Проходът Юлиер е един от най-живописните планински пътища в Швейцарските Алпи. 

Шосето се вие като змия нагоре и надолу по планинските склонове, за да ви отведе от най-стария швейцарски град Кур до курорта Санкт Мориц.

Можете да му се насладите с автомобил, велосипед или мотоциклет, а има и пешеходни маршрути, които го пресичат.

 

 

 

По стъпките на римските сандали

Проходът Юлиер в Швейцарските Алпи

Снимка: iStock by Getty Images

Този път е съществувал още по римско време. Докато се наслаждавате на гледките през прозореца, представете си как се движите по същия път, по който преди хиляди години са минавали римляните. Ако се съсредоточите, ще успеете да чуете тракането на колелата на каруците и скърцането на камъчетата под сандалите на пешеходците.

Следи от колела, както и древноримско светилище са открити при разкопки в района.

Проходът Юлиер в Швейцарските Алпи

Снимка: iStock by Getty Images

Чак през 1820 г. старият римски път бил подновен и пригоден за ползване, а през 2009 г. пътят е реконструиран, за да се намали броят на серпентините по него.

Проходът Юлиер в Швейцарските Алпи

Снимка: iStock by Getty Images

Проходът Юлиер дължи името си на гледащия го отвисоко близък връх Пиц Юулиер (3380 м). От другата страна наднича още един трихилядник - Пиц Лагрев (3165 м).Максималната надморска височина на прохода е 2284 м и точно там ще пресечете вододела на реките Дунав (реки, които се оттичат в Черно море) и Рейн (реки, които се оттичат в Северно море).

Какво друго да видите

Проходът Юлиер в Швейцарските Алпи

Снимка: iStock by Getty Images

Двете крайни точки на маршрута си заслужават да им отделите по няколко часа. Предизвикващият кикот с името си град Кур е едно от най-живописните исторически градчета, които можете да разгледате в Швейцария. Старият град на Кур, островърхите покриви на сградите и сякаш прегръщащите ги отвсякъде възвишения са сякаш специално подредени като за снимка. Можете да се качите на лифта и да видите града отвисоко от близката планина Брамбрюеш.

Сейнт Мориц, от другата страна на прохода, няма нужда от реклама на невероятно дългите си писти, на 20-те си лифта и един от най-добрите сноупаркове в Европа. Ако дойдете тук през лятото, посоката не е само нагоре към планината, но и надолу към езерото. Един от популярните маршрути е пълна обиколка на езерото, по чиито брегове има многобройни ресторанти, хотели и селца.

Какво трябва да знаете: При много лошо време зимата проходът е затворен или достъпен само за автомобили с вериги и зимни гуми.