От отвесните върхове на планинската верига Каракорум до плодородната равнина на река Инд - Пакистан е приютил разнообразие от зашеметяващи пейзажи. През 2020 г. бяха обявени два нови парка - Национален парк Хималая и Национален парк Нанга Парбат, които обхващат повече от 2200 кв. км биоразнообразна високопланинска местност в северната територия на Гилгит-Балтистан.

Въпреки че впечатляващата топография и завладяващата му история датират от хиляди години, Пакистан е сравнително млада държава, създадена през 1947 г., когато Индийският субконтинент е разделен на две отделни държави.

Пътешествениците могат да разгледат както културни паметници - древният Път на коприната, руините на Мохенджо Даро, така и ослепителни национални паркове, алпийски езера и живописни пътища. Ето кои са най-добрите начини да се запознаете с по-малко известната, по-дива страна на Пакистан, представени от списание National Gepgraphic.

Национален парк Деосай

Снимка: iStock by Getty Images

Известен като "Земята на великаните", националният парк Деосай е разположен на алпийско плато, заобиколено от заснежени планини. Всяка пролет пищната долина се изпълва от диви цветя и редки пеперуди. Местните я наричат "Летният дворец" и се наслаждават на дивата природа след зимата.

Тази гореща точка на биоразнообразие е дом на тибетския вълк, хималайския ибис, тибетската червена лисица и мармоти, но през 1993 г. правителството дава на парка статут на защитен, за да опази критично застрашената хималайска кафява мечка. През 2016 г. паркът е номиниран и за статут на световно наследство на ЮНЕСКО.

Долината Каган

Снимка: iStock by Getty Images

Живописната долина Каган в Северен Пакистан е място от приказките. Според местна легенда персийски принц се влюбил във феята на кристалните води на езерото Сайфул Мулук. Но един великан също бил запленен от принцесата и я държал в плен. Един ден принцът избягал с нея, а в яростта си великанът наводнил долината и създал езера със сълзите си. Днес посетители от цял свят пътуват до долината Каган заради планинските пейзажи, алпийските езера и ясното нощно небе.

Крайбрежна магистрала Макран

Снимка: iStock by Getty Images

Крайбрежната магистрала Макран е живописен път покрай пакистанското крайбрежие на Арабско море. Маршрутът започва от Карачи и преминава през Гуадар до границата с Иран и се счита за голямо инфраструктурно постижение. Уникални лунни скални образувания очертават участък от магистралата, известен като прохода Buzi в националния парк Хингол. По протежение на магистралата могат да бъдат открити естествени скални скулптури, като например сфинксът "Лъвът на Белуджистан".

Долината Хунза

Снимка: iStock by Getty Images

В северната част на Гилгит-Балтистан над река Хунза се извисяват ледени върхове. Разположен на брега на реката и заобиколен от ледници и ждрела, град Хунза традиционно служи като място за почивка на пътниците, спускащи се от планините Хиндукуш към долината Кашмир. Долината е дом на снежни леопарди, маркхори, ибекси и червеноивичести лисици.

Национален парк Хингол

Снимка: iStock by Getty Images

Най-големият национален парк в Пакистан се простира на стотици километри по крайбрежието на Макран. Въпреки че националният парк Хингол е известен с разнообразния си див живот - синдски леопарди, медоносни язовци и индийски панголини - той е най-популярен с множеството си активни кални вулкани. Смес от активност на горещи извори, газ и вода реагира със заобикалящите ги скали, за да образува кипяща кал. Когато калта се изхвърля, тя непрекъснато възстановява конусите, които лесно се разрушават. Един от най-известните кални вулкани е Чандрагуп, свещено място за поклонение на хиляди индуси, заедно с близкия храм Хингладж.

Ледник Балторо

Снимка: iStock by Getty Images

В източната част на Пакистан, в Каракорум, ледникът Балторо е един от най-големите долинни ледници в света. Въпреки че е труднодостъпен, той е един от най-посещаваните райони в Пакистан заради алпинистките дестинации, включително К2, Броуд Пик и върховете Гашербрум. Районът е известен не само с епичните си пейзажи, но и като източник на живот - голяма част от населението на Северен Пакистан зависи от водите от топенето на ледниците Каракорум.

Долината Нелум

Снимка: iStock by Getty Images

В северната част на Кашмир долината Нелум, с форма на дъга, е разположена между високи над 3 000 метра върхове и е покрита със зеленина, гори и потоци. Малкото селце Аранг Кел на върха на планината, осеяно с традиционни дървени къщи, е известно като перлата на долината Нелум. Туристическите пътеки около района предлагат прекрасни гледки към планините и водопадите.

Езерото Атабад

Снимка: iStock by Getty Images

Сгушено в долината Хунза, езерото Атабад с ярки тюркоазени води се врязва в скалистия терен. Макар и красив, спокойният пейзаж има жестока история. Езерото се образува през януари 2010 г., когато огромно свлачище в село Атабад залива близките градове, блокира течението на река Хунза и разселва хиляди хора. Днес то е популярна дестинация за туристите, които могат да се разходят с лодки по водата.