Местните власти в северноалбанския град Кукъс се надяват, че бетонени подземни галерии под града от времето на тоталитарния режим в Албания могат да се превърнат в туристическа атракция, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Освен километричните подземни тунели в Кукъс, на територията на цялата страна може да бъде видяно това, което е останало от 175 хиляди малки бетонени бункера, също изградени по време на комунистическата диктатура в Албания след Втората световна война с цел да защитават държавата от въображаеми нападатели, отбелязва агенцията.

Работата по изграждането на тунелите под Кукъс продължава от 70-те до началото на 90-те години на миналия век, точно когато комунистическият режим вече е на път да рухне. Предназначението им е било да поберат цялото население на 16-хилядния град в рамките на до шест месеца в случай на война.

Подземните убежища разполагат с пекарна, училище с класни стаи, болница, родилно отделение, полицейски участък, прокуратура, радиостанция, печатен орган за нуждите на комунистическата пропаганда и помещения с военна и тренировъчна цел за жени и мъже. Това е най-големият проект за укрепление в Албания, като дължината на тунелите достига до седем километра.

Снимка: AP/БТА

Според властите в Кукъс превръщането на галериите в туристическа атракция може да се постигне с помощта на финансиране от страна на Европейския съюз. Те заявиха, че до края на годината трябва да е готов команден център с множество помещения и дълъг тунел, който да води до него от сградата на кметството в града.

Кметът на Кукъс Сафет Джици заяви, че потенциалните туристи ще могат да се радват освен на подземните тунели и на гастрономическо изживяване. Той подчерта, че "музеен град" като Кукъс би могъл да покаже какви са местните ценности и да привлече посетители, като по този начин донесе приходи за кметството и осигури работа за хората.

Кукъс и тунелите под него са сравнително нови, тъй като старият град на Кукъс е потопен под изкуствено езеро, изградено през 1978 г. с цел да захранва водноелектрическа централа. В новия град, проектиран за 16 хиляди души, всяко семейство е разполагало със свое място в подземията с добра вентилация и водоснабдяване.

Някои по-възрастни местни жители имат ярки спомени във връзка с изградените с колективен труд подземни галерии, които са били използвани само веднъж в края на 80-те години по време на учение за гражданска защита. След звуков сигнал през нощта, цялото население на града влиза в подземията. Някои от гражданите, които по това време са деца, си спомнят слизането в тунелите с родителите си, натоварени с раници с дрехи, храна и одеяла, като казват, че не ги е било страх, защото са знаели, че галериите са изградени за тях.

Снимка: AP/БТА

Посткомунистическа Албания продължава да бъде една от най-бедните страни в Европа, отбелязва АП. Туризмът е основен източник на приходи за държавата, като данните сочат, че през 2021 г. е генерирал 17 процента от БВП, а през 2022 г. - 33 процента.

Според албански експерт в сферата на туризма, ангажиран с проекта с тунелите в Кукъс, към подземния комплекс има голям интерес, особено от страна на чужденците, но и от страна на албанските младежи, които нямат познания или не са живели по време на този период от историята на страната.

Град Кукъс се намира на 150 км североизточно от столицата Тирана и е разположен близо до границата с Република Косово. Въпреки богатството на полезни изкопаеми и живописния планински пейзаж, това е най-бедната част на Албания и голяма част от младото население, живеещо там, емигрира, допълва АП.

Снимка: AP/БТА