Мечтаете ли да прекарате една нощ под Северното сияние в собствена къща? Тя ви очаква. Любопитно ви е да опознаете невероятната викторианска и модернистична архитектура или да следвате легендарни пастири на северни елени? Градът на среднощното слънце ще ви даде със сигурност повече и ще ви очарова.

Тромсьо се намира на 344 км северно от полярната окръжност по права линия. Географската ширина е същата като на северна Аляска, но е по-топъл, отколкото бихте си помислили, благодарение на затоплящия ефект на Гълфстрийм.

Градът се "радва" на среднощно слънце от 14-ти май до 30-ти юли всяка година, а в периода между 25-ти ноември и 21-ви януари слънцето в Тромсьо е във "ваканция".

Снимка: iStock by Getty Images

Ако Тромсьо ви е познат, то е защото много полярни експедиции са преминали по неговия път. Включително и една от най-известните - тази на Руал Амундсен до Южния полюс. Той потегля именно от града за своята арктическа експедиция.

С появата на фотографията хората от цял свят най-накрая могат да видят Тромсьо и неговите невероятни обитатели. Но търговията с риба поставя града на картата, а през 19 век Тромсьо вече се радва на сезонния приток на любопитни европейски туристи.

Градът е бил доста стилен за европейските стандарти. Тъкани и последни модни тенденции пристигали от градове като Париж, който пък в замяна се радвал на износа на треска от пристанищния град. Така малкият оживен Тромсьо става известен като "Париж на Севера" и "столица на Арктика". Домовете са със скъпо обзавеждане, шикозни килими, а дамите организират стилни партита и балове.

Някъде по онова време се появява и популярен в Тромсьо израз, който описва все по-любопитните англичани, които пристигат в града. "Англичаните са диви гъски, идват само през лятото, ние ги скубем и те отлитат."

Саамите са едни от последните коренни жители, които живеят по начина, по който са живели техните предци преди 1000 години, въпреки че други са се модернизирали (забавен факт - актрисата Рене Зелуегър е със саамски корени) Саамите са номади и произхождат от Норвегия, Финландия, Швеция и Русия. Днес те са едни от последните законни пастири на северни елени в страната, на които продължават да разчитат както за храна, така и за транспорт.

Снимка: Terje Rakke - VisitNorway.com

Саамите са специализирани и в пеенето на joik. Този стил вероятно познавате от филма "Замръзналото кралство", вдъхновен от фолклора на саамите (и дори е създаден дублаж на саамски език за филма)

Като номади, които се придържат по-скоро към миграцията на своите северни елени, отколкото към националните граници, през Втората световна война саамите получават специални документи, за да си осигурят свободно преминаване към и от Швеция и Норвегия. Те работят със скандинавската съпротива, британската армия и ЦРУ, за да доставят тайно шведски боеприпаси с шейни и да насочват експлозиви към германски планински пунктове. Никой не може да надхитри или да изпревари саами в планините.

През 2015 г., след 25-годишни преговори, ООН приема Декларацията за правата на коренното население, за да помогне за законодателни компенсации, които да възстановят качеството им на живот и да позволят традициите на саамите да процъфтяват, като например устойчиво пастирство на северни елени.

Хората населяват региона от около 10 000 години, но с установяването на търговията с риба градът започва да се модернизира. Днес в него живеят около 75 000 души и той е очарователна алтернатива на по-големите градове като Осло или Берген. Къщите му в пастелни цветове изпъкват на фона на обширния пейзаж като разпиляна кутия с бонбони.

Норвегия определено е скъпо място за почивка. Ако искате да пътувате с цел да се насладите на уютна рибарска хижа край фиордите с планинска панорама, или да се възползвате от една от луксозните палатки на North Tour, цената е приблизително 540 долара на вечер.

Но пък приключението си струва. На 90 минути път с кола от Тромсьо, заобиколен от зашеметяващия пейзаж на фиорда Линген, компания за къмпинги предлага и дейности като разходка с кучешки впрягове, каране на моторни шейни, наблюдение на китове, шофиране на арктически камиони, риболов на лед и още много други.

Нашият избор за най-евтина тръпка, що се отнася до изразходването на физическа енергия, отива при услугата с кабинков лифт до планината Storsteinen. От 60-те години на миналия век кабинковият лифт се движи от Solliveien в Тромсдален до Storsteinen (421 м надморска височина) само за четири минути. Двете гондоли, известни като "Тюлен" и "Полярна мечка", са с капацитет 28 пътници.

Снимка: iStock by Getty Images

Любителите на музеите със сигурност ще пожелаят да посетят и Полярния музей. Центърът е изпълнен с всякакви възхитителни местни и национални артефакти - от стари колекции от семена до инсталации за полярното сияние, древни и съвременни експонати.

Снимка: The Polar Museum

Снимка: The Polar Museum

Не пропускайте и най-старата къща в Тромсьо. Първоначално тя е била митническа станция, а днес е музей и е наречена Skansen.

За онези, които биха посетили града заради природата, тук категорично можете да осъществите и най-дръзките си желания, освен да се дивите на фиордите. Наблизо се намира алпийската писта Kroken, както и прекрасни маршрути за ски бягане от двете страни на острова - Kvaløya и Tomasjord. Съществува и Tromso Skyrace - най-предизвикателното трасе с гледки, заради които всичко си заслужава.

Когато живееш на толкова отдалечено място, можеш да се похвалиш с много "най-". В Тромсьо се намира най-северният университет в света, най-северната протестантска църква, най-северната футболна лига и дори най-северната търговска пивоварна - "Ølhallen", където можете да опитате 72 вида бири.

Но в Тромсьо ще откриете и най-епичния арктически риболовен кораб-спа в открито море, известен като Vulkana.

Снимка: официална фейсбук страница на Vulkana

Стигаме до последната ни спирка в Тромсьо. Въпреки че всяко преследване на Северното сияние ще бъде незабравимо, помислете дали да не подкрепите усилията на местните водачи саами да вплетат наблюдението в образователни преживявания за собствената си култура. "Арктически северни елени" в Тромсьо е една такава семейна компания, която предлага магически вечери край огъня и разходки с шейни под полярното сияние. Не бихме могли да си представим по-добър начин да завършим едно пътуване до Тромсьо.