Усещането в събота сутрин в Gaststätte Großmarkthalle, е като за петък вечер за случайните посетители. Ресторантът е изпълнен до краен предел, а сервитьорите разнасят препълнени табли.

Разположено в южната част на Мюнхен, това заведение привлича тълпи за класическа баварска закуска Weißwurstfrühstück. Менюто се състои от едноименните бели наденички, кренвирши и сладка горчица - обилно поляти с бира.

Снимка: iStock by Getty Images

На много места по света има уникални сутрешни традиции. В Лион, Франция, в 09:00 ч. хората пият вино и опитват шкембе например. Във Ван,Турция, е типично да се седне на закуска от девет блюда. А в Транг, Тайланд, не е необичайно да се насладите на обилни и многобройни вкусове в заведенията за дим сум преди изгрев слънце. Тук, в Бавария, известна с традиционното си облекло, колбасите и веселието на Октоберфест, този кулинарен обичай отразява местната радост от живота.

"Weißwurstfrühstück е нещо повече от храна; това е повод за неформално събиране, когато е твърде късно за кафе, но твърде рано за обяд", казва Фрауке Ротшух от Съвета по туризъм на Мюнхен пред BBC и добавя, че хората обикновено остават, за да се насладят на атмосферата и, разбира се, на бирата.

Въпреки че закуската се предлага навсякъде в Мюнхен, Gaststätte Großmarkthalle неизменно заема челни позиции в местните класации. Заведението се управлява от брат и сестра, Лудвиг и Габи Валтер, които поемат бизнеса от баща си през 1999 г.

Снимка: iStock by Getty Images

Валнер е единственият собственик на гостилница в града, който все още работи и като месар. Всяка сутрин, събуждайки се рано, той приготвя колбасите, като използва тайна семейна рецепта и умения, които е усвоил като дете. Съставките си набавя от близкия квартал на месопреработвателните предприятия и от големия пазар на едро (Großmarkthalle) в съседство.

През седмицата кръчмата посреща гладни търговци и клиенти от пазара. През уикенда големите маси се заемат от туристи, семейства и приятели или се споделят от по-малки групи непознати, които се поздравяват с веселото "Servus!".

Това е място, където всички възрасти са добре дошли. Ще видите семейства с малки деца, и редовни посетители, на които носят нова бира, без да се налага да поръчват отново.

"Някои от най-натоварените ни дни са по време на Октоберфест или карнавалния сезон", обяснява Валнер, "или в дните, когато играе някой от футболните отбори на Мюнхен". Точният произход на Weißwürste - поширани бели наденички, приготвени от телешко месо, бекон, лук, магданоз и подправки - не е ясен. Най-популярната версия обаче е, че те са създадени случайно. През 1857 г. на младия мюнхенски гостилничар Сеп Мозер му свършили агнешките черва за наденичките, затова вместо тях използвал свински. Притеснен, че може да се спукат при пърженето, Мозер решава да ги приготви във вода - риск, който се изплаща.

Днес те са една от най-известните баварски храни и едно от първите неща, които местните хора ще ви препоръчат да опитате. Закуската се консумира в цялата южна част на страната, особено в Обербайерн (Горна Бавария). "Това е ястие, което свързвам със семейството си в провинцията", казва Тереза Портенленгер, която заедно с братята и сестрите си управлява модерното мюнхенско заведение Xaver's. "В навечерието на Коледа винаги ядем заедно Weißwurstfrühstück. А за бирата - мисля, че много хора тук не я възприемат като алкохол- тя е по-скоро основна храна, като хляба!".

Ще бъде по-трудно да откриете ястието, след като преминете така наречения Weißwurstäquator - "екваторът на белите наденици". Макар и да не е еднозначно определен, като възможни маркери се сочат реките Дунав и Майн. Това разделение отразява не само кулинарните, но и културните различия в тази част на страната. В Северна Германия например няма да видите много хора, облечени в ледерхозен.

Снимка: iStock by Getty Images

По традиция наденичките трябва да се консумират преди църковните камбани да бият по обяд, което отразява времето на различните техники на приготвяне. Макар че това вече не е необходимо, на много места и сред местните жители то все още се спазва. Други предлагат колбасите и след тази граница, но е необичайно да си поръчате в късния следобед.

Сервирани в купа с топла вода, Weißwürste могат да се консумират по много начини, но трябва да се отстрани кожата. Местните просто изсмукват вътрешността - нещо, известно като "zuzeln". Където и да отидете, най-добре е да наблюдавате и да се учите. "Повечето хора са много лоялни към кварталната си кръчма", казва Ротшух. "Когато имам посетители от други градове, често ги водя до Turmstüberl в Karl-Valentin Musäum и комбинирам Weißwurstfrühstück с разглеждане на забележителности."

Други централни места, на които можете да опитате, са Ayinger am Platzl и Donisl, близо до Marienplatz, , или Schneider Brauhaus, който разполага с богата колекция от пшенична бира. Прочутият Hofbräuhaus също е вариант, но внимавайте - той е известен като място, където се гледа лошо на това как "първолаците" ядат кожата или, още по-лошо, поръчват кетчуп.

Въпреки че Мюнхен има репутацията на града в Германия, който държи на старомодните си порядки, той се променя, благодарение на младите, които гледат към бъдещето. Днес в квартала около Gaststätte Großmarkthalle ще намерите всичко - от такос до веган пица. Само на няколко улици оттук, в бивша месарница, наскоро откритото кафене Om Nom Nom предлага блюда със сирене без млечни продукти. И макар да не може да се отрече, че Weißwurstfrühstück би предизвикал тръпки по гърба на привържениците на здравословното хранене или растителната храна, дори тази изконна баварска традиция се развива.

Снимка: iStock by Getty Images

През 2022 г. базираната в Мюнхен компания Greenforce - един от най-бързо развиващите се стартъпи в Германия - дебютира с вегански бели колбаси на Октоберфест. "Само преди пет години това щеше да изглежда много малко вероятно", казва главният изпълнителен директор и основател Томас Изерман, "но положителният прием на нашите продукти показва как съзнателното хранене се отнася и за събития като Октоберфест, колкото и традиционни да са те."

Компанията ще бъде основният доставчик на вегетариански продукти за Октоберфест през 2023 г. и снабдява няколко ресторанта в града, като Herrschaftszeiten в центъра и Max Emanuel Brauerei в студентския квартал Maxvorstadt. Произведени в Германия с помощта на грахов протеин, колбасите имат 76% по-малко мазнини и 62% по-малко калории. И на двете места се препоръчват по три като стандартна порция.

"За мен вариантът без месо не променя смисъла или социалното значение на закуската. Ако не друго, тя позволява на повече хора да се присъединят към нея", казва Исерман. За привържениците на традицията, това е кощунство - "наденица" и "веган" са несъвместими. Наздраве за традицията!

Снимка: iStock by Getty Images