Скопие не е град, който любознателният турист би издържал твърде дълго, от която и точка на света да идва, но пък е отправна точка към място, което може да компенсира кича и да ви върне в лоното на природата - каньонът Матка.

Името е...ами, просто име. Ясно, по северномакедонски, и в какъвто контекст би искал да го постави един чужденец. Възможният смисъл е утробата на природата, ако не и на целия свят, връзката с майката и раждането на нещо ново. Други твърдят, че името идва заради формата на каньона, но да не изпадаме в семантика.

Езерото Матка и каньонът се намират на 15 километра югозападно от града и са сред най-завладяващите природни забележителности на Северна Македония. Езерото е най-старото изкуствено създадено в страната през 1938 г. Матка се простира на 7 км надолу по течението на река Треска, и е истинско великолепие със своя метално сиво-зелен цвят. Високо над езерото се издигат стръмните сиви седиментни скали - любимият маршрут и вечното предизвикателство на планинарите авантюристи. Отражението им във водната повърхност придава съвършената митичност на мястото.

В каньона е създадена и историята на северномакедонския алпинизъм

Снимка: iStock by Getty Images

Красивото кътче от непокътнатата природа е богато на редки животински видове и ендемични растения. Матка приютява съкровища от редки природни дадености, дъбови и букови гори, красиви розови цветове на Наталиева рамонда, белоглави орли, уникални пеперуди и спелеоложки обекти.

Няма как сред толкова величествена природа да не бъдат създадени места за уединение и размисъл, по-късно превърнали се в културно-исторически паметници. В района се намират много манастири. А местните, предвид всички особености на северномакедонския дух, го наричат ​​Малкия Атон.

Температурата на водата в езерото Матка е от 7 до 9 градуса, а на въздуха през лятото е с около 9 градуса по-ниска от тази в града. Водата от езерото се използва за получаване на електричество, но и за напояване на селата в околността. Езерото е зарибено и често се използва за спортен риболов. В Матка се намира подводната пещера Врело, една от най-дълбоките подводни пещери в Европа, с дълбочина до 240 метра.

Пещера Врело

Пещерата Врело е открита през лятото на 2017 г. от световноизвестния пещерен водолаз Кшищоф Старнавски

Снимка: iStock by Getty Images

Матка е естествен каньон, който като географски релеф е наистина специален, а спелеопаркът е един от най-очарователните в света. От десетина пещери в спелеопарка Врело е единствената, която в момента функционира като туристическа атракция. Пещерата е открита през лятото на 2017 г. от световноизвестния пещерен водолаз Кшищоф Старнавски. Полякът, придружен от своя екип и с подкрепата на местен клуб, стига до дъното на пещерата след 5-часово спускане. Пещерата неколкократно досега е изследвана от местни и чуждестранни водолазни експедиции, но никой не установил на каква дълбочина е нейното дъно. Пещерните галерии са впечатляващи и са сред най-посещаваните. Истинска атракция е огромният сталагмит под формата на конус, създаващ се в продължение на 2700 години. Звуците, които постоянно се чуват вътре в пещерата, идват от нейните обитатели - прилепите. Освен пещерата Врело, тук се намират и още няколко други, интересни за туристите, но тя си остава сред най-любопитните.

Малкият Атон

Манастирът „Свети Никола“

Снимка: iStock by Getty Images

Освен че е защитена като природен паметник, Матка е богата и с редица културно-исторически паметници. Сега има около дузина манастири, сред които Шишевският манастир, посветен на Свети Никола, манастирът "Св. Йоан Златоуст" в с. Козарево, манастирът "Св. Богородица" край Глумово, "Св. Андрей", църквите "Св. Троица", "Св. Петка", "Св. Атанас", "Св. Никола" в Нир и "Св. Неделя".

Любителите на културно-историческите паметници могат да изберат и организирано посещение на Марков град, средновековно селище-крепост от 14 век. В крепостта има останки от църквите "Св. Неделя", "Св. Георги" и "Св. Троица".

Тук се намира местността Марков крак, която е свързана с легендите за Крали Марко. Една от тях се отнася до отпечатъка в стената на манастира "Св. Андрей", наречен дланта на Марко. Според легендата, оттам минавали Крали Марко и брат му Андрей, които спрели да си починат и да се освежат. Турски войници организират нападение и убиват Андрей, а Крали Марко, след като си отмъстил, оставил отпечатък от дланта си в стената на манастира, като предупредителен знак.

Снимка: iStock by Getty Images

Най-красивата гледка от манастира "Св. Никола" се разкрива към планинския дом и към манастира "Св. Андрей". До там се стига пеша за около 2 часа. Следващата дестинация е "Св. Йоан Златоуст", а до лековития извор там ви очаква половин час пеша. До Марков град и църквата "Св. Неделя" се стига за около 80 минути. Многобройните пътеки предоставят невероятни изживявания и са чудесни за отдих, а най-голямо удоволствие доставя изумителната панорама, която се разкрива. Много пътища се преплитат и допълват, и със сигурност няма как да се изгубите.  Ако имате вдъхновение и енергия, можете да извървите 16- те километра по цялата дължина на каньона.

Каньонът Матка впечатлява не само с името, но и със забележителностите си

Снимка: iStock by Getty Images

За любителите на екстремните спортове в Матка има идеални възможности за спортно катерене и алпинизъм. Историята на алпинизма в Северна Македония започва именно от Матка. Почитателите на водните спортове също има на какво да се насладят. Каньонът има традиции и в каяка. През 1975 г. тук се провежда първото Световно първенство по каяк в диви води, както и Европейското първенство.