Велико Търново, най-предпочитаната дестинация за културен туризъм в България, очаква ръст на туристите през следващите  месеци. Средновековната ни столица с над 7 хиляди години история, очарова гостите с амфитеатрално разположените си къщи над река Янтра, старите мостове, средновековните църкви, множеството музеи и разбира се, историческия хълм Царевец, увенчан от патриаршеския храм.

Градът, преживял своя "звезден миг" в периода 1185-1393 г., когато е бил главен икономически, културен и духовен център на Втората българска държава, и до днес е съхранил своята царствена осанка. Не е изненадващо, че Търново е най-посещаваният български град, а местните хора възприемат себе си като потомци на някогашната аристокрация.

Снимка: iStock by Getty Images

На прага на пролетта, общината приключва проект, свързан с обогатяването на експозициите с восъчни фигури, представени в Мултимедийния посетителски център. Напълно реалистичните модели на български царе, боляри, царедворци и духовници са част от новите диорами, които пресъздават събития, свързани с историята на старата българска столица. Атракцията, която ще бъде открита съвсем скоро, вече се простира на 4 етажа. Посетителите ще могат да видят нови сцени от Второто българско царство, като битката при Клокотница, отбраната на старопрестолния град. Ще има и възстановка на Средновековен пазар. Новите експозиции ще представят и 37 восъчни фигури, споделя пред БНР Борислав Йорданов, управител на общинското дружество "Царевград Търнов".

Виненият туризъм продължава да се радва на изключителна почит в Търново. Градът разполага с няколко малки и големи бутикови изби. Докато се разхождат по емблематичната Самоводска чаршия, туристите не пропускат да посетят  т.нар. винен център, където могат да дегустират и да закупят произвежданите в региона вина.

Но макар виненият туризъм винаги да е бил сред предпочитаните, фестивалният е онзи, на който се разчита за привличане на повече туристи през лятото.

На 1 юли спектакълът "Риголето" на Националната опера в Букурещ ще открие тазгодишното издание на оперния фестивал "Сцена на вековете" в крепостта Царевец, който ще продължи до началото на месец септември. Преди това, от 8 до 11 юни, крепостта ще бъде домакин за поредна година на Международния фестивал на историческите възстановки. 

Голям интерес има и към приключенската игра "Тайната на 9-те ключа". Неповторимото преживяване ще ви върне назад, в славното минало на хълма Царевец. 

Докато търсите всеки ключ, обиколката на хълма се превръща в истинско приключение, в което сте в ролята на средновековен детектив. Участниците трябва да разкрият какво се е случило в тази приказка, в която се потапят. Играта се провежда на три езика. Така туристите получават историческа информация, която е вмъкната вътре в играта и разходката им става още по-забавна. 

Снимка: iStock by Getty Images