Нов хотел в Индонезия се опитва да спечели титлата "най-тънък в света". Но неговият създател казва, че проектът не е само опит за поставяне на световен рекорд, а за привличане на международно внимание към малкия град, който той нарича свой дом.

Ари Индра е израснал в Салатига, Централна Ява. След като се обучава за архитект и прави кариера в Джакарта и Сингапур, той се чувства призван да се върне у дома в Салатига - и да използва уменията си там.

Там той открива нежелано парче земя, което никой не иска да застрои поради странния му размер. Сега там се помещава PituRooms - хотел със седем стаи (Pitu е яванско название за "седем"), който е широк едва 2,8 метра.

Сградата е на пет етажа, като всяка от седемте стаи е достатъчно голяма за двойно легло и малка баня с душ и тоалетна. Всяка стая има различно усещане благодарение на местните произведения на изкуството и интериора.

"Искам хората да усетят Салатига по нов начин", казва Индра пред CNN. "Аз притежавам, проектирам и управлявам PituRooms със собствения си екип. Това се превърна в моята нова платформа за генериране на нов вид туризъм, който включва местните общности."

Салатига се намира на 500 км югоизточно от Джакарта и е непознат за чужденците, които се отправят на почивка в Джокякарта, Сурабая или на близкия остров Бали.

Пример за това: Индра казва пред CNN, че в PituRooms, който е открит през декември 2022 г., е имало "само пет процента" неиндонезийски гости.

Но в рамките на Индонезия, казва Индра, Салатига е известен като толерантен град, който има добра храна, добра инфраструктура и добро качество на живот. По време на колониалната епоха той е бил популярно място за бягство през уикенда за холандците.

Индра казва, че повечето индонезийци мислят за Салатига като за хубаво място за пенсиониране, но надеждата му е, че PituRooms е само първият от много проекти, които ще помогнат на мнозина да видят, че Салатига е много повече от дестинация за спокоен живот.

"Освен техническите трудности, най-голямото предизвикателство беше типичният начин на мислене, свързан с хотелиерската индустрия, който е свикнал със суперлативи: най-голям, най-висок, най-луксозен. Тук ние сме най-тънките", казва Индра пред архитектурния блог Dezeen.

Много се стараехме да превърнем това ограничение в най-силния ни коз - че това е изградено изследване на микропространството и гостите могат да изпитат възможността да живеят и да прецизират движението си в "достатъчно" пространство."

Градът се намира в подножието на планината Мербабу, която гостите на PituRooms могат да видят от хотелските си стаи.

В допълнение към хотелските стаи има ресторант на покрива, на който местните жители могат да се насладят, а PituRooms планира да организира събития и художествени изложби.

ИЗБРАНО