Ако искате напълно да се потопите в атмосферата на Париж, направете си два вида разходки из него.

Веднъж без музика, като се вслушвате във всеки звук и шум, които правят Града на светлината това, което е.

И втори път със слушалки в ушите и тези легендарни песни, посветени на Париж, които ще ви пренесат в други епохи.

 

 

КЛАСИЧЕСКИ ПЕСНИ ЗА ПАРИЖ

"Paris", Edith Piaf

Няма как да не започнем с кралицата на шансона. В тази песен на Едит Пиаф, която не е нищо друго освен обяснение в любов към френската столица, тя пее за зимните вечери, за уличните продавачи на печени кестени, за една стая на петия етаж и кремообразно кафе сутринта.

"J"ai deux amours", Josephine Baker

Песента "Имам две любови" е и част от саундтрака на филма "Хенри и Джун" (1990), който разказва за любовта между Хенри Милър и съпругата му Джун. Действието на филма се развива в Париж през 1931 година.

"À Paris", Yves Montand

Още един шансон, който носталгично ще ви върне в един зимен Париж, какъвто днес вече не съществува.

Yves Montand - Sous Le Ciel De Paris

Тази мелодия на Ив Монтан със сигурност сте я чували и дълго ще си я тананикате, дори след като си тръгнете от Париж.

"Les Champs Élysées", Joe Dassin

Химнът на легендарната улица Шанз-Елизе, изпят от Жо Дасен, също е от класическите песни за Париж, които да си пуснете в слушалките, докато се разхождате из френската столица.

"La romance de Paris", Charles Trenet

Не се сещаме за друг френски изпълнител, който да изразява такава жизнерадост с гласа си. Песента е от едноименния филм от 1941 г.

"Milord", Edith Piaf

Макар песента да е за любов, а не конкретно за Париж, това е един от класическите шансони, с които разходката ви из Париж ще се пренесе в миналото.

СЪВРЕМЕННА МУЗИКА, ПОСВЕТЕНА НА ПАРИЖ

"La Valse à Mille Temps", BABEL

Песента на BABEL е не само съвременна интерпретация на тема любовта и Париж, но и е визуална почерпка с гледки от града и портрети на обикновени хора от улиците. Песента е кавър на класиката на Жак Брел, която можете да чуете тук:

 "Si Tu Vois Ma Mère", Sidney Bechet

Мелодията, с която започва филмът на Уди Алън "Полунощ в Париж", е повече от идеална за саундтрак на късна нощна разходка из френската столица.

"A Paris", Riff Cohen

"В Париж" е първият хит на певицата от Израел Риф Коен, който излиза през 2012 г. Песента е мултикултурен микс от стилове, който спечели сърцата на французите.

"Paris sera toujours Paris", Zaz

"Париж винаги ще си е Париж" - няма как да оставим плейлиста без Zaz, която в клипа на песента си илюстрира непреходността на духа на френската столица с ретро джем сешън в градския транспорт.