Нетрадиционната туристическа атракция "Стената на дъвките", която днес се смята за колективно изкуство, е запазена марка на Сиатъл. Със сигурност това е една от забележителностите с най-голямо съдържание на микроби в света. Всъщност, това е повече от стена.

Снимка: Цветана Игнатова

Алеята под колоритния крайбрежен пазар "Пайк Плейс", с дължина от 15 м и височина от 4,5 м, е покрита с пъстри дъвки и от двете си страни. Там ви очакват дъвки от всякакъв вид, цвят и размери. Ще откриете надписи, пожелания, рисунки и какво ли още не. Алеята нашумя в инстаграм и е популярно място за снимки с правене на балони. Неотдавна от управата на пазара се опитаха да спрат стотиците туристи, които минавайки през пазара, оставят своята ДНК завинаги, но усилията им бяха напразни. "Стената на дъвките" продължава да се съживява и разраства.

Снимка: Цветана Игнатова

Лепкавата традиция започва преди повече от 30 години пред вратите на близкия театър. Зрителите на спектаклите започнали да залепват дъвките си, докато чакат на опашката пред входа. Служителите на пазара няколко пъти опитват да почистят стената, но дъвките продължават да се връщат.

Истинският бум на "Стената на дъвките" идва след филма "Любовта се случва", когато Дженифър Анистън и романтичният ѝ партньор залепват дъвките си сред хилядите други. Toва изстрелва популярността на алеята в небесата и от тогава посетителите не спират да имитират сцената и да поставят инициалите с половинката си, подобно на други наложени романтични обичаи в Париж и Рим като заключването на катинарчета.

Снимка: Цветана Игнатова

Загрижени за целостта на историческата сграда на "Пайк Плейс" и за да предотвратят възможни щети от захарта на дъвките по тухлите ѝ, общината решава да изчисти изцяло стените през 2015 г. Това начинание отнело над 130 часа човешки труд по премахването на почти цял тон наслоени дъвки.

Същата инициатива се повтори през 2018 г., като 5 месеца по-късно цветният проект беше отново на лице в пълния си мащаб и лепкавост. Въпреки че нехигиеничното изкуство буди противоречиви чувства на възмущение и погнуса у едни и захлас и усмивки у други, едно е сигурно - "Стената на дъвките" се утвърди като една от най-ярките емблеми на града на Амазон и Старбъкс. И едва ли има по-подходящо място на света от Сиатъл за подобна нестандартна забележителност, която се слива с цветната ъндърграунд култура на града и му носи допълнителен чар.

Снимка: Цветана Игнатова