На малко повече от 20 км от Мармарис се намира един от най-магичните плажове в Турция.

Името му е Къзкуму (Пясъкът на девицата), но е известен и като Плажа на Христос, защото там всеки може да ходи по вода, без да притежава божествената сила на Христос.

Тайната?

От брега на половин километър навътре в морето се простира пясъчна коса, широка около 2 метра, по която посетителите могат да стъпват. Погледнато отстрани, изглежда сякаш хората ходят по водата.

А ако сте далеч, се вижда дългата нишка от хора, която навлиза все по-дълбоко в морето, всички нагазили във водата едва до коленете.

От двете страни на пясъчната пътека водата става дълбока, както и в края ѝ, където сякаш магията изведнъж изчезва. 

Трагичната легенда

Макар мястото да е красиво и да привлича стотици туристи, легендата относно появата му е трагична.

Според преданието местна принцеса се влюбила в беден рибар и въпреки неодобрението на семейството към избраника ѝ, често бягала от палата, за да се среща с него. След като баща ѝ научил за бягствата, той изпратил рибаря в изгнание отвъд морето. На принцесата било разрешено да ходи до залива, за да страда по изгубената си любов.

Там обаче принцесата всеки път пълнела диплите на роклята си с пясък и го изсипвала в морето. Така малко по малко, ден след ден във водата се оформила пътека от пясък.

Снимка: Wikipedia

Когато баща ѝ научил за новия план за бягство на дъщеря си, изпратил пазачите да я върнат в двореца. Принцесата хукнала по незавършената пясъчна пътека и накрая се удавила в морето. Казват, че червеникавият пясък около пясъчната коса в залива е кръвта на принцесата.

В края на пътеката днес се издига скулптура на принцесата от легендата. Тя гледа към морето и държи пясък в шепата си.