За тези, които се отправят на 17-часов път с влак от Стокхолм до Абиско, целта е една - да видят Северното сияние. Малкият град, разположен на около 195 км северно от Арктическия кръг, е едно от най-северните населени места в Швеция и има едни от най-чистите небеса в Европа. Уникалният микроклимат в Абиско създава феномена "синя дупка" ("дупка" в небето, която е без облаци), дължащ се на прочистващи небето въздушни струи, които увеличават шансовете за наблюдение на сияние.

"Настаних се на мястото до прозореца и надникнах през него в тъмнината. Тези, които търсят Северното сияние, имат допълнителен стимул да се отправят към Абиско. През 2024 г. слънцето достига пика (слънчев максимум) на своя приблизително 11-годишен цикъл, в който слънчевата активност ще бъде най-голяма, разказва за приключението си пред списание National Geographic журналистът Ейблис Гейл-Коулман.

Снимка: iStock by Getty Images

"При най-големите изблици на слънчевата активност полярното сияние може да обхване цялото небе - спиращ дъха, бързо движещ се калейдоскоп от цветове", казва астрономът Джон Мейсън.

Ето какво трябва да знаете, преди да отправите към Абиско.

Светлинно шоу

Влакът тръгва от Стокхолм в 18 часа всеки ден и пристига по време на розовия изгрев над снежни равнини и елхови дървета в Сапми (наричана от чужденците Лапландия) - традиционната територия на народа саами, която обхваща Северна Норвегия, Швеция, Финландия и руския Колски полуостров.

Няколко туроператори организират дневни екскурзии от Абиско, които може да включват риболов на лед, ледено катерене, културни преживявания сред саамите, наблюдение на лосове и фотографски обиколки из съседните норвежки фиорди.

През нощта можете да забележите Млечния път и други феномени на тъмното небе от прозореца на хотела си или да се отправите към покрайнините на Абиско, като кея на езерото Торнетреск, за обиколка с екскурзовод. "Тук има слабо светлинно замърсяване", казва Никлас Хьорт, управител на Abisko Mountain Lodge. "Можете просто да отворите вратата и да погледнете навън, за да видите Северното сияние."

Излизам през вратата на моя хотел и... ето ги — преливащи се ленти от танцуващо зелено.

Чад Блекли, основателят на Lights Over Lapland, казва, че феноменът на синята дупка отличава Абиско от другите светлинни дестинации. "Абиско има едни от най-ясните небеса на планетата", казва той. "Имаме доминираща посока на вятъра, която, когато удари норвежките планини, оставя малка дупка в облаците."

Тази почти постоянна малка синя дупка създава ефект на ветрозащита, като планините разпръскват облачния слой, за да осигурят ясни нощи за града отдолу. Тъй като няма облаци, имате 88% шанс да видите Северното сияние в рамките на тридневно посещение в Абиско.

"Това е пример за така наречения микроклимат, набор от локализирани атмосферни условия, които се различават от тези в околността и създават метеорологичен модел, уникален за този регион." казва Мейсън. "Националният парк "Абиско" в Северна Швеция се радва на повече ясни нощи от повечето други места в северната аврорална зона." Посетителите на парка могат да станат свидетели на играта на светлините над долината Абиско и езерото Торнетреск от голямата открита тераса на Aurora Sky Station (900 м над морското равнище).

И все пак, най-добрият начин да наблюдавате сиянието може да е на връщане с влака за Стокхолм. Изминават едва 30 минути, когато от високоговорителите на влака прозвучава съобщение: "Ако пътниците погледнат през десния прозорец, ще видят прекрасния спектакъл на нашето северно сияние." Шепата туристи във вагона бързат да притиснат лицата си към прозорците, където ги очакват танцуващи с часове светлини.

Снимка: Per Lundström/imagebank.sweden.se

Норвежките железници Vy пускат директен влак от Стокхолм до Абиско всеки ден, който тръгва в 18:00 ч. и пристига до 11:00 ч. Възможностите за единичен билет включват единична седалка (от 95 долара), място в кушет вагон за шест души (от 140 долара), място в кушет вагон за трима души (от 170 долара), частно купе втора класа за групи от трима души (от 400 долара) или частно купе първа класа с тоалетна и душ (от 500-600 долара).

Vy предлага алтернативни варианти за пътуване с автобус или с друг равностоен транспорт, ако времето повлияе на пътуването ви. Вие се отправяте към едни от най-суровите климатични условия, така че се подгответе за малки закъснения - всичко това е част от преживяването, предупреждава National Geographic.