Когато става въпрос за обществени тоалетни, не е задължително външният вид на тоалетната да е впечатляващ. Чистота и практичност са далеч по-важни.

И все пак, една хубава обществена тоалетна никога не е излишна - но каквато и да е, едва ли ще успее да съперничи на Lavatory de la Madeleine в Париж. С витражи, красива керамика и мозайки, месингови кранове и мебели от лакирано дърво, Madeleine е открита през 1905 г. и е великолепен (или по-скоро магнетичен) пример за стила на епохата.

Снимка: Clement Dorval/Ville de Paris

След като е затворена през 2011 г. тъй като не се използвала, Lavatory de la Madeleine е възродена за нова слава. И изглежда наистина чудесно.

Снимка: Clement Dorval/Ville de Paris

Разбира се, тази красота има цена. Посещението на Lavatory de la Madeleine струва цели 2 евро, което е твърде много за обществена тоалетна. Но тя все пак представлява културна ценност. Приемете, че се намирате в музей.

Ако желаете да посетите Lavatory de la Madeleine, ще я откриете близо до църквата от 19 век La Madeleine в Осми район. Най-близката метростанция е Madeleine, линии 8, 12 и 14.

Снимка: Clement Dorval/Ville de Paris

Париж не е единственият град, който може да се похвали с ослепителни обществени тоалетни. В токийския квартал Шибуя архитекти създадоха не по-малко впечатляващи образци.

Снимка: Photo: The Nippon Foundation

В сътрудничество с местната управа на Шибуя фондация Nippon реализира проект, наречен The Tokyo Toilet, който се фокусира върху замяната на 17 обществени тоалетни в Шибуя с модерни, достъпни структури.

Снимка: Photo: The Nippon Foundation

Снимка: Photo: The Nippon Foundation