Един от най-важните манастири в Европа през Ранното средновековие се намира в Южна Германия  - на остров Райхенау в Боденското езеро. Абатството на бенедиктинския орден е основано преди 1300 години - през 724 г. от странстващия ирландски проповедник и епископ Свети Пирмин насред тогавашните предимно езически територии, населявани от алеманите.

Снимка: iStock by Getty Images

Близкият град Констанц влиза в историята в началото на XV в. като място на Вселенския събор в Констанц, който продължава четири години и възстановява единството на Римокатолическата църква, слагайки край на голямата схизма.

Световно културно наследство

Навремето манастирът Райхенау е бил не само най-важният център на духовния живот, но и мястото, където са създадени уникални средновековни ръкописи от времето на крале и императори от Отонската и Салическата династия. Богато украсените ръкописи са били търсени от различни владетели, църковни служители, абати и благородници, които са искали да поднесат специален подарък на императора или на някой манастир.

Снимка: iStock by Getty Images

Запазените архитектурни паметници на остров Райхенау - три бивши манастирски църкви, датиращи от времето на Каролингите, имат статут на обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Десет великолепни ръкописа, създадени в местния скрипториум, са включени от ЮНЕСКО в регистъра за "Паметта на света".

Работилницата на остров Райхенау е била най-добрата в цялата Свещена римска империя през Ранното средновековие. Тук съществувало своеобразно разделение на труда, което позволявало поръчките да се изпълняват за около шест месеца. Според историците върху всеки от тези ръкописи са работили от десет до дванадесет монаси. Някои от тях са отговаряли за подготовката на пергамента, други за изработването на боите, трети - за написването на текстовете или създаването на илюстрациите.

1300 години на манастирския остров Райхенау

Мястото е особено живописно през лятото. До острова може да се стигне с кола, пеша или с велосипед по тесен провлак. Освен това има фериботни връзки. На острова живеят около 5500 души. Голяма част от територията на острова, която е с площ малко над четири квадратни километра, е заета от зеленчукови и овощни насаждения. Има и лозя, които са създадени преди векове от трудолюбиви монаси. Риболовът също е развит.

Снимка: iStock by Getty Images

Годишнината на манастира е обект на голяма изложба, която бе открита на 20 април в Археологическия музей на провинция Баден-Вюртемберг в Констанц и ще продължи до 20 октомври. Централно място в нея заемат великолепните средновековни евангелия и други ръкописи, създадени на остров Райхенау. В света са оцелели общо около седемдесет от тези уникални книги.

Мобилно приложение и подкаст за остров Райхенау

Организаторите на изложбата са използвали и различни съвременни технологии и дигитални формати, за да предложат информации за това уникално място. Разработено е и приложение за мобилни устройства "Райхенау", което се ползва от посетителите на изложбата в Констанц и на остров Райхенау.