Закътана на малък полуостров с население от едва 18 000 души, Тарифа е интересна комбинация на арабско наследство, африканско влияние и съвременна космополитна сърфистка култура. Разположена е в района на Андалусия и е първото арабско селище в Европа. Това не е случайно, имайки предвид стратегическата ѝ локация и непосредствената близост до Мароко от едва 14 км. Тарифа принадлежи към популярните андалусийски бели селища.

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че нос Тарифа е неповторим като пресечна точка на Атлантическия океан и Средиземно море и като мост между Европа Африка, белият град е от сравнително некомерсиалните европейски дестинации. Тук ще почувствате полъха на Северна Африка и ще поплувате в кристално чистите атлантически води. Организираната разходка с лодка от тур агенциите до мароканския град Танжер отнема около 35 минути. А едва на 50 км от Тарифа се намира друга атракция по крайбрежието на Коста дел Сол - Гибралтар.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес Тарифа е най-известна като европейската столица на вятъра. Районът може да се похвали със силен вятър почти целогодишно, по статистика около 300 дни в годината. По тази причина това е най-популярната дестинация за кайт сърфистите на Стария континент и именно тук се провеждат ежегодните първенства по уиндсърф. Красивите цветни платна и хвърчила в небето обагрят синия пейзаж. Трябва да сте истински "късметлии", за да уцелите безветрие в Тарифа.

Снимка: iStock by Getty Images

Любопитен е фактът, че Тарифа носи името на арабския завоевател Тариф ибн Малик, който е участвал в превземането на Испания през осми век. Според легендата етимологията на думата "тарифа", произхожда именно от военачалника, който въвел такса на преминаващите кораби през възловия полуостров. Повече за историята на селището ще научите от стария крепостен замък Castillo de Guzman el Bueno, който се намира до пристанището и открива панорамна гледка към града и океана. Но може би най-чаровната част на Тарифа са тесните улички на стария средновековен град. Те наподобяват истински лабиринт от кафенета, ресторанти, магазини и красиви площади, където има за всекиго по нещо. Не пропускайте да отидете на края на Иберийския полуостров - о. Лас Паломас. Островчето е свързано с континенталната част по шосеен път, който минава през водата и я разделя условно на Атлантически океан и Средиземно море.

Снимка: iStock by Getty Images

Що се отнася до плажовете, тук няма да останете разочаровани от качеството и изобилието на крайбрежието. Най-популярният плаж Playa de Los Lances за удобство на туристите започва от града и се простира на цели 10 км. Въпреки няколкото заведения и бараки, плажът е незастроен и достатъчно див - идеалните условия за сърфиране, плуване и плажуване. Златният залез е гарантиран. Малко по на север на Playa de Valdevaqueros пък се стичат кайт и уиндсърфисти от цял свят. Емблематичен е с пясъчни си дюни. Не можем да подминем и възхитителния Playa de Bolonia, разположен на 25 км от Тарифа. Тук ще откриете някои от най-симпатичните плажни барчета и отделни зони за кайт сърф, уиндсърф и плуване. В Тарифа силният сезон тече от април до октомври, като лятото температурата навън достигат до 27 C. Имайте предвид, че водата в Атлантика по начало е по-студена от средиземноморската.

Снимка: iStock by Getty Images

Тарифа се намира до два природни парка - Parque Natural del Estrecho и Los Alcornocales. Идея за разходка е фантастичната пътека Colada de la Costa, която започва от центъра на града и стига до Алхесирас. Преходът се движи по крайбрежието и открива превъзходни гледки към Африка по дължината си от 16 км. По тясната пътека ще срещнете различни скални образувания, заливи и растения. На осмия километър се намира и обсерваторията за птици. Броят на мигриращите птици между двата континента на година е над 300 милиона, а разнообразието на видове надхвърля 350. Богатата растителност, както и името на парка Alcornocales (коркова гора) предполага, включва корков дъб, пърнар, мастиково дърво, палми, евкалипт, бор, маслинови дръвчета и други. В допълнение морските обитатели, които могат да бъдат забелязани в близост като делфини и китове, също не са за изпускане.

Снимка: iStock by Getty Images