Великобритания посочи своята най-слънчева местност на картата си и не е Корнуол. Остров Уайт е получил тази награда, след като впечатлява със сериозна плажна ивица, красива природа и умерен климат. Островът е предпочитана локация още от времето на кралица Виктория и днес продължава да е предпочитана от туристи.

Номинацията е от особено значение, защото Великобритания има редица проблеми с търсенето на локация, която да се доближи поне малко до мистичния сезон "лято". По данни на проведения конкурс, островът може да предложи на своите гости повече от пет часа слънчева светлина (5 часа и 8 минути, ако трябва да сме точни). Конкурсът е проведен от Мет Офис, а данните са събирани в продължение на три десетилетия.

Кент е втора известна слънчева точка с 4 часа и 47 минути, позиционирана в Югоизточна Англия, а на трето място се позиционира Източен Съсекс с 4 часа и 46 минути. Остров Уайт е известен с лесния си транспорт и изисква около 2 часа пътешествие. Гостите на острова пътуват с влак до Западен Коус, а след това се транспортират с ферибот. Връзката с фериботи е особено висока - за 24 часа минават около 200 кораба и в двете посоки.

iStok

Времето на острова е очарователно за англичани, особено след като дневните температури между май-септември рядко падат под 17 градуса по Целзий. Най-горещият месец е август, когато живакът достига до средни стойности от 19 градуса по Целзий, а най-ниската отчетена температура е 14 градуса по Целзий.

Островът разполага с няколко плажа, ресторанти и кръчми. Като допълнение може да откриете ботаническа градина и други интересни точки. Гостите имат достъп до къщата на Озбърн, където е отсядала кралица Виктория заедно с принц Албърт. Има някои стари селища от 20-те и 30-те години, както и замъка Карисбрук.