За мнозина адът е място, което съществува в друго измерение. Но в Белиз входът към подземния свят е точно под краката ви. Малката страна в Централна Америка е дом на стотици пещери, много от които посетителите могат да изследват. Но те са повече от място за пещерно гмуркане. Твърди се, че тези пещери са пътят към Шибалба или подземния свят на маите, пише списание National Geographic.

Пещерният туризъм е сред най-популярните туристически дейности в Белиз, позволяваща на пътуващите да изследват митологията и културата на маите. Положени са огромни усилия много от пещерите да станат достъпни за посетители. Въпреки това, археолозите са открили малко от това какво се крие под повърхността. Ето как да изследвате тези зловещи портали към подземния свят на маите.

Снимка: iStock by Getty Images

Шибалба (chee-bal-ba), което означава "място на страха", е било важно в древната култура на маите. Popol Vuh, книгата за сътворението на народа Q"eqchi, го описва като място, съществуващо под повърхността на Земята, където царуват върховните богове на смъртта на маите, и граница между живота и смъртта. Според Холи Мойс, професор по археология в Калифорнийския университет, историците все още не знаят защо древните цивилизации са възприемали пещерите като портали към подземния свят.

"Знаем, че още от времето на неандерталците хората са погребвани в тъмните зони на пещерите като част от това, което предполагаме, че може да е някакъв култ, свързан с мечката", казва Мойс. "Помислете: Какво правят мечките през зимата? Хибернация в пещери. Изглеждат мъртви. След това се събуждат и се захващат отново с делата си - вероятно древните хора са виждали това като вид възкресение.

Боговете контролират всеки аспект от живота на маите, от времето (Chac) до реколтата (Hun Hunahpu) и дори определят партньора (Ixchel). Първите жители на региона влизали в пещерите за важни ритуали като погребение, кръвопролитие и жертвоприношение. Днес археолозите все още намират доказателства за тези практики.

Едно от най-популярните пещерни изживявания в Белиз е Actun Tunichil Muknal (АТМ) в Западен Белиз, близо до Сан Игнасио. Маите смятат АТМ, което означава Пещерата на каменния гроб, за свещено място. Пещерата пази костите на 13 мъже, жени, деца и известната "Кристална девойка", за която се смята, че е принесена в жертва. Десетилетия изветряне и калцификация придават на повърхността на скелета вид на скъпоценен камък. Няколко други артефакти и останки от маите са напълно калцирани на пода на пещерата. През 2012 г. снимането е забранено, за да бъдат защитени артефактите.

Снимка: iStock by Getty Images

Мигел Чоко, екскурзовод на Q"eqchi" Maya за The Lodge at Chaa Creek, казва, че посещението на Шибалба е ключ към разбирането на древните маи и тяхната история. "Жизненоважно е да научим за контекста на церемониалните дейности в пещерите и защо те завършват с човешки жертвоприношения", казва той, което обикновено се случвало при суша, лоша реколта и глад.

Чоко добавя, че воденето на посетители в пещерите му позволява да сподели историята на маите и как тяхното наследство не се ограничава само до миналото. "Светът трябва да знае, че все още поддържаме колкото се може повече от тази култура", казва той.

Всъщност повече от 11 процента от населението на Белиз са коренни жители и много от тях продължават да практикуват древни традиции, говорят езици на маите и поддържат митологията, предавана през поколенията.

Трудно е да не усетите присъствието на нещо древно и изпълнено със смисъл, когато влезете в пещера в Белиз, дори и в тези без скелети. В Централен Белиз посетителите могат да се отправят на круиз с кану с водач или да плуват в подземния свят в пещерата Бартън Крий (Barton Creek Cave), най-дългата подземна пещера в страната. Фрагменти от керамика, бижута и останките на най-малко 28 индивида, от деца до възрастни, са открити в 10-те естествени издатини - някогашно церемониално място.

Въпреки това, само с 6,4 км от пещерата, картографирани досега и още няколко, които трябва да бъдат изследвани, кой знае какви други реликви остават скрити. Археологическите проучвания в пещерата продължават, разкривайки бавно важни улики за падането на могъщата цивилизация, която някога е управлявала територия от съвременно Мексико чак до Ел Салвадор.

Не всички пещери на Белиз са свързани с истории за смъртта, но все пак в тях определено могат да ви полазят тръпки. Разположена на около час път от столицата Белмопан, река Caves Branch тече през 19 пещери на Nohoch Che"en, популярна дестинация за тюбинг. Водната обиколка от час и половина отвежда пътниците покрай извисяващи се сталактити и запазени рисунки на маите по таваните.

В определени точки по време на пътуването туристите навлизат в тъмни като катран зони. Осигурени са фенери, но потъването в тъмнината е най-добрият начин да видите пещерите така, както са го правили древните маи.

Снимка: iStock by Getty Images