Представете си катедрала от шестоъгълни колони от черен базалт, издълбана от гиганти. А сега я изпълнете с ехото на океана. Добре дошли в Пещерата на Фингал - морска пещера на необитаемия остров Стафа, Шотландия, която е колкото геоложко чудо, толкова и легендарно място.

Тази невероятна морска пещера е издълбана изцяло от шестоъгълно съединени базалтови колони от древен палеоценски лавов поток преди повече от 50 милиона години. Тези колони са се образували при постепенното охлаждане и свиване на лавата, което е създало уникалния шестоъгълен модел на пречупване, който се вижда навсякъде. Подобни шестоъгълни образувания могат да бъдат открити и на други известни места, като Пътеката на гигантите в Северна Ирландия или спиращата дъха Симфония на камъните в Армения.

Снимка: iStock by Getty Images

Пещерата на Фингал има огромен сводест вход, който се отваря в подобна на катедрала пещера, чиято дължина е от 69 метра до 82 метра. Описано е, че сводестият ѝ покрив достига между 20 метра и 22 метра и е изпълнен с прилива и отлива на Атлантическия океан. От вътрешността на пещерата, с цвят на изумруд, начупените базалтови колони създават естествена пътека над вихрещите се води, осигурявайки сюрреалистично преживяване за посетителите, които могат да я изследват пеша при по-спокойни условия.

Уникалният вид и атмосфера на пещерата са владели въображението на много известни художници, писатели и композитори през вековете. През 1772 г. известният естествоизпитател сър Джоузеф Банкс я популяризира. По-късно поетът романтик Джеймс Макферсън пише епичната шотландска поема с едноименния герой "Фингал", който завинаги дава името си на необикновената морска пещера.

В ирландската митология героят, за когото той говори, всъщност е известен като Фион мак Кумхайл. Изглежда Макферсън е предал това име като "Фингал", което означава "бял странник", вероятно чувайки или тълкувайки погрешно старото галско изписване на "Фин".

Интересно е, че легендата за близкия Giant's Causeway включва същата митологична фигура Фин (или Фион), който построява мост от базалтови колони през морето между Ирландия и Шотландия, за да се бие с шотландски съперник. Според науката обаче тези природни образувания от двете страни на Северния канал на Ирландско море са се образували от един и същ огромен поток лава преди милиони години.

Снимка: iStock by Getty Images

Според друга легенда около 500 г. от н.е. Свети Колумба, монах, който се изселил от Ирландия заради "войната на книгата" - конфликт с ирландския крал заради тайно преписана от него книга - използвал пещерата Фингал на остров Стафа, за да размишлява върху "вечните, шестоъгълно съединени базалтови колони, израснали от гробовете на древни, просветени келтски монаси". Когато викингите пристигат около 521 г. от н.е., те избиват всички монаси край Стафа и Йона, а свети Колумба скрива книгата в пещерата точно навреме.

След като викингите били победени, само част от книгата била възстановена. От нейните останки се появява нов език - галски. Гаелският използва само 18 букви, а липсващите 6 букви все още са скрити дълбоко в пещерата. Днес пещерата Фингал е известна със своята акустика, вероятно защото "пее с 6 допълнителни букви".

Независимо от истинността на тази легенда (Свети Колумба е бил съвсем реална личност и е основал манастир на близкия остров Йона), пещерата на Фингал наистина е известна със своята акустика. Наричана на галски "Пещерата на мелодията", звукът от разбиващите се вълни резонира в пещерното пространство, създавайки призрачно красива естествена музикална зала. Шестоъгълните колони, образувани от древни потоци лава, действат като вътрешни флейти, усилвайки песента на океана.

Германският композитор Феликс Менделсон е толкова запленен от странната акустика на пещерата по време на посещението си през 1829 г., че композира емблематичната "Увертюра за Хебридите" (известна също като "Пещерата на Фингал"), която спомага за популяризирането ѝ като задължителна дестинация.

Снимка: iStock by Getty Images

Други творчески личности, вдъхновени от пещерата на Фингал, са Жул Верн, Уилям Уърдсуърт, Джон Кийтс и художникът Дж.М.У. Търнър, който я увековечава в ярката си картина от 1832 г.

Днес пещерата Фингал е защитена част от зашеметяващите Вътрешни Хебриди в Шотландия. Екскурзиите с лодка позволяват на посетителите да се възхитят на входа на пещерата, а за авантюристите са възможни каякинг и дори коастеринг(вълнуваща комбинация от плуване, скачане от скали и скално катерене), за да изпитат магията от първа ръка.

Пещерата Фингал е уникална смесица от природно чудо, мит и художествено вдъхновение. Това е място, където силата на природата и шепотът на легендата се обединяват, за да създадат едно незабравимо преживяване.