Чудили ли сте се някога колко време сред природата е достатъчно дълго, за да сте здрави и да можете с ръка на сърцето да заявите, че се чувствате добре? Един час на ден? 4-5 часа седмично? Убедени сте, че разходките навън и досега с гори и паркове са добри за вас, но дали има някакъв минимум?

Оказва се, че има проучване, което се е заело да изследва точно този въпрос.

Данните от проучването на Европейския център за околна среда и човешко здраве към Университета Екзитър показват, че има точно фиксирано число и то е: два часа седмично.

Изследователите са включили в експеримента си повече от 20 000 души, които са били помолени да прекарват различно време в паркове, гори, плажове или други места, на които природата доминира пейзажа.

Станало ясно, че няма значение дали тези два часа са прекарани наведнъж сред природата или са разделени на няколко отделни разходки. Важното е, че границата от два часа се оказала твърда - хората, които не успявали да я достигнат, не получавали ползите, на които се радвали по-запалените по разходките на открито

Фактори като етнос, пол, възраст, социално и икономическо положение, професия или текущо здравословно състояние не повлияли по никакъв начин върху ефектите от прекараното сред зеленината време.

"Добре известен факт е, че излизането навън сред природата може да е полезно за здравето и душевното състояние на хората, но досега не можехме да кажем колко точно е достатъчно," споделя авторът на изследването Матю Уайт. "Надявам се два часа седмично да е реалистична цел за повечето хора, още повече като се има предвид, че това време може да се разпредели през цялата седмица и пак ще има полза."

Многобройни проучвания, правени до момента сред жителите на градски райони, показват, че тези, които живеят в квартали с повече зеленина, са по-малко застрашени от затлъстяване, сърдечносъдови болести, диабет, астма и ментални разстройства. Оказва се обаче, че дори и тези, които обитават райони с малко зелени пространства, могат да компенсират тази липса с разходки, чиято цел е досег с природата - стига да се стремят срещата им със зеленината да е поне два часа седмично.