Хаотична, омагьосваща и величествена, египетската столица вдъхва страхопочитание и излъчва сурова енергия. Град с хиляди минарета, Кайро има повече история, повече митове и повече сила от всяко друго място на планетата.

Предизвикателството е да откриете най-доброто място, от което да започнете обиколката си, за да се опитате да влезете под кожата му и да разберете защо е толкова специален.

Красива бъркотия

Прелестите на обширния пазар Хан ел-Халили, който се намира в самото сърце на Кайро, го превръщат в идеалното място за начало на всяко пътуване из египетската столица.

Тук посетителите могат да се пазарят за дреболии и да се подсилят за предстоящия ден с вкусен оризов пудинг, гарниран с ядки, плодове и сметана. Макар че подходът на фланьора (б.а. от френски шляя се, скитам се безцелно) е изкушаващ, още по-добре е да позволите на местен жител да ви покаже всичко и да ви запознае с обстановката, пише CNN.

Снимка: iStock by Getty Images

"Тя (столицата) е изключително интензивна. Жива е. Непрекъснато се променя", казва Ел Хаяуан от Кайро. "Това е красива бъркотия. Това е тъкан, която продължава да се вплита в този органичен... безкраен гоблен от всички и всичко. Тя е едновременно всеобхватна и изключителна."

Ел Хаяуан работи със същото темпо като самото Кайро - бързо и без пауза, разгръщайки кадри, като винаги намира правилната снимка. Това е ценен урок за всеки, който идва тук - трябва да се движиш като мълния, за да добиеш правилна представа за това как протича животът по улиците на Кайро.

Музей от световна класа

Далеч от шума на центъра на Кайро се намира нещо също толкова типично египетско. На платото Гиза, на фона на пирамидите, Големият египетски музей (GEM) се готви да отвори врати - най-накрая - в края на 2023 г., около 21 години след полагането на основния му камък.

Снимка: Министерството на туризма и на паметниците на културата на Египет

Това е най-големият музей в света, в който ще се съхранява цялата колекция на Тутанкамон, както и хиляди артефакти и предмети, които никога не са били излагани пред публика. Някои се шегуват, че изграждането му е отнело повече време, отколкото изграждането на самите пирамиди, но чакането несъмнено ще си заслужава.

Д-р Ал-Тайеб Абас, ръководител на археологическите въпроси в GEM, обяснява, че това е бил наистина дълъг и труден процес. В главния атриум се издига високата статуя на цар Рамзес II, а близкият прозорец е проектиран така, че да осветява лицето му в деня на неговото раждане и коронация. Това не може да бъде нищо друго освен впечатляващо.

"Разполагаме с повече от 66 000 артефакта, които ще бъдат показани за първи път на едно място", казва Абас. Те включват пълната колекция от предмети от гробницата на Тутанкамон, включително бижута.

Снимка: XINHUA/БТА

Разбира се, този вълшебен музей дължи съществуването си на невероятното древно минало на Египет. И макар че разглеждането на привидно безкрайните му стаи е удоволствие, нищо не може да се сравни с това да се доближиш до истинските неща. Пирамидите.

Няма значение колко пъти сте ги виждали. Независимо дали отблизо, или отдалеч, техният размер, тяхната история, самото им присъствие на тази земя е чудо. Може би това, което ги прави още по-специални, е фактът, че въпреки дългогодишната археологическа работа все още не знаем колко камери и тунели са скрити под тях. Именно това ги прави толкова очарователни. Това, както и въпросът, на който все още няма еднозначен отговор: как точно са го направили?

Скрити за вечността

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Същото важи и за епичната Долина на царете и град Луксор, разположен на около 600 км южно от Гиза.

Великолепието на това място го поставя наравно с пирамидите, особено като се имат предвид съкровищата, открити тук през последните векове. Много от тях, включително и тези на Тутанкамон, сега ще се съхраняват в GEM. Нещо повече, предстои да бъдат открити още много. За журналистката и писателка д-р Бетси Хиел Долината на царете запазва чувството на вълнение.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разхождайки се из обекта, тя е чудесен източник на знания, като с готовност споделя подробности, които необучените очи може да не доловят. "Те са преминали от изграждането на пирамиди към скриването на погребални камери", казва тя. "Искали са да бъдат скрити, за да могат да живеят във вечността и да не бъдат открити." Въпреки че желанията на някои от фараоните са осуетени от бума на археологията през XIX и XX век, някои от тях наистина остават скрити от погледа.

Освен Тутанкамон, едно от най-великите открития в долината е гробницата на Сети I. Вторият фараон от 19-ата династия на Египет е открит през 1817 г., около 3200 години след като е бил погребан.

"Той е бил част от новата военна династия, която е била създадена. А неговата гробница е най-дълбоката, дълга около 121 метра", казва д-р Хиел, който добавя, че остават и още дълги тунели, в които според някои все още има неоткрити съкровища.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Сложността на погребалната камера на Сети I е спираща дъха. Хиел обяснява, че ковчегът е трябвало да бъде изпратен на пътешествие в подземния свят, като в гробницата за ориентир е бил написан "Амдуат" - древен текст, разказващ за боговете и чудовищата, които живеят в задгробния живот. Това говори за огромния напредък на един народ, който е живял и управлявал преди хиляди години.

Храмът, който оживява

Древните обекти продължават да впечатляват и по време на плаването на юг по Нил, като избягвате по-бързия ритъм на Кайро и модерния свят в полза на нещо по-спокойно. Разходката с лодка е идеалният начин да се замислите какво истинско чудо е тази част на света.

Близо до Асуан, на около 225 км южно от Луксор, се намира Филе - остров с древен храм, със също толкова невероятна съвременна история. "Някога храмът се е намирал на друг остров, а след това е бил преместен, за да бъде защитен от заливане", казва египтологът д-р Моника Хана, която е посветила живота си на археологията и опазването на древните обекти в Египет.

Хана обяснява как през 1960 г. ЮНЕСКО и египетското правителство започват проект за спасяването на храма. След завършването на язовирната стена обектът е наводнен през по-голямата част от годината, а ценните древни артефакти са напът да бъдат загубени или унищожени завинаги. В рамките на щателна операция целият комплекс е преместен на друг остров: Агилкия.

Снимка: iStock by Getty Images

"Проектът продължи повече от 10 години", казва Хана. "И археолози, архитекти, египетски работници работиха много усилено, за да разрежат пъзела и след това да го сглобят отново. Те направиха фантастични открития, когато демонтираха храма. Бе установено, че по-старите блокове от периода на Саис са били рециклирани и използвани в гръцкия и римския период. Така че при разглобяването на храма открихме и още неподозирани археологически данни".

Това, което прави Филе толкова очарователен, е фактът, че не е място за мъртвите, а по-скоро за ежедневния живот на египтяните.

"Това е царството на живите. Хората са идвали в храма на Изида, за да почитат богинята. Това е било мястото, където е бил погребан бог Озирис. И храмът не е бил само религиозно място", казва Хана, като посочва, че хората са живеели и работили и тук.

Днес Филе е свидетелство за грижите и вниманието на водещите световни експерти по египетска история. Храмът стои така, както е стоял в продължение на хиляди години - просто на друго място.

Историята на археологическото възраждане на Филе е част от по-широката история на Египет - място, което остава класика за пътешествениците. Скъпоценните камъни от миналото блестят ярко, независимо дали в залите на блестящия нов GEM, в пирамидите и тук, във Филе.

И все пак има и нещо изключително примамливо в оживлението на Кайро, което е уникално за тази прекрасна страна. То е и винаги ще бъде място, в което посетителите могат да се потопят.

Снимка: iStock by Getty Images