Възможностите за пенсионираните самолети са безкрайни - от завръщането им в небето с нова ливрея, за да летят за друга авиокомпания, до рециклирането им за части или преместването им в хангар, в очакване на по-добри времена.

Но за някои от тях има и друг живот. Една част се превръщат в ресторанти, музеи, кафенета и дори места за партита. Но този частен самолет, който "живее нов живот" като луксозна вила, разположена на върха на скала близо до плажа Нянг-Нянг на индонезийския остров Бали, може би е една от най-красивите трансформации на самолети до момента.

Бивша част от флота на вече несъществуващата авиокомпания Mandala Airlines, пенсионираният Боинг 737 е закупен от предприемача Феликс Демин през 2021 г. и транспортиран до отдалеченото място.

Снимка: privatejetvilla

Разполагаща с две спални и плувен басейн, вилата Private Jet Villa by Hanging Gardens, която се намира на 150 метра над морското равнище, е на разположение за наемане от април, като цените за нощувка започват от около 7000 долара, пише CNN.

Демин, който е собственик и на хотелската верига Bubble Hotel Bali, разказва, че първоначално обмислял да закупи частен самолет за лична употреба, но бързо видял потенциала да го превърне в нещо наистина специално.

"Още преди да го купя, си помислих, че е възможно да създам някакъв уникален обект, и реших да се съсредоточа върху създаването на вила", казва той, преди да обясни, че по време на търсенето е открил около 20 подобни самолета, разположени само из Индонезия. В крайна сметка Деним се спира на Боинг 737 и го купува.

Транспортирането на самолета от местоположението му в Бали до върха на скала на няколко мили оттам обаче не е лесна задача.

Снимка: privatejetvilla

"Трябваше да го разглобим, след като се консултирахме с екипа на Боинг", обяснява той. "Разхлабихме 50 000 болта." Според Демин, който живее в Бали от около осем години, целият процес е отнел около два месеца планиране, а самото транспортиране, в което са участвали два крана, огромна платформа, различни специалисти и полицейски ескорт, е продължило общо пет дни. "Това бяха най-безсънните пет дни в живота ми", казва той и добавя, че голяма част от операцията е била извършена през нощта.

След като самолетът е сглобен отново на мястото на най-южния бряг на Бали, той успява да разглоби голяма част от вътрешността, за да завърши продължителната ремонтна работа. Демин казва, че е положил много усилия, за да гарантира, че интериорът отговаря на първоначалната му визия. "Искам хората да изпитат ефекта "уау" от всяка секунда, прекарана на това необичайно място", добавя той.

Снимка: privatejetvilla

Боингът разполага с всекидневна с бар, разтегателен диван и стъклен портал, както и две спални с гардероби. Кокпитът е превърнат в голяма баня, като са добавени допълнителни илюминатори, за да може посетителите да виждат "зад борда". Имотът разполага и с шезлонги, открит кът за отдих и огнище. "Всичко е направено с единствената цел да се получи точно тази картина, която първоначално планирах", добавя Демин.

Откакто е представен за първи път, уникалният проект предизвиква голям интерес в социалните медии, което води до някои доста необичайни инциденти на мястото.

Снимка: privatejetvilla

"Един ден дойдох и видях счупена ограда и 150 души, които седяха на нашия самолет", казва Демин, преди да опише как веднъж парапланерист скочил от крилото на самолета.

Бизнесменът подчертава, че самолетът е преминал през множество проверки за безопасност, но несигурното му положение, както и различните снимки, споделени от инфлуенсъри, които се разхождат по крилото на самолета, или търсят още по-опасни места върху него, за да пуснат кадър, със сигурност будят недоумение и възмущение.

От съображения за сигурност на скалата е била монтирана бариера. Но Демин казва, че е имал проблеми да наеме някой, който да монтира стъклена бариера на крило, разположено над скала.

"Основният проблем е стъклената преграда по контура на самото крило и по контура на скалата", казва той и признава, че "всички се страхуват да го направят. Съществуват определени трудности. Но ние все пак ще го направим, веднага щом намерим някой, който е достатъчно смел, за да го приложи".

След години на усърдна работа по проекта Демин с огромно нетърпение очаква най-накрая да посрещне гостите си в частната вила, която по план трябва да отвори врати през април.

Проектът на Демин се случва една година след като изведен от експлоатация самолет на British Airways се прероди в уникално пространство за събития, базирано на частното летище Котсуолд в Обединеното кралство. Междувременно през 2009 г. близо до летище Арланда в Стокхолм, Швеция, беше открит хотел Jumbo Stay в Боинг 747, припомня CNN.

Снимка: privatejetvilla