Столицата на Хърватия е цветен град, който е пълен с изненади. Освен донякъде стандартните забележителности, паркове и ресторанти, из улиците му можете да попаднете и на необикновени атракции.

Уж са музеи, уж знаете какво да очаквате, а следващите три места ще ви изненадат със смелостта и новаторството на своите основатели. 

Някои места ще ви накарат да се замислите, други ще ви трогнат, а трети са създадени предимно за забавление. 

Вижте накъде в Загреб да поемете за музейна обиколка отвъд стандартите:

Музей на разбитите връзки

Музеят на разбитите сърца се ражда след една раздяла - на основателя му Дражен Грубишич с неговата любима Олинка. Когато решават, че няма да продължат да бъдат заедно, пред тях се изправя един въпрос: кой ще запази плюшеното зайче? Зайчето е мил спомен от връзката им, но като всяко нещо от приключила любов, вече няма място на рафтовете в дома нито на единия, нито другия. Тогава се появява идеята за Музея на разбитите връзки. Той е причудлива колекция от предмети от цял свят и всеки от тях е част от една отминала любов. Не самите предмети, а историите, които вървят с тях, са това, което ще ви трогне.

В колекцията на музея има крак протеза, който е издържал по-дълго от любовта между притежателя му и социална работничка, парашут от Финландия от любовта между инструктор по парашутизъм и аматьор, както и много други предмети, които разказват красиви и тъжни любовни истории - тостер, мишена, плоча, сватбена рокля, мобилен телефон...

Музей на махмурлука

Музеят на махмурлука е още едно място, в което главен герой са историите, но тук акцентът е поставен върху забавлението. "Най-смешните истории и предмети, с които хората са се събуждали след пиене" - гласи мотото на мястото, създадено от студент от Загреб.

На входа на музея имате възможност да си сложите специални очила, които симулират това, което вижда много пиян човек. Ако с тях успеете да уцелите центъра на мишена, получавате безплатен билет. С очилата можете да опитате и да вървите в права линия, както и да седнете на симулатор за шофиране - за да видите колко трудно и опасно е карането на кола в нетрезво състояние.

Музеят постоянно набира нови разкази, които да добави към своята колекция, така че можете и самите вие да станете част от експонатите му. В края на обиколката има и зона, където можете да играете бордова игра с алкохол, като звезда е местната ракия.

Музей на марихуаната

Снимка: Unsplash

Последната добавка в списъка с необикновени музеи в Загреб е откритият през пролетта на 2022 г. Музей на марихуаната, чийто входен билет може да се свива и пуши. Мястото е пътеводител през опияняващата история на растението, включващ оди на реге музиката и стоунър филми (чийто сюжет се върти около употребата на марихуана).

В музея има и палатка, оборудвана със специални лампи, където нагледно е представен процесът на отглеждане на растението.

Локацията на музея не е случайно избрана - намира се точно срещу полицейски участък в Загреб.