Наричат Шпреевалд "германската Венеция" или "зелената Венеция". И това не е случайно. Тук улиците са малко. Но затова пък има предостатъчно водни пътища. Плавателните канали имат обща дължина от 270 км. От пролетта до късна тук дори и пощата се разнася по вода.

Релефът на областта се е оформил през последната ледникова епоха. При топенето на ледовете се образували многобройни речни ръкави (около 350 на брой), които оформят течението на река Шпрее в участък от 75 километра между градовете Берлин и Котбус. На пясъчните възвишения между отделните ръкави през 17 век възникнали първите заселнически селища.

Снимка: iStock by Getty Images

Хората започнали да се заселват по тези места обаче много по-рано - между втори и пети век. Отначало това били германски племена, които по-късно поели към други земи. По време на Великото преселение на народите през 6-и век тук се настанили големи западнославянски общности.

В миналото хората изградили речни канали, които изпълнявали ролята на пътища. Днес общата им дължина надхвърля 1500 километра. От тях около 270 километра са плавателни - позволяват придвижването с лодка. На снимката: лодки дефилират по време на традиционния празник в Леде, където се намира и музеят на Шпреевалд.

Снимка: iStock by Getty Images

Нивото на водата в тази част на Шпрее се регулира от два язовира. Понякога, след обилни валежи, се налага изпускането на вода от тях, което може да доведе до ограничаване на придвижването с лодки, както и до наводняване на някои пътеки. Но като цяло Шпреевалд не е застрашен от наводнения. Неслучайно районът е сравняван с гигантска гъба, способна да абсорбира много влага.

За разходка по каналите на Шпреевалд можете да използвате и собствен транспорт - например кану или каяк, а не само туристически лодки. Тази дървена мелница край Радуш се намира в южния край на Шпреевалд. Построена е през 1777 година.

Снимка: iStock by Getty Images

Лодките се използват и за селскостопански транспорт. Когато есента наближи, много от тях превозват... тикви.

Маринованите Шпреевалдски кисели краставички са известен местен специалитет със защитен географски произход. Хрупкавият деликатес е познат от поне век и половина - писателят Теодор Фонтане споменава за него в своята поредица пътеписи за Бранденбург.

Тук се срещат и много видове сладководна риба - щука, лин, змиорка, костур и други. Тази снимка е направена по време на среща на местния клуб "Шпреевалд", основан от местни рибари за съхраняване на историческите традиции.

Природата на Шпреевалд е изключително разнообразна - тук живеят над 18 000 вида растения и животни. От 1991 година районът е биосферен резерват под закрилата на ЮНЕСКО. В цяла Германия има общо 16 такива защитени територии.

Снимка: iStock by Getty Images

Шпреевалд приема гости и през зимата. Някои от лодките дори са оборудвани с печки. Преди пандемията от коронавирус местните хотели и частни пансиони приемаха по над 700 000 гости годишно. След края на локдауна туристите се завърнаха в района, като много от тях предпочитат еднодневните излети без нощувки.

Снимка: iStock by Getty Images