"Хайде да си направим селфи!" - казва момиче в популярен нощен бар в Берлин - само преди час е пристигнала от Париж и иска да запечата специалния момент с компанията си и новите си германски приятели. Когато групата се настанява обратно по местата си, един от местните заявява: "Това беше смешно и неловко; тук, в Берлин, не се прави селфи."

И наистина, много рядко в Берлин ще видите хора, които позират на публични места, а селфитата се възприемат като самовнушение. Навсякъде по света селфитата за социалните мрежи се усещат като забавно допълнение към ежедневието, но само в Берлин това се случва много по-рядко и се смята за глупаво поведение. 

Снимка: iStock by Getty Images

Германците ценят личния си живот в изключително висока степен. Според изследване от 2017 г. на Университета в Хоенхайм относно нагласите, поведението и възприятията за неприкосновеност на личния живот германските граждани разкриват лична информация "доста рядко". А когато става въпрос за споделяне на свои снимки в социалните мрежи, например селфи в Instagram, изследователите установяват, че "само няколко германци" намират за "полезно" да го правят. "Най-висок процент е установен сред най-младите участници (7%)", се отбелязва в доклада.

"Германия е една от страните, в които загрижеността за неприкосновеността на личния живот е забележимо по-силно изразена", казва пред BBC Филип Мазур, съавтор на доклада за 2017 г. и доцент във Vrije Universiteit Amsterdam, където изучава цифровата комуникация и влиянието на социалните медии върху нашето ежедневие. "В бившата Източна Германия (ясно изразеното държавно наблюдение) вероятно е накарало хората да бъдат малко по-загрижени за въпросите, свързани с неприкосновеността на личния живот."

Снимка: Getty Images

До падането на Берлинската стена през 1989 г. Берлин е разделен между Германската демократична република (ГДР) на изток и Федерална република Германия (ФРГ) на запад. Берлинчани, както и другите жители на ГДР, са били обект на широко наблюдение от страна на Министерството на държавната сигурност - известно още като Щази.

Но макар че тази история може да обясни донякъде съвременната загриженост за неприкосновеността на личния живот онлайн от страна на държавните органи или дори трайното антикапиталистическо недоверие към големите компании и това, което те биха могли да правят с данните, качени на техните платформи, може би има нещо повече в това избягване на селфита на обществени места в Берлин.

Много от жителите на Берлин смятат, че културата "без селфита" се е развила благодарение на прочутата клубна сцена, чиито свещени места се стремят да поддържат атмосфера на секретност онлайн и да насърчават участниците да се наслаждават на момента. Мнозина са изненадани да видят табели с пресечен кръст през камера в почти всички нощни клубове. Но онези, които често посещават в Берилн са свикнали с факта, че не могат да снимат вътре и трябва или да приберат смартфона си, или да поставят стикер върху обектива му.

Снимка: iStock by Getty Images

Обяснението е просто, но често шокира - не само защото в берлинските клубове звучи най-добрата техно музика в света, но те се смятат и за изключение по отношение на това, което предлагат на своите посетители: място, където хората могат да се държат по начин, който невинаги е приет на обществени места. Това не е по-очевидно от нощните клубове, които се рекламират като безопасни пространства, специално създадени за удоволствието на контракултурните движения, включително общността на ЛГБТИ+, сцената на сексуално нетрадиционни групи.

Снимка: iStock by Getty Images

Berghain (за който се смята, че е защитил правилото за забрана на снимането, когато го е въвел, около 2006 г.), ://about blank и Sisyphos остават най-известните клубове в Берлин, които не желаят да се снима вътре. Друг ярък пример е KitKat, известен с позитивното си отношение към секса клуб в Мите. Тук гостите са насърчавани да носят фетиш, лачени и кожени, бляскави дрехи и др. и им е позволено да правят секс на място.

"Това не е голяма тайна", казват от KitKat, когато обясняват защо не позволяват снимки вътре, като изключим случайни, избрани събития. "Забраната е, от една страна, защита на нашите гости и... защита на атмосферата и концепцията на клуба. Без нея повечето хора вероятно щяха да се държат по друг начин".

Накратко, това е начин да позволят на своите покровители да изпълняват желанията си, без да се страхуват от последствията във външния свят.

Марта Лодолр, пърформанс артист и жител на Берлин от 9 години, казва, че за един голям град в Европа Берлин е като малък град с "висока степен на свобода" да се наслаждаваш на момента в споделени пространства. "Има толкова много неща, които могат да се преживеят извън онлайн света", казва тя и добавя, че не само клубовете изискват от своите посетители да не правят снимки. "Също така на други места, където от уважение към хората, които влизат, или от уважение към самото място, селфитата не са позволени."

Наистина, това желание да се живее в момента е нещо, което е очевидно и в други пространства в града - в популярния басейн Badeschiff на река Шпрее, на входа има табели, на които пише, че фотографирането не е разрешено - публичен дигитален детокс, който мнозина биха приели за немислим на плажа в Сидни например. И за разлика от музикалните заведения в почти всички други градове, в Берлин почти никога няма да видите море от хора, които държат фотоапаратите си, за да снимат музиканти, които изнасят концерти.

Освен това, макар и да няма категорична забрана, в Берлин има изключително тържествени следвоенни пространства - като Мемориала на убитите евреи в Европа в Мите - където фотографията се смята за крайно неподходяща, ако не и забранена.

"В Лондон определено виждам повече хора, които публикуват материали за ежедневието си", казва Клаудия Хамптън, фотограф и режисьор на документални филми, която е родом от Лондон и смята, че в Берлин обикновеното самодокументиране не се цени толкова, колкото в столицата на Обединеното кралство. "Когато приятел е в кръчмата с бира или с кучето си, ще го видите в историята му. Не виждам това толкова често в Берлин."

Хамптън казва също, че освен че жителите на Берлин смятат за неуместно или самоцелно да публикуват за ежедневните си дейности, правенето на селфи тук може да бъде просто неудобно, глупаво и дори опасно.

Дали ценностите на Берлин, свързани с неприкосновеността на личния живот и свободата на снимане, могат да бъдат подкопани от нарастващия натиск в други градове професионалистите да имат активно онлайн присъствие? "По принцип смятам, че градът става все повече като друг европейски град", каза Лодолр, визирайки това, което тя вижда като постепенно отдалечаване от по-антикапиталистическите нагласи в Берлин. "Преди подобно ниво на свобода беше, да кажем, разпространено в цените, наемите и общностите. Все повече инвеститори се интересуват от закупуването на сгради в града".

Снимка: iStock by Getty Images

Според Мазур опасенията за неприкосновеността на личния живот в Германия се доближават до тези в други страни. "Едно от моите предположения е, че това е свързано с напредването на глобализацията. Ние сме по-изложени на влиянието на други хора, което означава сближаване до известна степен. Не мисля, че те гледат, защото смятат, че правиш нещо срамно или нещо друго. Мисля, че просто гледат, за да видят какво правиш."

Това е разбираема и практична нагласа в един все по-интернационален свят, който често изисква визуално себеразкриване за постигане на успех. Дали тези промени някога ще намалят отвращението на този свободолюбив град към селфитата? Социолози и психолози смятат, че това едва ли ще се случи скоро. Дори привлича все повече и повече хора от Европа и света - те знаят, че тук са свободни да направят каквото пожелаят и то ще си остане в Берлин.  

Тук никой не изпитва натиск да документира нощното си излизане или да публикува, за да докаже на другите, че наистина се забавлява. Вместо това дните - и особено нощите  - пазят спомени, които си струват, а не снимки - за шоуто или компрометиране, дирижирано от някого другиго.

Снимка: iStock by Getty Images