През последните зими доста българи изневеряват на традиционните ни зимни курорти, за да ходят на ски в сръбския Бабин Зуб. Той е в подножието на Миджур, най-високия връх на Западна Стара планина, който разделя съседната от нашата страна.

С решение на съда дни преди Нова година беше даден старт и на ски център в тази част на Балкана, при това с площ като на ски зоната в Банско.

Проектът предвижда хотели с 4000 легла, 6 лифта и какво ли не на площ от общо 96 хектара. Досега името Миджур и селото Горни Лом бяха известни по неприятен повод – взривът на военен завод преди 5 години, който отне десетки животи.

Оттогава местните хора в това красиво, но много бедно кътче на България нямат никакъв поминък.

Не е много по-различна картината и от сръбската страна, която допреди век също е била в нашите предели, където и пътищата, и къщите са мизерни.

Истината е, че върхът Миджур е по-лесно достъпен именно откъм комшиите, които първи са се сетили да използват и склоновете му, за да правят пари от ски туризъм.

Екскурзиите, доста достъпни при това, се предлагат от немалко туристически агенции в София и Западна България. Което е обяснимо – разстоянието до курорта Бабин зуб от София е само 150 км. По-малко е от дистанцията до Банско, но се стига по-бавно или за същото време, ако сте смелчаци зад волана.

Курортът е ориентиран около хотела на австрийската верига с обекти във всички страни от някогашната империя на Хабсбургите Falkensteiner и лифтовете и влековете буквално до него. Пистите са подходящи за всякакви скиори, което е особено удобно за семействата, които са преобладаващата част от гостите, включително и от България.

Съоръженията са модерни. Има кабинков лифт, четириседалков, влек-паничка. Помислено е за много неща – например за осигурен подземен гараж за всяка кола на гост.

Както е нормално за семеен хотел, специално внимание е отделено на децата – от бебешките и детските менюта за хранене до къта с аниматори, дискотеката за хлапетата и представленията пак за тях.

Акцент е и спа центърът за онези, които не карат ски или пък за дните, в които времето не позволява да се упражнява най-популярният зимен спорт. За обслужването и храната в ресторанта дори не е нужен коментар – в Сърбия те винаги са по-добри, отколкото в България.