Непреходна е магията и привлекателността на империята, процъфтяла преди около 2000 години. А има малко градове по света, които са по-подходящи за изследване на наследството ѝ от Рим - caput mundi на самата Римска империя.

Повечето туристи, които посещават града, търсят най-известните древни забележителности - но Рим е много повече от Колизеума и Пантеона. Столицата е изпълнена със скрити съкровища, много от които са също толкова очарователни, ако не и повече, от най-популярните забележителностите на града, пише BBC.

Нещо повече, тези обекти могат да разкрият и други интригуващи аспекти от историята на града, освен Римската империя: помислете за връщане назад във времето към Средновековието, когато войната между италианските градове-държави е била толкова безпощадна, че е изглеждало подходящо дори една църква да бъде укрепена... или към епохата на фашизма, когато Мусолини е мечтал да покаже на света своята "нова" италианска империя с цял квартал, построен за тази цел. Представяме ви скритото наследство на Рим.

                                                                      Domus Aurea

Познат като "Златната къща на Нерон", археологическият обект Domus Aurea не се радва на най-голяма популярност сред туристите на нивото, да речем, на Колизеума, Форума или Пантеона. Но би трябвало.

Снимка: iStock by Getty Images

Древният дворец, който някога се е простирал на 300 акра площ, е построен от император Нерон през 64 г. - същият император, който е останал в историята като "свирил, докато Рим горял". Макар че това едва ли е точно, знаем, че той се е възползвал от огромния пожар през 64 г., като е използвал разчистената земя, за да построи мечтания дворец. Според древния историк Светоний дворецът е бил обсипан със злато, скъпоценни камъни и раковини; имал е кръгла банкетна зала, която се е въртяла, за да радва гостите му. Много от тези пищни детайли са изчезнали, но са останали удивително много - от таваните до цветните фрески. Днес посещението на обекта включва и изживявания с виртуална реалност и прожекции, които вдъхват още живот на великолепието му.

Поради уязвимостта на обекта - Domus Aurea е затварян няколко пъти след наводнения и проблеми с отводняването, като през 2010 г. след проливни дъждове дори е загубена част от тавана с площ 645 кв. м - той е достъпен за посетители само при предварително заявени обиколки с екскурзовод, водени от археолог. Те се провеждат на италиански или английски език и могат да бъдат резервирани чрез уебсайта на Domus Aurea.

Съвет: Температурата вътре е едва 10 градуса, затова се облечете подходящо. Адрес: Viale della Domus Aurea 1, Colle Oppio Park, Via Labicana side

                                                                Quartiere Coppedè

Това, което Гауди е за Барселона, архитектът Джино Копеде е за Рим, въпреки че днес малцина посетители на италианската столица знаят нещо за Копеде. Това може би се дължи на факта, че за да се запознаете с творчеството му, трябва да посетите малък квартал, разположен северно от историческия център на Рим. Въпреки това си заслужава да се направи кратко пътуване (намира се само на 1 км или 15 минути пеша от галерия Боргезе или на 2 км, 15 минути с автобус от жп гара Термини).

Снимка: iStock by Getty Images

Проектиран изцяло от Копеде между 1915 и 1927 г., Quartiere Coppedè не прилича на други части на Рим. Обикновено се описва като Art Nouveau, но по-точно е смесица от фантастичните виждания на Копеде за барок, маниеризъм, средновековие и дори древногръцки стилове, които се обединяват в един възхитителен, причудлив миш-маш. Помислете за дворци във венециански стил, средновековни кули и дори арка, напомняща за Древен Рим, и всичко това в район с площ по-малко от половин квадратен километър.

АдресPiazza Mincio, Trieste

                                                         Catacombs of Santa Priscilla

Повечето посетители на Рим се насочват към известните катакомби по протежение на Апианския път. Далеч по-малко известни, но също толкова, ако не и по-завладяващи, са катакомбите на Санта Присила, разположени на север от историческия център по Виа Салария (недалеч от квартала Копеде).

Снимка: catacombepriscilla.com

Използвани за погребения от III до VI в., катакомбите са били място за почивка на многобройни мъченици и на не по-малко от седем различни папи, което ги прави едно от най-важните места за поклонение в Рим - всъщност някога те са били известни като "Кралицата на катакомбите" заради тяхното значение.

Снимка: catacombepriscilla.com

Днес подземните тунели и сводове са украсени с впечатляващо раннохристиянско изкуство и иконография, включително изображение на Дева Мария, датиращо от III в., което често се тълкува като най-старото намерено някога. Още по-интересно е колко много от тези фрески са предизвикали дебати относно ранното участие на жените в Църквата. На една от тях например изглежда, че е изобразена жена, която води церемония - доказателство, че жените са участвали в раннохристиянската църква повече, отколкото мнозина са предполагали.

Съвет: В понеделник катакомбите са затворени и е  по-добре да резервирате обиколката си предварително. Температурата вътре е около 13 градуса, така че се облечете подходящо. Адрес: Via Salaria, 430

                                                                            Mattatoio

Mattatoio (бивш MACRO Testaccio) не е като другите музеи за съвременно изкуство. От една страна, той се намира в кланица - изненадващо подходящо място за бившия квартал на месопреработвателните предприятия. От друга страна, неотдавнашното преустройство означава, че това е не само изложбено пространство, но и център за художествени и културни изследвания - включително и като дом на Архитектурния факултет на университета Roma Tre.

Снимка: turismoroma.it

Днес масивните павилиони, в които някога са били разположени помещения за клане на прасета, са възродени като места за всякакъв вид съвременно изкуство. Помислете за работилници, включващи движение, музика и рисуване за деца; диджейски сетове, придружени от прожекции на изображения и текст, които разказват истории за Средиземноморието; и дори пиеси, режисирани от студенти от Националната академия за драматично изкуство Silvio dAmico. Следете онлайн календара на събитията в музея, за да разберете какви необичайни изложби и представления са планирани по време на посещението ви в Рим.

Уебсайт: https://www.mattatoioroma.it/ , Адрес: Piazza Orazio Giustiniani 4, Testaccio

                                                               Palazzo Massimo alle Terme

Удобно разположен на един хвърлей от римската гара Термини, този музей често е наричан главният "археологически музей" на Рим. Но това е погрешно название и потенциално може да отблъсне посетителите, които са се наситили на древни обекти - което може да опише защо той често е толкова слабо посещаван. Palazzo Massimo alle Termeби би било по-добре да се опише като музей на изкуството и архитектурата - представете си прекрасно запазени картини, необикновени бронзови и мраморни скулптури и изкусно издълбани саркофази.

Ако някога сте посещавали часове по история на изкуството, ще разпознаете някои от изложените тук творби, като Боксер от I в. пр.н.е. или древноримските копия на Дискобол от V в. пр.н.е.

Снимка: turismoroma.it

Най-вълнуващи са зоните на музея, в които са взети цели стени и тавани със стенописи от разкопани древни вили и са реконструирани така, че да можете сами да се разходите из стаите, както би направила например Ливия, съпругата на император Август. (Не пропускайте да се отбиете в стаята "Рисуваната градина" с подробни картини на растения и птици, за които се твърди, че Ливия е наблюдавала как се създават). Когато посещавате древни обекти в Рим като Форума или дори баните на Каракала, може да е трудно да си представите как биха изглеждали, когато са били изпълнени с древно изкуство и скулптури. Именно този музей, повече от всеки друг, добавя това парче от пъзела.

Съвет: Ако имате време, вземете комбиниран билет с достъп до четирите обекта на Националния римски музей - Palazzo Massimo, Baths of Diocletian, Palazzo Altemps and Crypta Balbi - за 12 евро, вместо за 8 евро за единичен вход, и се отбийте и в другите музеи. Адрес: Largo di Villa Peretti 2

                                                                                         EUR

Имате нужда да си починете от ренесансовите дворци и калдъръмените улици? Помислете за EUR като за прочистване на небцето, както и като за рядък (и смразяващ) прозорец към една епоха, която често остава без внимание в музеите, посветени на славното минало на Рим.

Снимка: iStock by Getty Images

Планиран квартал в южната част на града, EUR (съкращение от Esposizione Universale Roma или Universal Exposition Rome) е проектиран и построен под зоркото око на Бенито Мусолини, за да бъде домакин на Световното изложение през 1942 г. Това световно изложение, разбира се, никога не се е състояло. Но строителството продължава и след Втората световна война с надеждата да се превърне в бизнес район. До 60-те години на ХХ век кварталът се превръща в амалгама от фашистка и по-съвременна архитектура, която можете да видите и днес.

Като планиран квартал с високи, строги сгради, вдъхновени от имперската римска архитектура, като Colosseo Quadrato, висок съвременен обелиск и дори изкуствено езеро, той дава тревожно усещане за това как биха могли да изглеждат много от италианските градове днес, ако историята се беше развила по различен начин.

                                                                      Palazzo Farnese

В сърцето на Рим, на един от най-красивите площади, се намира и един от най-красивите дворци в града - построен за папа, проектиран от звезди на Ренесанса, сред които Микеланджело и Джакомо дела Порта, украсен със стенописи от някои от най-добрите художници от началото на 16-и век, който и днес е важна политическа централа. Не, това не е Ватиканът. Това е Palazzo Farnese, в който днес се помещава посолството на Франция. Едно от най-хубавите съкровища в центъра на града, то остава извън полезрението на много туристи, вероятно защото изисква предварителна резервация за обиколка (на английски, италиански или френски език) поне месец предварително.

Снимка: iStock by Getty Images

Допълнителните усилия обаче си заслужават. Не само, че можете да се запознаете със задкулисието на дворец, който някога е принадлежал на една от най-известните фамилии на Ренесанса - Фарнезе (кардиналът, поръчал двореца, Алесандро, става папа Павел III). Но ще бъдете един от малкото посетители на Рим, които ще се докоснат до стенописите, които са широко известни като най-хубавите таванни фрески в Рим извън Сикстинската капела. Изключително въздействащите, майсторски изпълнени и наскоро реставрирани фрески, които датират от началото на XVI в., вдъхват живот на митологични истории като приказката за Бакхус и Ариадна. Снимките вътре не са разрешени, затова дръжте телефона си в джоба (и на тих режим) през цялото време.

Адрес: Piazza Farnese 67

                                                        Basilica of Santi Quattro Coronati

В град, който достига своето великолепие едва през късния Ренесанс и бароковия период, е трудно да се открият следи от средновековното минало - освен ако не знаете къде да търсите. Едно такова място е базиликата Santi Quattro Coronati, разположена само на половин километър от Колизеума. Отвън тя прилича повече на средновековна крепост, отколкото на нещо друго. Въпреки че църквата е основана през IV в., тя изгаря до основи по време на плячкосването на Рим през 1084 г. - само за да бъде построена отново, но този път с укрепления.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес в църквата има действащ изящен романски манастир, но не само архитектурата и религиозният дух ще ви върнат назад във времето. В параклиса на църквата "Свети Силвестър" е скрит един от най-добрите образци на средновековното изкуство в Рим: фрески, посветени на живота на Свети Силвестър, които датират от XIII век и са толкова забележително живи и добре запазени, сякаш са рисувани днес. Както и при посещение на всяко друго свято място в Италия, не забравяйте да се обличате подходящо (без голи рамене и къси панталони например) и да не говорите силно в комплекса. 

Адрес: Via dei Santi Quattro 20, Celio

Кога да посетите Колизеума?

Разбира се, че си струва да посетите най-популярния обект в Рим, въпреки тълпите. Но за да му се насладите, често е необходимо малко планиране. Независимо от сезона, резервирайте посещението си предварително, ако все още не сте избрали пешеходна обиколка, която включва вход за Колизеума. Или пък изберете по-особено, "ВИП" преживяване, като например посещение рано сутринта или достъп до подземието на Колизеума (достъпно само при обиколка с екскурзовод).