Времето сред природата е полезно и това е нещо, което дори децата знаят.

Но какво казва по въпроса науката. Какви проучвания за правени по въпроса и кои точно аспекти на здравето ни се повлияват позитивно от времето, прекарано в гората, на плажа или в парка?

Кое се "брои" за време сред природата?

Многобройни са изследванията, които доказват, че времето сред природата намалява стреса. Но всяко занимание навън ли се брои за такова?

Според проучванията, за да усетим всички плюсове на природата, е достатъчно да сме заобиколени предимно от зеленина. Това означава, че тук влиза време, прекарано в планината, на разходка по екопътека, в градски парк или дори в грижи за градината. Може да ходим, да караме колело, да яздим, плаваме или тихо да ловим риба.

Но има едно условие - това важи само ако човек се чувства в безопасност. Тези, които се страхуват от мечки, загубване или лошо време, не се възползват напълно от плюсовете на разходките сред природата.

Кои са ползите от времето сред природата?

1. Известно е също така, че времето сред природата води до намаляване на кръвното налягане, подсилва имунната система, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, диабет, астма.

2. Децата, които по-често виждат зеленина, се справят по-добре в училище, установява проучване сред ученици от втори до четвърти клас в Барселона. Освен това са по-малко застрашени от затлъстяване, тъй като откритите пространства стимулират към повече движение и игра.

3. Времето сред природата дори повишава самооценката, при това само пет минути в упражнения, разходка или работа в градината са достатъчни, за да почувствате ефекта.

4. Сред природата намаляват и симптомите при деца и възрастни със синдром на дефицит на вниманието и прояви на агресия.

5. Дори и когато сте сами на разходка в природата, чувството за самота и изолация доказано намалява, а за негова сметка се засилват усещането за вътрешно спокойствие и доброто настроение.

6. Според едно британско проучване от 2015 г. позитивните ефекти на природата стигат много по-далеч от подобряване на личното благоденствие. Оказва се, че повечето време на открито има пряка връзка със създаването на по-сплотени общности и сериозно намалява престъпността.

7. Друго изследване установява, че 120 минути седмично е минималното време, което трябва да прекарвате сред зеленина, за да се почувствате по-здрави.

8. Най-важното е, че когато сте близо до природата, изпитвате повече положителни емоции и като цяло сте по-щастливи.