Опаковането на Триумфалната арка се зародила като идея преди десетилетия, но е изпълнена чак през 2021 г. след смъртта на нейния автор - Христо Явашев - Кристо. Първите фотомонтажи на опакования парижки монумент са от 1962-63 г.

Ако искате лично да видите последната грандиозна творба на Кристо в Париж, ето всичко, което трябва да знаете.

За опакованата арка накратко:

На кръстовището, от което като слънчеви лъчи тръгват 12 парижки булеварда, обичайната гледка на 50-метрова Триумфална арка ще се промени за половин месец. Монументът е опакован с 25 000 кв. м рециклируем синкаво-сребрист плат и 3000 м червено въже.

Кога можете да видите опакованата Триумфална арка?

Триумфалната арка ще е опакована като част от проекта "Триумфалната арка. Опакована" в продължение на 16 дни - от 18 септември (събота) до 5 октомври 2021 г. (неделя). Работното време на арката е от 10 сутринта до 11 вечерта, което позволява на посетителите на видят Париж и инсталацията на слънце през деня и под светлините на града вечер.

Работници опаковат арката

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Ще може ли да се посещава Триумфалната арка по време на инсталацията?

Въпреки инсталация туристите ще могат да посещават Триумфалната арка и панорамната ѝ тераса.

Броят на посетителите е ограничен. Те ще могат да се озоват в сърцето на творбата, включително и да ходят по плата, който е постлан на пода.

Какви са условията и цените за посещение на опакованата Триумфална арка?

Цената на билета е 16 евро за възрастни, а децата под 7 години влизат безплатно. Билети могат да се купят онлайн на сайта на Центъра за национални монументи (тук), Като важат за определена дата и часови интервал.

Носенето на маски е задължително.

"Триумфалната арка, Опакована" - последният проект на Кристо ще може да се види в Париж от 18 септември до 5 октомври

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Какво друго, свързано с Кристо, да видите в Париж сега?

30 рядко показвани досега произведения на изкуството, фотографии и факсимилета, посветени на ранните години на световния артист с български произход Христо Явашев, ще бъдат изложени в галерията на Българския културен институт в Париж тази есен.

Експозицията ще бъде представена в галерията на Института от 17 септември до 30 ноември 2021 г. Адресът на института е 28, rue la Boétie.