Британските Вирджински острови са център на ветроходното мореплаване на Карибите - платната в пристанището са повече от чайките и вълните, взети заедно. Представете си 50 острова и коралови рифове с обща площ 155 кв. км, на които царува вечно лято, разнообразявано от по някой ураган "за разкош". А местните поданици на Британската империя са се изхитрили и са ги превърнали дори в туристическа атракция.

Снимка: iStock by Getty Images

"Девствените", които тук преживяват първия си ураган, получават специален сертификат на оцелелите, оформен като древна пиратска карта, пише dromomania. На малката островна държавица 82% от населението са англичани, останалите 18% са шотландци, уелсци и ирландци. 

Тортола е най-големият от островите. Местните вярват, че Христофор Колумб е дал името му, което от испански означава "земя на гургулицата".

Причината е, че когато откривателят стъпил на брега на острова, го посрещнали безброй от тези птички. Останалите местенца са кръстени на пирати и бивши велможи.

Снимка: iStock by Getty Images

Буйната зеленина, плъзнала по склоновете, превръща жителите, както те се шегуват,  в "автомобилизирани кози" - шпорят джиповете си по тесни, но все пак асфалтирани пътечки.

На Британските Вирджински острови има ляво движение. Но всички смело спират насред планинския път, за да си бъбрят през прозорците на джиповете. Тук не почитат нищо американско - няма McDonald"s, няма известни хотелски вериги - те са на съседните Американски Вирджински острови.

Тортолците гледат с лошо око на ходенето с развлечени шорти и бански. Според тях за това си има плажове. В града трябва да си изряден.

Снимка: iStock by Getty Images

Като абаносовите красавици, които при 30 градуса жега и 99% влажност, от която се слепват дори банкнотите в портфейлите, са с чорапогащници, идеални прически и бели ръкавици. Учениците пък се разхождат с трогателни сака, вратовръзки с герба на съответното училище и карирани бермудки.

На Тортола яхтеното пристанище е гледка, от която наистина секва дъхът. А ако се случи да останете повечко време в това райско кътче, не пропускайте плажното барче "Пълнолуние". Както личи от името, най-щурите партита стават при пълна луна... което не значи, че не се случват всяка вечер. По-правилно щеше да е, ако го бяха кръстили "ПълноуДие".

Снимка: iStock by Getty Images

Всеки от посетителите оставя по нещо от себе си върху стените на бара - ненужни вратовръзки, дори бельо или номера на колата. В най-шантавите нощи се палят огромни кълба от красиво преплетени клонки, които горят като причудливи произведения и се пускат на салове да отплуват в морето.

Любителите на природни красоти отиват на поклонение при скалните образувания Вирджин Горда и Батс. А смелчаците плуват в океана с делфини.

Незабравимо преживяване! Симпатичните бозайници непрекъснато ти се усмихват, сякаш им доставя неземно удоволствие да се срещат с тромавите човешки създания. 

Днес на територията на Тортола живее и работи 80% от населението на целия архипелаг, което наброява около 24 000 души. Със своята дължина от 19 км и ширина 5 км островът е политически и търговски, но и най-големият пристанищен и въздушен център. Тук е разположена и столицата на Британските Вирджински острови - град Роуд Таун.

Снимка: iStock by Getty Images