Хамамът, или турската баня, е не просто традиция, за която сме чували, тя е митология. Подобно на скандинавката сауна и римската баня ритуалът включва парна баня, но с фокус върху дълбоката ексфолиация. Османската империя заела романската концепция за баня заедно с архитектурата ѝ и я приспособила към местната култура, наричайки я "хамам". Характерни за хамама са дебелите каменни стени, куполовидни тавани и кубета.

Неотдавна позабравените хамами биват реставрирани от местни предприемачи, които използват възможността да инвестират във възраждането на баните, подтикнати от множеството туристи в страната. Това наистина се оказва златна мина и днес посещението на хамам е една от най-предпочитаните атракции, в която чуждестранните туристи се потапят. В момента се предлагат различни разновидности и услуги, но традиционната турска баня включва 45-минутно измиване: ексфолиация на тялото с платнена "шкурка"("кесе"), лек масаж и баня с пяна. Обикновено на посетителите се дава пещемал, тънка памучна кърпа, с която да се обвият и стандартна кърпа за след банята. Разрешено е също така да се носи бански или бельо.

В първата част на ритуала е релаксацията в горещо, изпълнено с влажен въздух мраморно помещение за минимум 10 минути. Тук можете да се облеете с ободряващ душ от мраморните умивалници, след което да се отпуснете и полегнете блажено на горещите камъни, абсорбирайки изпаренията.

Снимка: Цветана Игнатова

Залата е така конструирана така, че да допуска слънчевите лъчи от купола си. Втората част от процедурата включва дълбоко почистване. В традиционните бани стаите са разделени за един човек или двойка. След дълбоката ексфолиация следва масажът с пяна и измиването. Процедурата завършва с отдих в студената релакс зона, където посетителите могат да регулират телесната си температура и да се насладят на шербет или чаша чай.

Снимка: Цветана Игнатова

Ага Хамам

Скрита от улицата на подземен етаж, историческата Ага хамам (Aga Hamami) е построена от Фатих Султан Мехмед, Завоевателят. Хамамът е бил използван от султана и синовете му като лична баня. Намира се в близост до площад Таксим и историческата част на Истанбул, но по онова време районът на Бейоглу е било място за ловуване. През 1454 година Завоевателят изгражда постройката като ловна къща, като подземният етаж бива обособен за баня. По-късно сградата е реконструирана, а след упадъкът на Османската империя е превърната в обществена баня.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес Ага Хамам предлага трационния пакет, включващ стандартните релакс зона, ексфолиацията, масаж с измиване, както и допълнителни услуги като масаж с етерични масла и маска за лице. Традиционният пакет е на цена от 38 евро или 700 турски лири и може да бъде запазен на място или на уебсайта. На разположение са козметични продукти след измиването, сешоари и четки, с които да завършите разкрасяването си.

Кълъч Али Паша Хамам

Не по-малко впечатляваща с историята и дизайна си е Кълъч Али Паша Хамам (Kilic Ali Pasa Hamami). Издигната през 16 век като част от училищен комплекс и джамия, за да обслужва военноморските сили, банята е дело на великия архитект Синан. Днес хамамът е една от емблематичните сгради на района на Топхане, която също така се слави с един от най-големите куполи в града.

Снимка: iStock by Getty Images

В миналото баните са имали социална функция, събирайки жените и мъжете с часове на сладки приказки. Въпреки че днес баните се радват на повече интерес от туристите, според традиция булките все още се събират с приятелки преди големия ден. Кълъч Хамам предлага пакети за подобни специални случаи. Цената на традиционната процедура е 960 лири, а за деца до 5-годишна възраст е безплатно. Обслужването на подрастващи се случва под надзора на родителите е приспособено за детските нужди и кожа. Цената за деца от 6 до 12 годишна възраст възлиза на 600 лири.

Турската баня е идеална възможност не просто да се отдадете на релаксация след дълъг изморителен ден, но и да научите повече за тази необикновена култура и историята. Не забравяйте да оставите бакшиш, това също е част от обичая.

Снимка: iStock by Getty Images