Има места по света, които привличат заради приключението и опасността. Някои от тях обаче са не просто плашещи, но и застрашаващи живота. Вижте кои списание National Geographic нарежда сред най-ужасяващите.

Газовият кратер Дарваза, Туркменистан

Снимка: iStock by Getty Images

Газовият кратер Дарваза, известен още като "Портите на ада", се образува през 70-те години на XX век по време на сондаж за природен газ, което предизвиква пропадане на земята. За да предотвратят изтичането на токсичния газ, властите го подпалват, смятайки, че пламъците скоро ще угаснат. Пет десетилетия по-късно обаче кратерът все още гори в отдалечената пустиня Каракум.

Долината на смъртта, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Долината на смъртта в Калифорния привлича посетители със сюрреалистичния си пейзаж от пясъчни дюни, кули от каменна сол и солени равнини. Въпреки това, екстремната топлина от 54,4°C на това място може да е фатална.

Вулканът Вилярика, Чили

Снимка: iStock by Getty Images

Вилярика е един от най-активните вулкани в Южна Америка и популярна атракция за приключенски настроените туристи. Последното му изригване е през 2015 г., когато изхвърля пепел и лава до 1000 м височина.

Планината Хуашан, Китай

Снимка: iStock by Getty Images

Разположен в китайската провинция Шанси, планината Хуашан е древно място за поклонение до петте свещени върха и даоистките храмове. Но тя е известна и с името "Пътят на смъртта" заради своите тесни, стръмни и опасни пътеки над бездънни пропасти, които се вият по склоновете ѝ.

Еверест, Хималаи

Изкачването на Хималаите е в списъка на мнозина. На 8 849 м най-високият връх, Еверест, привлича около 1 200 алпинисти всяка година. Само около половината от тях успяват да го достигнат, а други загиват, докато опитват. През 2019 г. на Еверест губят живота си 11 души.

Скалите на Мохер, Ирландия

Снимка: iStock by Getty Images

Една от най-впечатляващите природни забележителности на Ирландия, Скалите на Мохер, се отличава с драматичен пейзаж, който се разгръща в продължение на 8 км, достигайки над 210 м в най-високата си точка. Но това е свързано с голям риск: от началото на 90-те години на миналия век тук загиват повече от 30 души.

Монблан, Франция и Италия 

Снимка: iStock by Getty Images

С 30 000 посетители годишно, най-високата част от Алпите и най-висок планински масив в Европа, Монблан (4809 м), се смята за една от най-смъртоносните планини на Стария континент. Фаталните инциденти се дължат както на коварния терен и променящите се метеорологични условия, така и на лошата подготовка на някои от туристите.

Реюнион, Франция

Снимка: iStock by Getty Images

Отвъдморски департамент на Франция, разположен в Индийския океан, Реюнион има забележително множество безлюдни плажове. Но това е и едно от най-гъмжащите от акули места в света. Между 2011 г. и 2019 г. на острова са регистрирани 24 атаки и 11 смъртни случая.

Река Колорадо, САЩ

Снимка: iStock by Getty Images

Преминаваща през пет щата и дълга над 2 330 км, река Колорадо е популярно място за плуване сред туристите. Но това, което хората не осъзнават, е колко опасни могат да бъдат водите, особено след проливни дъждове или топенето на снеговете. През 2014 г. тези условия водят до смъртта на 15 души.

Вулканът Фаградалсфял, Исландия

Снимка: iStock by Getty Images

Намиращ се на полуостров Рейкянес, изолираният активен вулкан Фаградалсфял има кратер, дълъг 500 м. Непредвидим, труднодостъпен и изхвърлящ токсичните газове, той е опасен за посетителите.

Тролтунга, Норвегия

Снимка: iStock by Getty Images

Това впечатляващо скално образувание с надморска височина 1 100 м е популярно място сред туристите любители на селфита. За съжаление, има смъртни случаи.

Северен път Юнгас, Боливия

Снимка: iStock by Getty Images

Един от най-опасните пътища в света, Северният път Юнгас в Боливия, известен и като Смъртоносният път, днес е вълнуваща дестинация за любителите на планинското колоездене. Но всяко грешно движение по този тесен и неравен терен, простиращ се на 65 км, може да е фатално.

Кипящо езеро, Доминика

Снимка: iStock by Getty Images

В Доминика - една от най-живописните островни държави в Карибско море, се намира забележителното и опасно Кипящо езеро. Загрявано през фумарола - пукнатина в земната кора, която изхвърля струи от вулканични газове и пари, водите му буквално кипят, когато температурата им започне да надвишава 90°C. Но те може и да се охладят до 10°C. Най-добре стойте на безопасно разстояние и никога не си вземайте баня тук.

Сенотите на полуостров Юкатан, Мексико

Снимка: iStock by Getty Images

Под джунглата на мексиканския полуостров Юкатан се намират три от най-дългите подводни пещерни системи в света. Тези некартографирани тунели са магнит за гмуркачи, които искат да изследват пътищата между сенотите - дълбоки и широки ями в земята с карстов произход. Но тесните пространства, тъмнината и дезориентацията могат да доведат до фатални събития.