътеката е почти равна, с минимална денивелация и добре маркирана. Крайната цел е каменен чучур във формата на змейска глава, от който блика вода на тласъци с различна сила според сезона.

Отнема час - до час и половина в посока.

Посетихме го в един слънчев ден през март и още сравнително сивата широколистна гора в района подсещаше за идващата пролет. Допълнително настроение внася и успоредно движещият се лъкатушещ приток на река Струма.

Банско

Банско

Снимка: Любомира Великова, bulgarianonthego.blog

Препоръчано от: Любомира Великова от Bulgarian On The Go

Защо там: В началото на март месец с група приятели се отправяме към ски курорта Банско, за да се насладим на 5 дни забавления, разходки и най-вече ски.

Банско е чудесно място, което можете да посетите през март, тъй като в началото на месеца все още продължава ски сезонът (ако времето позволява), а тълпите не са толкова големи, колкото през пиковите януари и февруари.

Благодарение на своите просторни писти и добри условия, курортът се смята за най-доброто място за каране на ски в България.

Ако сте в Банско, не забравяйте да се разходите и из централните части на града, където ще бъдете посрещнати от запазени старинни къщи, красивата църква "Света Троица", паметника на Паисий Хилендарски и къщите музеи на видни българи. 

Белоградчишките скали и Северозапада

Белоградчишките скали

Снимка: Надежда Серафимова, traveler-diary.com

Препоръчано от: Надежда Серафимова от Тефтерчето на един пътешественик

Защо там: Накъдето и да тръгнем, удоволствието е гарантирано, просто защото сме на път! Именно затова този месец избирам по-далечна дестинация, за която отново да прекося цяла Северна България - от морето, та чак до Северозапада, за да се озова отново сред магията на Белоградчишките скали.

Видяхме ги за първи път през есента, но мечта ми е да надзърнем към тях през всеки сезон. Енергията тук е неописуема, а Белоградчишките скали и крепост далеч не са единственото интересно в региона. Оставихме още много любипитни места и истории, които да чуем и видим при следващото си посещение. Да усетим пръските на Чипровският водопад, да се сгушим в хижа Горски рай, да научим за потъналата църква "Св. Възнесение", част от село Живовци в миналото, да посетим каменната църква "Св. Троица" в Боровица, където е и една от най-известните изби на региона... това са само част от плановете. Готови сме да бъдем омагьосани отново!

Крепост Боженишки Урвич

Боженишки Урвич

Снимка: Виктория Драгиева, mytravelingself.com

Препоръчано от: Виктория Драгиева от Моето пътуващо аз

Защо там: Боженишки Урвич е крепост недалеч от София, близо Ботевград. Твърдината се намира на около 4 км от село Боженица, като по асфалтов път се достига до Общинска почивна база Урвич, където трябва да оставите колата, а оттам до самата крепост води застлана с каменни плочи стръмна пътека, която прави маршрута подходящ за изминаване и в по-неустойчиво и дъждовно време. Пеша се изминава за около 20 минути (в посока). Началото на пътеката е между беседките, намиращи се от другата страна на пътя - срещу общинската база.

За обход на крепостта са необходими около 40 минути, а панорамните гледки, които се откриват от нея към Стара планина, са впечатляващи.

Пампорово

Поглед към родопското море

Снимка: intothewild.bg

Препоръчано от: Мария от Adventures of Bulgarian Mermaid

"Родопите, чедо, тя не е планина, тя е майка, тя е магия!"

Защо там: През март препоръчвам да посетите Пампорово и докато сте там, да попътувате малко из китните селца на Родопите. Дните са слънчеви, планината - снежна, цените - съвсем приемливи, даже народни, а местните хора са широко скроени, с душа гостоприемна също като планината майка. За пръв път този сезон в Пампорово имате възможността да пробвате ски туринг или сплитборд по изгрев слънце, а на същото място следобед можете да пиете страхотни коктейли на завет в иглуто със стабилна интернет връзка за лаптопаджиите във вас или се изкачите до "наблюдателницата" на върха на дървото и да се снимате с гледка към кулата Снежанка. Широка Лъка, Гела и Солища са моят избор за еднодневна екскурзия в района, а "дивите" горещи минерални бани в Беден са задължителна вечерна "атракция" за по-екстремните от вас!

Бекови скали, село Равногор

Бекови скали край Равногор

Снимка: Мария Йотова, nellyvod.eu

Препоръчано от: Мария Йотова от Nellyvod's trips

Защо там: Една от гледките в западните Родопи, спираща дъха... Така мога да опиша гледката от Бекови скали. Наистина е завладяваща и много красива.

Бековите скали са близо до с. Равногор. Може да се стигне с джип, но е по-приятно да паркирате някъде на края на селото и да вървите около 30-40 минути пеша. Така може да видите и нивите от двете ви страни, на които се садят картофи. Местните, и не само те, ще ви кажат, че картофите от там са най-хубави и най-сладки, произведени в най-чистия регион на страната. Аз също мога да го потвърдя.

Съвет: Ако посещавате Бековите скали през лятото и се разхождате до там пеша, не забравяйте да си сложите и слънцезащитен крем. Лесно може да изгорите от слънцето, в планината най-бързо се изгаря (все пак говорим за над 1300 м надморска височина). Затова може да го направите сега през март, когато вече ще е по-топло, няма да има сняг и няма да има толкова парещо слънце.

Когато се качите на самите скали, ще видите изградена беседка с пейки, разположени на голяма тераса, откъдето да се насладите на гледката към язовир Въча.

По същата планинска пътека в дясно може да разгледате и Червената скала.

Връх Шипка и Паметникът на свободата

Паметникът на свободата, Шипка

Снимка: Джорджа Де Марки, saveti.bg

Препоръчано от: Джорджа Де Марки от Saveti.bg

Защо там: Още щом прочетох въпроса "Коя дестинация ще посетите през март месец и защо точно през март?", нямаше как в главата ми веднага да не изникнат връх Шипка и Паметникът на свободата.

Причината е ясна, на 3-ти март по традиция се посещава именно това място, като символ на героизма и саможертвата в името на свободата.

Но освен от историческа и патриотична гледна точка, които са достатъчни да направят от Шипка задължително място за посещение за всеки българин, върхът предлага и уникална гледка, спираща дъха.

Комбинацията от емблематични исторически събития и красива природа, правят от връх Шипка и паметника перфектен избор именно през март месец. А дори и да има мъгла и сняг, гледката към паметника остава все така въздействаща.