„Пластичната хирургия е последната религия, която ни остана”, пише литературният хирург на нашето време Бегбеде. А бедният български народ не само се е отдал на масова психоза в това отношение, а и от нея се възползват с високи цени немалко специалисти.

Истинските клиники в Европа са на едно място – по бреговете на езерото Леман, по-известно у нас като Женевското езеро, свързващо Швейцария и Франция. В подножието на Алпите едни идват да се разкрасяват, други – просто да релаксират, което тук го наричат „ревитализация” или съживяване в превод на български, а трети комбинират полезното с приятното – тоест, и двете.

Най-изисканият от многото адреси е на прочутата по името на продуктите, които прави „Ла Прери”, макар че нито водата, нито малкият палат на клиниката напомнят „малка къща в Прерията”. Това е едно от първите места, въвело популярната вече по света и у нас мода да не се използват телевизори. Не са желани и мобилните телефони. Култът е към безкрайното спокойствие. Престоят започва с двудневни медицински изследвания, включващи x-rays, електрокардиограма и лабораторни анализи. Раздвижването в спа и уелнес центъра започва с акуаджим – трийсеттина минути леки упражнения в затопления до 30 градуса басейн. Следва стречинг – малко по-натоварващо разтягане на краката и ръцете. Първата работа на фитнес инструктора е да направи на всекиго индивидуално компютърно изследване на съдържанието на мазнини, мускулна маса и вода в организма, после да определи степента на натоварване според възрастта и общото физическо състояние, защото по-ниските степени на трудност нямат ефект, а извънмерното напрягане на уредите е излишно усилие.

Центърът е проектиран, така че навсякъде да има прозорци, от които влиза естествена светлина. А в стаите, където клиентът трябва да лежи 30-тина минути пак има прозорец, ама е на тавана. Лек аромат на перуника витае из въздуха. Извлек от това красиво цвете е в основата на собствената козметична марка на клиниката Swiss Perfection. Всички процедури се запазват на номера на стаята, имената на гостите не се споменават по никакъв повод. Това е политиката на дискретност, доведена до съвършенство в Швейцария.

Другият секрет на височайшето спокойствие е как в 100% пълна клиника никой на никого не пречи и никъде не се създават дори минимални опашки и тълпи, няма препускащи и говорещи нависоко и емоционално хора. Също по швейцарски. Как става? На всеки гост се падат по 5 души персонал. Първият служител, с когото се среща всеки гост поотделно в стаята си скоро след настаняването, е диетологът. Обсъждат се алергии, хранителни предпочитания, колко килограма е добре да свали. След което се препоръчва съответното меню – стандартно, диетично, вегетарианско.

Предния ден всеки гост отбелязва на персоналното копие с менюто своето предпочитание за закуската, обяда и вечерята, всички – разбира се – диетични – от хляба до десерта. Храната се приготвя единствено на пара, но неизбежната безвкусност се компенсира с няколко лекичко пикантни диетични соса. На масите отсъстват неизменните ресторантски комплекти за олио и оцет, няма сол и черен пипер. Приготвя се отделно лятно и зимно меню. Като всички нормални хора и специалисти, тук не са любители на екстремалните диети в стила на нашите проповедници на гладуването, след посещението, при които 90% от хората страдат от йо-йо ефект – бързо свалят и още по-бързо качват повече килограми.

В „Ла Прери” концепцията е, че е здравословно да се отслабва от 2 до 4 килограма на месец до тегло, съобразено с възрастта и начина на живот. Дневният хранителен режим е съставен за 1200 или 1800 калории, минимум 1,2 литра течности (предимно вода), най-много чаша вино; 2 порции плодове и 3 порции зеленчуци; 3 порции зърнени храни и картофи, 2 до 3 порции млечни продукти; 1 до 2 порции месо, риба, яйца, бобови храни, 3 порции по 10 грама мазнини (предимно зехтин и орехово олио). Всеки клиент получава подарък луксозно издание на книга с 200 диетични рецепти. “Ние не сме гладни, затова няма нужда да подвеждаме пациентите, за да товарим до тавана кредитните им карти. Ние сме коректни, открити и честни с клиентите си, затова 70% от тях се връщат отново в клиниката. Славим се с най-високата степен на доверие сред подобните клиники в Европа. Можем да си позволим високите цени, защото се намираме край брега на прекрасното Женевско езеро, в Швейцария – прочута с надеждните си банки, дискретните си адвокати и клиниките, стриктно пазещи тайните на пациентите си. Ние сме пионери в медиспа концепцията”, казва главният лекар д-р Вели пред „Гранд хотели”.

Лесно му е да го каже като наследник на д-р Пoл Ниханс, който открива лечението чрез инжектиране на серум от ембриони на черни овце през 1931 г. Двайсетина години по-късно неговият метод се прочува в цял свят, защото швейцарският лекар успява да излекува папа Пий ХII, смятан за безнадеждно болен. Втората революция на бранда е дело на собственика и бивш банкер Армин Матли, чийто екип създава Ревитализиращата програма и CLP Extract. Д-р Вели цитира изследване, според което през 2020 г. един на всеки 10 жители на развитите страни ще доживява до 100-годишна възраст, като 90% от дълголетниците ще са жени. Разбира се, допълва той, това ще са богати хора, които могат да си позволят подходящ начин на живот, възможен само срещу много пари.

В медицинския център се извършват пластични операции, корекции на зъбите, лицето и на бюста, лифтинг, ринопластика, липосукции, реконструкции на бюста след операции от рак на гърдата, правят се генетични тестове. И най-важното – лечение с екстракт от черния дроб на ембриони на черна овца, запазена марка на бранда. Прави се веднъж на 2 години, ефектът е засилване на имунната система, подобряване на съня, засилване на паметта, прилив на енергия. Главният специалист по пластична хирургия д-р Паже стряска с предупреждението: ”Жените, особено богатите, развиват зависимост от пластичната хирургия и стават жертви на дисморфофобията – не си харесват лифтинга и искат още, и още... сякаш лицето може да се полира като повърхност на махагонова маса...Ние не сме печалбари.
Отхвърляме случаите, когато усетим, че пациентът има прекомерни очаквания”. Концепцията му е, че една клиника за пластична хирургия е добра, когато пациентите не се връщат за доработки и поправки. Според него, за да изглежда човек добре, най-важното за кожата на лицето е да се поддържа чиста и хидратирана. Цената и престижът на козметичната марка нямат значение, важното е кожата да се усеща добре. Пушенето е абсолютно противопоказно. На 40 години може да се започне с попълване на бръчките с ботокс и хиалуронова киселина, лазерна терапия. Трябва много да се внимава за произхода на ботокса.