Имате ли достатъчно смелост да посетите острова на куклите? Хиляди обезобразени играчки висят от тавани, дървета или са положени в лодки, закотвени на брега. Някои от куклите са огромни, други - съвсем мънички, а няколко обезглавени. Местните жители твърдят, че островът е обитаван от духове.

"Да, има паранормална активност. Тук концентрацията на енергия е силна, можеш да я усетиш", казва Хосе Габриел Гонсалес Франко, местен екскурзовод. "Ето защо Островът на куклите се нарежда сред най-ужасяващите места в света", добавя пред Euronеws гидът.

Куклите са събирани в продължение на 70 години. През 1950 г., както разказва местната легенда, едно дете паднало във водоем близо до острова. Местен мъж, на име Дон Хулиан Сантана, скочил да спаси момиченцето, но не успял.

Няма официален доклад за инцидента или смъртта, но въпреки това Сантана отбелязва мястото, където според него детето е паднало и загинало, с бяло разпятие.

Снимка: iStock by Getty Images

След смъртта на момиченцето, Дон Хулиан - католик, но вярващ и в мистицизма - е разкъсван от чувство за вина. Смята, че скръбният дух на момичето може да обитава острова.

Като събирал ненужните, счупени играчки, той се надявал да изплаши душата на удавеното дете и други духове, които според него го преследвали. "В продължение на повече от 17 години от живота си той събира кукли от кофите за боклук или от сметищата, от приятели, от каналите. Повечето от тях трябва да имат особеност - да са грозни кукли, стари, изгорели кукли, деформирани. Това било условието, което сам си поставил", казва Гонсалес Франко.

Днес туристи от цял свят, заинтригувани от историята, посещават призрачния остров.

 

"Ако сега, през деня, се чувствате, не зная как да го определя, малко странно, представете си, какво е усещането през нощта...чувате странен шум", казва пред Euronеws Тереса Рейна, която е на острова с трите си дъщери.

Друг турист споделя, че макар да го побиват тръпки, намира преживяването за изключително.

Позволено е да донесете собствените си кукли и да се срещнете с жителите на Ксочимилко. Но каквото и да правите, не си взимайте нито една.

"Определено усещам някаква енергия тук. И категорично не искам да я нарушавам. Просто оставете това място такова, каквото е", съветва Адриан Акоста от Маями.

Туристическата слава на Острова на куклите е толкова голяма, че покрай каналите на Ксочимилко вече има няколко реплики, но те все още не успяват да натрупат популярност.

Снимка: iStock by Getty Images