Пандемията промени живота ни по много начини. Дългите месеци с ограничени възможности за пътуване (или с изцяло липсващи такива за някои държави) със сигурност са повишили градуса на нетърпението за запалените по пътешествията.

Добрата новина е, че живеем в голям свят, в който има всичко - включително и толкова дълги екскурзии, круизи и преходи, че човек да се почувства удовлетворен, че си е наваксал изгубеното през последната година време за пътуване.

В следващите редове ще ви разкажем за някои от най-дългите екскурзии в света.

Голямата хималайска пътека, Непал

Продължителност: 150 дни

Ако сте се затъжили за планини и изкачване, можете да се запишете за тур с водач по Голямата хималайска пътека (Great Himalaya Trail) в Непал. Нужно е да сте в отлична форма, за да можете да изминете 1700 км по стръмни и неравни пътеки през планини и ледници. Наградата? Почти постоянна гледка към непалските осемхилядници.

Трекът продължава 145 дни и вероятно е най-дългият сухоземен преход, който съществува в момента. Организира се от компанията World Expeditions от 2014 г., като следващите дати са обявени за 2022 и 2023 г.

С кола или автобус от Индия до Лондон

Продължителност: 52 дни шофиране или 70 дни с автобус

Британската компания Adventures Overland обяви два грандиозни проекта, които ще отведат туристите от Индия до Великобритания - един с автомобил и друг с автобус.

Приключението с кола започва от град Импхал в Източна Индия и минава през Китай, Централна Азия и Русия, за да стигне до Лондон. Маршрутът е дълъг 16 000 километра.

Другата опция се рекламира като "най-голямото, най-грандиозното и най-епичното пътуване с автобус в света" и засега е обявена с дата на отпътуване от Индия през септември 2021 г., макар към момента това да не звучи много реалистично. Маршрутът е подобен и отнема 70 дни.

Около света за 180 дни на круиз

Продължителност: 180 дни

Туристите са толкова зажаднели за круизи, че всички места на кораба по програмата "Около света за 180 дни" за 2023 г. бяха разпродадени за 24 часа след пускането си през януари тази година.

Маршрутът минава през 33 държави, 96 пристанища и 60 обекта от списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО. За някои хора обаче 180 дни не е достатъчно и по данни на организатора Oceania 20% от пътниците са се възползвали от опцията да удължат пътуването си до 218 дни.