Река Арда извира в околностите на село Горна Арда, край границата ни с Гърция и си проправя път през красивите долини и каньони на Средните Родопи. Гледките към обсипаните с каменни селца възвишения, стърчащите минарета на джамиите и проблясващите кубета на църквите, кристалният въздух и тишината навяват усещане за покой и безвремие. Горното поречие на Арда е чудесно благоустроено за целите на туризма. Къщи за гости, заведения, посещение на биоферми с дегустации на млечни продукти, преходи с планински колела, конна езда, джип сафарита - тук всеки може да се почувства като откривател и да изживее приключение сред дивата природа.

Снимка: visitsmolyan

"Най-новата атракция в момента е панорамната площадка "Върхът" край село Могилица - разказва пред БНР  Румен Романов от община Смолян. - Тя е разположена на 1 350 м надморска височина, изградена е на ръба на скалист връх и посетителите могат да се разходят по метална конструкция, върху която има дървена пътека. Накрая те стигат до прозрачната част, подсилена от стъкло и могат да погледнат към бездната под краката им. До там има два начина да се стигне - по пешеходен маршрут или с джипове."

Въздушната платформа се намира на 9 км от центъра на село Могилица, което пък е истински родопски бисер, с типичната архитектура за този край. Тук можете да отседнете в къща за гости и да се насладите на ръчно изработени тъкани или на произведения на местните майстори дърворезбари. Ще видите на място как се дои добитъкът и как се приготвя кисело мляко или сирене.

Недалеч от село Могилица се намира проходната пещера "Калето". На входа ѝ ще ви снабдят с каска, ще ви вържат здраво и ще ви "изстрелят" към бездната от един каменен свод с височина 40 метра.

Снимка: visitsmolyan

В този край също има нови атракции, като "Люлката". Наблизо е и късноантичната крепост "Кошница" на 1 200 м. височина. "Имаме и пещери. Най-известната сред тях е Ухловица. Много интересна е и пещерата в каньона Гарга Дере. Тя е водна пещера и е сравнително млада. На места вътре водата стига до кръста. Казва се Голубовица и хората влизат в нея със специални ботуши. От едната зала в другата се преминава с надуваема лодка, което е любопитно преживяване.", обяснява още Романов. 

След като посетите подземното царство на Родопите, можете да полетите във въздуха над Гарга Дере с помощта на алпийския тролей, монтиран на входа на Голубовица. Така, ще се понесете във въздуха на 20 метра над река Есенска, преди да се приземите на отсрещния ѝ бряг.

И не пропускайте да се отбиете в Агушевите конаци наблизо, препоръчва Румен Романов. Невероятният комплекс от жилищни и стопански сгради е най-големият родов замък от средновековен тип в Родопите, построен в началото на ХІХ век. В наши дни импозантният архитектурен ансамбъл е реставриран и превърнат в етнографски музей.

Снимка: visitsmolyan