Трявна е истинско възрожденско бижу. Архитектурните паметници тук са добре поддържани и посещението им е удоволствие. Централно място сред тях заема площад "Дядо Никола". Това е единственият изцяло запазен възрожденски площад в България.

Снимка: Вера Александрова

В центъра му се издига часовникова кула, построена през 1814 година. До нея се намира едно от първите светски училища в страната ни, известно като "Славейковото школо". Срещу него е разположена църквата "Свети Архангел Михаил", за която се смята, че датира още от дванадесети век.

Снимка: Вера Александрова

На гърба на часовниковата кула се намира Кивгиреният мост. Първоначално той бил дървен, но за да устоява на бурните води на реката по-късно бил изграден от камък.

Снимка: Вера Александрова

Мостът отвежда до улица "Петко Славейков", където е родният дом на поета. Сградата е превърната в музей, а на входа й стои бронзова скулптура на този бележит българин.

Снимка: Вера Александрова

Недалеч от Славейковата къща има още една скулптура. Тя представлява композиция от две жени, които шият знаме с надпис "Свобода или смърт". Наблизо е и Даскаловата къща, която приютява Музей на резбарското и зографско изкуство.

Снимка: Вера Александрова

Пред музея, а и на всички съседни улици има множество дюкяни. Те продават декоративни пана с дърворезба, сувенири и пейзажи с най-символните места в Трявна. Желаещи да се сдобият с тях не липсват, защото за разлика от други малки градове, този е изпълнен с живот.

Снимка: Вера Александрова

Из централната част ежедневно се разхождат туристи от страната и чужбина. Заведенията се пълнят лесно, а за маса с гледка към реката дори се чака на опашка. Времето тук лети неусетно, затова е добре да си отделите цял уикенд за престой в града. Защото освен за приятна разходка, Трявна е отправна точка и за посещение на още интересни места в региона като Габрово, Дряновския манастир и Велико Търново.

Снимка: Вера Александрова

 Вера Александрова е журналист, любител фотограф и блогър. Повече за приключенията й из, България, Гърция и по целия свят може да прочетете на www.worldofvera.com.