Ако имате възможност, не пропускайте да стигнете до Халщат по един различен път. Смълчаваща природа, гостоприемство, богата култура и история - това е само кратка част от визитката на "Романтичния път" от 1950 г. насам. Най-известният германски туристически маршрут е дълъг 413 км. Той започва от Вюцбург и стига до Фюсен, включвайки 28 градчета. Пътят е толкова очароващ и пренасящ в друго време, че сякаш не съществува нищо друго, което може да ви изненада. И тогава се появява Халщат.

Снимка: Pixabay

Пътувайки по градовете от "Романтичния път", започвайки от Вюцбург на север до най-южния град Фюсен, можете просто да добавите още само четири часа към пътуването си и да стигнете до Залцбург и до блестящия Халщат.

Градчето се е превърнало в толкова популярна и обичана дестинация, че в Китай дори има негова копие. Вероятно това е единственото градче в света, което е клонирано. Клонингът на Халщат, приказно голяма инвестиция, се намира близо до град Хуейджоу в провинция Гуандун. Не знаем какво е копието, но когато съществува оригиналът, не си струва любопитството към китайската изработка. Едва ли копие на град, който има история на над 7 000 години, някога ще може да бъде по-величаво.

Снимка: Pixabay

Приказката на Халщат е толкова интригуваща, че ви е необходимо единствено да наблюдавате, да се вслушвате в планинския вятър и да оставите останалото на въображението си.

През 1840г. в Халщат пристига млад и амбициозен учен - Фридрих Самони, който започва за изследва масива Дахщайн. Благодарение на неговите проучвания са открити огромен брой артефакти от древни цивилизации. През 1875 г. бил построен пътят между Гозаумюле и Халщат, което поставило нова епоха в развитието на града. Няколко години по-късно била построена и железопътна линия, която благоприятствала развитието на туризма. През 1890 г. е изградена крайбрежната улица, години по-късно - през 1966 г., е открит и тунела към града, а през 1997 г. ЮНЕСКО обявява Халщат за световно културно наследство.

Снимка: Pixabay

В самия Халщат и около него има множество интересни места. На първо място ще отбележим най-старата солна мина в света - Берхтесгаден. Дълги години достъп до сложния комплекс от тунели, който образува Берхтесгаден имали единствено работещите в мината миньори. Но част от нея, която функционира вече над 500 години, е отворена за туристи. Посещението на Берхтесгаден е чудесен начин да се позабавлявате. На входа всеки посетител получава специални гащеризони. Температурата в мината е постоянна - 12 градуса. За да се изкачите до нея, можете да използвате туристическа пътека, която отнема около час, или пък с фуникуляр за кратко време, но пък истинско приключение. По време на пътуването в мината, което отнема около час и половина, се спускате на 300 метра под земята. Ще научите много любопитни истории от екскурзоводите и искрено ще се забавлявате.

Ако искате да видите това вълшебно място, трябва да планирате пътуването си по подходящ начин. Мината е затворена за посещения между декември и април.

Снимка: iStock by Getty Images

Но пък винаги можете да се насладите на великолепието на пейзажа от площадката Skywalk. Разположена на 360 метра надморска височина над езерото, от тази точка се открива безкрайна панорамна гледка, която ви позволява да видите приказката от птичи поглед. От петте издадени над пропастта платформи, всяка от които има различен дизайн, можете да се насладите на спираща дъха панорама, включваща Халщат, езерото на Халщат и целият регион. Една от платформите е направена изцяло от стъкло и е предизвикателство за куража на всеки.

Но едно друго място се оказва много по-плашещо.

Къщата на костите

След толкова фантастични гледки и детайли, тази къща дава повод за друг размисъл. Къщата на костите е едно от съкровищата на Халщат, но по-скоро е смразяващо кръвта, и едно от последните подобни места в цяла Австрия. Къщата датира от 12 век и се намира в параклис в църквата "Свети Михаил". Когато гробището на селището се оказало твърде малко, за да побере всички починали, те изградили къщата. В нея сега има над 1200 черепа.

Снимка: iStock by Getty Images

За последно череп е поставян там през 1995г. Той принадлежи на жена, починала през 1983г, чието предсмъртно желание е било черепът й да бъде занесен в Къщата. Тук няма прозорци. Единствената светлина е тази, която идва от свещите.

Великолепието

Можете да посетите Халщат и само за един ден, но за да му се насладите истински, са необходими поне три дни. Почти невъзможно е да се изгубите по улиците на Халщат - всички те водят към малкия площад. Но са толкова колоритни.

Градчето има прекрасни заведения и магазини, от които можете да си купите сувенири. Край езерото има чудесни ресторанти. Ще опитате изключително ястие от патица и виенски шницел.

Снимка: Pixabay

Повечето посетители развълнувано споделят, че всъщност в Халщат оставят сърцето си, а не купуват сувенири. Площадът е един от най-красивите в света. Редиците от разноцветни къщички са толкова невероятни, че на човек му се иска да повярва, че са изрисувани от художник само преди минути, или че са направени от разноцветни бонбони, на които не може да се устои.

След като разгледате този цветен площад, изкачете се нагоре по него и посетете мястото, където туристите правят най-популярните снимки от града. Вероятно ще се сблъскате с тълпа и дори ще увековечите непознати лица на заден план, но все пак - не пропускайте тази възможност. Ако пък непременно държите да избегнете многобройните туристи, идете рано сутрина.

Снимка: Pixabay