Шишенци се намира на 40 км от Видин и на 5 км от българо- сръбската граница. Създадено е през 19 век, когато дядо Шишко от Тетевен се заселва на едно от възвишенията край селото. Малко по-късно идват още преселници в този толкова дивен и спокоен район. Село Шишенци е известно със своето читалище и библиотека, с църквата "Свети Николай", в която е творил дебърски зограф, но разбира се, и с многобройните легенди за самодиви и духове тук.

Снимка: архив на Радио Видин/БНР

Но преди да разкажем и за тях, нека споменем онези знаменити хора, чиито корени са от Шишенци. Като Нели Нинова - една от малкото българки, които са работили в екипа на американския президент Барак Обама. Преди години младата жена завършва видинската английска гимназия, заминава да учи в САЩ, там среща бъдещия си съпруг, а по-късно попада и в екипа на Обама. В селото е роден и проф. Въто Груев- български учен, първи ректор на Висшия институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора, припомня неотдавна в свой репортаж за селото БНР.

Снимка: архив на Радио Видин/БНР

Шишенци, в което сега живеят не повече от 40 души, се гордее с видните си съселяни, но и с мистичните истории, които от години се разказват. Като тази за самодиви, които танцуват на поляните край селото. Някои от жителите на селото твърдят, че Шишенци е именно обителта на самодивите. Говори се, че местните не излизат от домовете си, след като се стъмни. А причината били странните гласове на мъже и жени, които се чуват, а често и биенето на тъпани.

Мнозина, от изследователи и археолози до екстрасенси, са посещавали селцето, за да проучат феномена. Но така и не стигат до заключение, което би могло да обясни какво се случва в Шишенци. А това още повече подхранва легендата.

Носи се мълва за изчезнали хора или такива, които се завръщали незнайно откъде, но без спомени. Други добавят към зловещата картина, че в някои домове има и полтъргайст.

Легендата носи, че ехтящите гласове на жени, деца и мъже са на жестоко убити хора. Преди дълги години сватбари се запътили от съседното село, за да дават булка в Шишенци. Момичето обаче било желано от друг. По пътя към селото на сватбарите била устроена засада и всички били убити. От този ден нататък те бродели в околността - като призраци или като самодиви.

Снимка: архив на Радио Видин/БНР

Посетителите на селото, с по-бурно въображение, твърдят, че са заснемали странни сияния. Но и срещали единствено синеоки хора.

Самодивската легендата определено придава мистичен ореол на селцето, но единствено това - то си има далеч по-прозаични проблеми, които полтъргайст няма как да разреши.

Снимка: архив на Радио Видин/БНР

Няма автобус, аптека, магазин. Жителите пътуват до близките градове Кула или Видин с автомобила на някой близък или просто случайно преминаващ пътник, за да си купят най-необходимото - храна и лекарства. В селото живеят и няколко души над 95 -годишна възраст.

Местните твърдят, че тук хората са корави, работливи и живеят дълго. Дали това е свързано с все още необяснимите явления, може само да се гадае. Някога селцето се издържало със земеделие, както и от голям комплекс за отглеждане и развъждане на агнета. Имало над 7 000. В Шишенци работили няколко магазина и дори имало училище, в което се обучавали и децата от съседните села.

Сега то е пусто и действително призрачно, но не заради легендата, чиято мощ не успява да го събуди за нов живот.

Не са необходими самодиви, а млади и ентусиазирани хора, които да превърнат Шишенци не в мистика, а да създадат нова приказка, категорични са малкото останали обитатели на селцето. В една друга действителност то би било сензация и магнит за туристи. Сега е просто диво и самотно...

Снимка: архив на Радио Видин/БНР