Тази година империята на туристическото издателство навършва 50 години, а нейният "ударно" изготвен списък Best in Travel 2024 е разширен в пет категории: топ държави, региони, градове, устойчиви туристически дестинации и места с най-добра цена, съобщава CNN.

Снимка: iStock by Getty Images

Държава №1 е Монголия, избрана от Lonely Planet заради "широките си открити пространства, приключенските дейности и характерната кулинарна и музикална култура". Това е най-слабо населената страна в света и монголското правителство е готово на всичко, за да привлече не само туристи, но и такива, които биха избрали държавата за свой дом дори. Монголското правителство обяви периода 2023-2025 за "Годините, в които трябва да посетите Монголия", като облекчи условията за влизане в страната за международните туристи и подобри инфраструктурата, не на последно място с ново летище на стойност 650 млн. долара.

Сред другите държави, попаднали в 10-те най-добри, са популярни дестинации като Мексико, Хърватия и Сейнт Лусия, както и по-малко посещавани места като Бенин и Узбекистан.

Градски дестинации

Първият град в списъка на Lonely Planet е Найроби, столицата на Кения, която туристическият гигант харесва заради нейните "уникални ритми, впечатляващ избор от вдъхновени от местните традиции ресторанти и постоянна ротация на места за изкуство и култура". Обичаме я и заради Националния парк "Найроби", намиращ се само на кратко разстояние с кола от централния бизнес район на града, където можете да видите повече от 400 вида животни, "бродещи из откритите равнини, докато на хоризонта блещукат небостъргачи".

Снимка: iStock by Getty Images

Париж, домакин на Летните олимпийски и параолимпийски игри през 2024 г., също е в списъка, както и Прага - друга европейска столица, която привлича милиони туристи всяка година. Lonely Planet заявява, че затварянето заради Covid-19 е позволило на чешката столица да "натисне бутона за рестартиране" и да насърчи "бавния туризъм и атракциите далеч от центъра на града".

Устойчивост

Най-добрата устойчива туристическа дестинация за 2024 г. е Испания заради усилията на страната да разшири използването на възобновяеми енергийни източници, да стимулира пътуванията извън сезона и да насочи туризма към нововъзникващи дестинации, като например пристанищния град Валенсия, като по този начин намали натиска върху горещи точки като Барселона.

Снимка: iStock by Getty Images

"Дивата красота" на Южна Африка също получава признание, като Lonely Planet препоръчва на посетителите да разгледат "впечатляващия брой екоселища" в страната, ангажирани с опазването на биоразнообразието на Земята. Харесваме и Бабананго, новия голям дивечовъден парк в Южна Африка, който превръща региона Квазулу Натал в чудна страна на дивата природа.

Балсам за банковата сметка

Категорията "Най-добра цена" със сигурност ще заинтересува мнозина. Подценяваният американски Среден Запад е най-добрият съвет тук: в градове като Чикаго, Милуоки и Детройт "ще откриете стари складове, превърнати в художествени ателиета, нови екодизайн хотели и много ресторанти със звезди Мишлен", казва Lonely Planet.

Снимка: iStock by Getty Images

Издателството препоръчва и Алжир като недостатъчно изследвано кътче от Северна Африка. Посочвайки, че е на три часа полет или по-малко от голяма част от Европа, Lonely Planet казва, че посетителите ще намерят "добре запазени римски обекти и прекрасни исторически градове" и "достъпно преживяване без тълпи".

Регионални дестинации

Що се отнася до регионалните избори, предстоящият веломаршрут Trans Dinarica на Западните Балкани е най-добрият избор на Lonely Planet. Откритият през следващата година 3364-километров маршрут преминава през Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Северна Македония, Косово и Сърбия, като по пътя си разглежда планински вериги и Адриатическо море. Донегал, най-северозападното ирландско графство, има най-дългата брегова линия в страната и повече от 100 плажа - и има голяма вероятност посетителят да получи един само за себе си. Lonely Planet казва: "Тук ще откриете най-високите морски скали в Европа и километри девствени крайбрежни туристически пътеки."

Донегал, Ирландия

Снимка: iStock by Getty Images

Най-доброто в пътуванията на Lonely Planet за 2024 г.

Държави: Монголия, Индия,Мароко,Чили, Бенин, Мексико, Узбекистан, Пакистан, Хърватия, Сейнт Лусия

Региони:  Веломаршрут Trans Dinarica в Западните Балкани, остров Кенгуру, Южна Австралия, Донегал, Ирландия, Паис Васко, Испания, Южен Тайланд, Брегът на Суахили, Танзания, Монтана, САЩ, Заалфелден Леоганг, Австрия

Градове:  НайробиПариж, Монреал, Мостар, Филаделфия, Манаус, Джакарта, Прага, Измир, Канзас Сити, Мисури

Устойчив туризъм: Испания, Патагония, Гренландия, Пътеки в Уелс, Caminho Português de Santiago, Палау, Хокайдо, Еквадор, Балтийски пътеки в Естония, Латвия и Литва, екокъщи в Южна Африка

Цена: Средният Запад, САЩ, Полша, Никарагуа, Дунавски лимес,Нормандия, Франция, Египет, Икария, Гърция, Алжир, Южни езера и Централно Отаго, Нова Зеландия, нощни влакове, Европа