Сигурно сте се чудили какви са тези италианци с немски имена, докато гледате как кара ски победителят за световната купа в Банско Кристоф Инерхофер или бяга и стреля в биатлона Доротея Вирер, която води в женското класиране. Половината от една провинция на Апенините, в алпийската й част, е наричана Южен Тирол. Това кътче Австрия е взела от Италия сред Първата световна война, но хората са запазили немския си език, имената, наденичките и всичко останало.

Красивите замъци на хълмовете, някои от които призрачни, а други изкупени и преобразени в хотели и музеи от италианското правителство, са като готически от рицарски роман или филм. Въпреки че нещото като столица на тази част от региона Трентино, която наричат Алто Адидже, или горното течение на река Адидже, е Болцано, сърцето и знаменитото й място е Мерано. В средновековието това е столицата не само на южен, но и на цял Тирол.

Представете си околността като безкрайни пътища нагоре в планината, качващи се буквално в облаците, мъгли и през лятото, но невероятно спретнати селца с къщи, които всичките са за гости с неизменното червено и розово мускато на кукленските балкончета на втория етаж – толкова австрийско наистина. Вкусна проста кухня и по няколко реколти ягоди годишно, които местните хора вадят от малките си педантично подредени градини. Вероятно именно по тези точно причини това кътче става любимо на прочутата австрийска императрица Сиси, за чийто принос в туризма и особено по отношение на баните от всякакъв вид и характер вече сме разказвали.

Тя, когато се възцарява и от принцеса, дошла от другата страна на Алпите – откъм Бавария, става владетелка на Хабсбургите, чиито владения днес са десетина държави в ЕС, прави къпането задължително първо в двора си във Виена, а после за всички поданици в огромната държава. Вкарва баните в къщите и хотелите. И най-вече прочува се и прави голяма мода спакурортите в империята си, в каквито се превръщат описваните вече у нас Карлови Вари, Марианске и Франтишкови лазне, Будапеща и Оберлаа, както и морски летовища като Порторож, за който сме разказвали и Пиран, за който тепърва ще става дума. Нейният собствен любим спакурорт става Мерано. След нея в него ще отдъхват всички знаменитости на епохата, включително самият Кафка от Прага. Именно по волята на Сиси в Мерано вдигат фамозното здание на минералните бани – истински триумф на т.нар. Югендстил или Младежки стил, наричан още Ар Нуво, Ар Деко, Сецесион. Банята не е просто баня. Ще ви заприлича на нашите в околностите на София по фасада и декоративност.

По настояване на императрицата в нея е специално място отделено за библиотека и читалня, помещение за пушене, салони за хазартни игри, както си е била тогавашната мода и какво ли още не. Това е от 1874 г. и до днес – 145 години по-късно, най-голямата туристическа атракция Мерано с импозантната сграда, колонадата, ротондата... В любимия на Сиси декоративен стил е издържан и градския театър, който тя финансира и създава, а след разпадането на империята й, като нови господари италианците наричат на своя композитор. Замъкът и градините на замъка Траутмансдорф са отличен пример как италианската държава асимилира австрийската култура, която наследява в южен Тирол.

Паметникът на Сиси, която често е гостувала на графската фамилия, чийто дом е бил дворецът, е основна забележителност в нейния любим парк. Това е ансамбъл от 80 градини с алпийски, но и с екзотични растения. Има дървета от Америка и Азия, даже оризови тераси, от Средиземноморието – примерно олеандри и маслини, кипариси и смокини, лавандула. Английската градина също е предпочитано място от туристите. От 15 години замъкът е и дом на Музея на туризма. Като нямат на какво друго, хората са посветили колекцията си на онова, което ги храни. Ако палатите ви влекат, Тиролският замък с неговия исторически музей недалеч е още една атракция за вас.

За любителите на ските, все пак сте в Алпите, можете да се качите с лифта до курорта Хафлинг. С кола пътят е само 10 минути. Пистите са подходящи за семейни посещения с различните писти за скиори и за каращи шейни. Ако страстта ви са оригиналните спатерапии, потопете се съвсем буквално във вино – този край е прочут и с производството на благородната напитка. И на нея има посветен специален музей в замък – двореца Рамец.

Понеже всеки пристига в Италия и заради шопинга, адресът за пазаруване и пиене на кафе с поглед към елегантни минувачи през витрините е „Корсо делла Либерта”. Много по-италианска атракция за дамите е посещение на типичния седмичен пазар в Мерано. Сборът на сергии и хора е в историческия център на града около площад „Прадер”. Денят е петък, каквато е била и нашата традиция навремето. Обикновено се събират около 300 търговци като дрехи, обувки, особено кожени изделия от всякакъв вид и характер местно италианско и тиролско производство могат да се намерят на много добри цени, както сами можем да докажем като клиенти. Разбира се, ще намерите и чудно домашно вино, фантастично алпийско сирене – внимавайте с аромата на козето, може да бъде наистина поразителен, чудесни шунки и колбаси, съчетали невероятните умения на италианските и австрийските традиции. Пазарът се ширва на два площада и 5 улици и е зрелище и преживяване, което трябва да се опита. Хотелите, апартаментите и къщите за гости са за всеки джоб и в комбинация с лоу-кост полетите на няколко компании до Северна Италия правят уикендите и почивките на това прекрасно място изгодни.