Голяма част от препоръчваните дестинации в списъка са в Европа. В него попадат толкова разнообразни райони като Помпей и планините на Албания, която списанието нарича "изгряващата звезда на Европа". Но независимо дали предпочитате да разгледате голям световен град, да пътувате за спортно събитие или да избягате от всичко в отдалечен райски кът, в класацията ще откриете идеалната детинация за почти всеки вид изследовател.

Градски почивки

За чудесна храна, музеи и нощен живот се отправете към някои от градовете, включени в списъка на National Geographic. Сред тези, които получават признание, са Сиан в Китай, който е известен най-вече с Теракотената армия, включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, и Лима, Перу, която се превърна в една от най-известните кулинарни дестинации в света.

Междувременно Тайнан, град известен като политически, икономически и културен център на Тайван, ще отбележи 400-годишнината си през 2024 г., което е добър повод да го посетите и да опитате змиорка, пуйка, пудинг от тофу и други класически улични ястия.

САЩ, Австралия, Канада, Индия и новите открития

В няколко случая National Geographic обръща внимание на цели държави. Но в САЩ има два щата, всеки от които е с размерите на цяла държава в Европа - Тексас и Ню Йорк. 

National Geographic съветва да не се посещава само Ню Йорк, но и да се открият (или преоткрият) природни красоти, като езерото Плесид и Ниагарския водопад. В същото време в Тексас има няколко чудесни места, където да се насладите на пълното слънчево затъмнение през 2024 г.

В австралийския щат Виктория, където се намира Мелбърн, новата Great Victorian Bathing Trail има заслуга за популяризирането на по-малко известните термални извори в района.

Междувременно National Geographic препоръчва и северния индийски щат Сиким, който е разположен в Хималаите, близо до границите на страната с Бутан и Непал. Неговата перла в короната е Канченджунга, третият по височина връх в света (8586 м).

Нова Скотия получи признание за своята акадска култура. Тази етническа група е съставена от потомци на първите френски заселници в Канада и тяхното културно наследство е отразено във вкусните ястия с морски дарове в Нова Скотия.

Природни чудеса

Списъкът на National Geographic е богат на красиви природни дестинации. Сред местата, които са включени в него, са пустинята Атакама в Чили (най-сухото място в света), пищният карибски остров Доминика и сухите гори Андрефана в Мадагаскар, известни с дърветата баобаб. Шотландия разшири биосферния си резерват, защитен от ЮНЕСКО в Галоуей и Южен Айршир, свързвайки 13 обекта на ЮНЕСКО  в общонационална верига.

Вижте пълния списък на "готините" на National Geographic Traveller за 2024 г.

- Албански Алпи, Албания

- Белфаст, Северна Ирландия

- Емилия-Романя, Италия

- Из Европа с влак

- Галоуей и Южен Айршир, Шотландия

- Нордланд, Норвегия

- Северен Йоркшир, Англия

- Помпей, Италия

- Саймаа, Финландия

- Тарту, Естония

- Еврос, Германия

- Валета, Малта

- Уиски в Уелс

- Дивият атлантически път, Ирландия

- Пустинята Атакама, Чили

- Лима, Перу

- Щат Ню Йорк

- Маями, Флорида

- Доминика

- Нова Скотия, Канада

- Тексас

- Полуостров Юкатан, Мексико

- Влажни зони Ибера, Аржентина

- Акагера, Руанда

- Сухи гори Андрефана, Мадагаскар

- Сиера Леоне

- Сиким, Индия

- Тайнан, Тайван

- Сиан, Китай

- Виктория, Австралия