Саудитска Арабия стартира с невиждан замах голямото си туристическо пътуване. Което е по-голямо, отколкото предполагахме. Толкова голямо, че страната фокусира усилията си върху гига проекти, които представляват ключова част от Визия 2030 на кралството за създаване на нови икономически екосистеми и стимулиране на финансовата диверсификация.

Саудитска Арабия има за цел да привлече 100 милиона посетители година преди 2030 г. - което не е малка цел, като се има предвид, че страната приветства първите си туристи през 2019 г.

Футуристични и понякога спорни нови дестинации, като NEOM със своя 170-километров огледален град и зимния спортен курорт Trojena, изникват из кралството, за да привлекат посетители, заедно с други проекти, които се фокусират върху древната история на нацията, като гробниците Nabataean в Алула и оазисните градове Хайбар и Тайма, пише CNN.

Снимка: Courtesy Diriyah Company

Но сега има нова грандиозна идея. До столицата Рияд е базиран друг гига проект, който цели да привлече 27 милиона посетители годишно на площ от 14 квадратни километра, изпълнени с исторически и културни атракции.

Считана за родното място на нацията, Дирия е седалището на предците на династията Ал Сауд и дом на обекта от световното наследство на ЮНЕСКО Тураиф - мястото на първата саудитска държава, създадена през 1727 г.

Дирия има огромно значение за съвременната Саудитска Арабия както в исторически, така и в културен план. Поради това и реализацията на проекта е от изключително значение за  Визия 2030 на кралството.

Изпълнителният директор на компанията натоварена с развитието на проекта - Джери Инзерило, е ветеран с пет десетилетия опит в туризма.

Той ръководи екип, който има за цел да развие Дирия като водещ проект от Визия 2030, предоставяйки "несравними културни преживявания за посетителите и стимулирайки икономическия растеж на кралството".

Изграждането на дестинацията обаче не е евтино. Дирия е проект за 63.2 милиарда долара, който, според Инзерило, е "един от най-големите и най-сложни в света".

Първата фаза на проекта стартира в края на 2022 г., със създаването на нови галерии и музеи в Тураиф, които очертават историята на Дирия, заедно с останки от градски стени, кралски дворци и джамии.

Bujairi Terrace например е колекция от заведения за хранене, създадени в традиционния архитектурен стил на региона, включващи саудитска кухня от висок клас и международни ресторанти. Но плановете за Дирия далеч надхвърлят откриването на няколко ресторанта и музея.

"Имаме план, който гарантира, че ще откриваме нови активи всяка година до 2030 г.", казва Инзерило. "Нашата цел е да създадем културен център от световна класа в сърцето на нацията."

Приблизително 38 нови хотела и курорти ще се открият в Дирия, включително имоти на марки от ранга на Ritz-Carlton, Park Hyatt и Raffles, заедно с шест музея, 26 културни атракции, повече от 400 луксозни и лайфстайл търговски обекти и над 100 сука и базари.

Ще бъдат изградени шест парка, разположени на 2.6 квадратни километра, с десетки хиляди дървета и пътеки за разходка, колоездене и конна езда. Дирия ще има натоварена програма, включваща културни и спортни изяви.

В момента палмовите горички на Дирия се трансформират от светлинни инсталации на международни и местни художници, огласят се от концерти на арабска музика, а попъп ресторанти привличат жителите на столицата.

Дирия ще промени лицето на Рияд. Градът не само ще даде на туристите повече причини да го посещават, но и се създава нова инфраструктура - интелигентни градски пешеходни райони, по-голямо използване на обществения транспорт и нова връзка на метрото. Очаква се около 100 000 души да направят новите жилищни райони на Дирия свой дом.

Снимка: Diriyah Company

Туристите могат да изследват новата дестинация дори в компанията на кралски особи. Един от над 30-те водачи е 30-годишната принцеса Ал-Джаухара Абдулмохсин Ал Сауд - член на семейство Ал Сауд, създало първата саудитска държава на това място.

Принцесата споделя пред CNN, че избира да поеме активна роля в разрастващата се туристическа индустрия в страната, след като посещава Тураиф със семейството си.

Като част от екипа на At-Turaif Experience, тя води посетителите през изложби, които се фокусират върху първите имами, изиграли основна роля във оформянето на съвременна Саудитска Арабия. Надеждата е, че Дирия ще привлече посетителите, заинтересовани от културното наследство на кралството, както и от амбициозните му футуристични проекти.

Инзерило пък е уверен: "За посетителите това е шанс да се потопят в уникално и автентично културно изживяване, да изследват обекта на ЮНЕСКО за световното наследство Тураиф и да открият традиционната архитектура и естествената красота на този град, построен от Земята."